Adrialin

Brela - Dalmácia - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Brela

Ajánlatunkban 67 szállás szerepel Brela-ban az Ön számára.

Brela kisvárosnak kb. 1800 lakosa van és 15 km-re található Makarska-tól, a legközelebbi nagyobb várostól. Brela városrészei a következők: Zelici, Zadvarje, Sestanovac.


Általánosságok


A tengeri fürdőhely, Brela mintegy 17 kilométerre fekszik Makarskától, s egyúttal a Makarska riviéra legelső települése. A Donja Brelának is nevezett kisvárost gyönyörű fenyőerdő öleli körül, a Jadranska Magistralétól (8-as főút) délre fekszik, így a települést elkerüli az átmenő forgalom. A helység körül találhatók a tengerpart ezen szakaszának legszebb strandjai. Megközelítőleg 6 kilométernyi homokos strand húzódik az öblök mentén, ezek egy részét árnyékos fenyőfák szegélyezik. Az öblök mellett elegáns szállodák, vendégházak és magánszobák vagy a kissé távolabb fekvő kemping kínálják a látogató számára megfelelő szálláshelyet. Brela éttermeiben és konobáiban más horvát specialitások mellett frissen fogott halat és tenger gyümölcseit szolgálnak fel. Brela figyelemre méltó látnivalói közé tartoznak a Herzegova utvrda nevű török erőd romjai vagy az 1887-ből származó kis templom. Aki a strandolás mellett egy kis változatosságra vágyik, busszal minden irányban felfedezheti a tengerpartot. Mivel a Makarska és Split között közlekedő buszjáratok Brelában is megállnak, könnyedén látogatást tehetünk mindkét városba. Brelától nem messze, a Cetina folyón élménydús vadvízi evezős túrákba kapcsolódhatunk be, számos utazási iroda szervezésében.

Történelem

A Makarska riviéra településeihez hasonlóan Brela már a történelem előtti időkben is lakott volt. A környéken található hegyi erődök romjai illír telepesek nyomait őrzik. A helység először 950-ben görög nevén, Beroylicaként bukkan fel a hivatalos okiratokban. Beroylica a Neretvai Hercegséghez tartozó négy megerősített város egyike volt. A térséget ellenőrzésük alatt tartó, befolyásos feudális uralkodók hírhedt kalózok voltak, akiktől a Dalmácia partján fekvő városoktól egészen Velencéig rettegtek. Bár Velence egy ideig különböző vámok révén még a szabad kíséretet is megváltotta kereskedőhajói számára, a kalózok azonban nem mindig tartották magukat a hercegekkel kötött szerződésekhez. Még a 13. században a pápa által vezetett büntető expedíció sem gyengítette meg a kalózok hatalmát. Ezekkel a lépésekkel csak azt sikerült elérni, hogy a kalózok az északra fekvő Senj települést irányító társaikkal szövetségre léptek, és együtt a korábbinál is nagyobb félelemben tartották az Adria vidékét. Később, a 15. század közepétől 1797-ig a Makarska riviéra Velence fennhatósága alá került. Azóta a településnek jól megy a sora, csakúgy, mint Dalmácia többi részének. A település neve, Brela a forrás (Vela) szóra vezethető vissza, ugyanis a város közelében számos édesvizű forrás található.

Látnivalók

Gornja Brela óvárosa a település ősi, történelmi oldalát mutatja. A part menti főúton áthaladva, a Vrulja öböl feletti utat követve jutunk el a hegynyúlványon fekvő kis településre. Ha az úton tovább haladunk Split irányába, a közeli Dupciban a török erőd, Herzegova utvrda romjaihoz érkezünk. Itt érdemes megtekinteni a sziklába vésett régi cirill betűs feliratot. Brela-Zelici városrészben a kis templom, a Sveti Stipana is látogatásra hív. Az 1887-ben épült, viszonylag fiatal templom mellett fekvő Régészeti Park jóval régebbi látnivalókkal várja az érdeklődőket. A parkban 24 sírhely található, közöttük több művészi domborművel ellátott bogumil sírhely. E temetkezőhelyek a balkáni Havasalföldről a térségbe vándorolt, majd itt letelepedő bogumilok végső nyughelyei. Az álló, illetve fekvő sírköveket vadászmotívumokkal, különböző alakokkal és virágmintákkal díszítették. A helyiek nem merték megközelíteni a sírköveket, ezért sok közülük a mai napig fennmaradt. A Soline városrészben található, 1730-ban épült templom szintén megér egy látogatást, ráadásul néhány ókori sírhelyet, illetve azok maradványait is megcsodálhatjuk.

Sportolási és kirándulási lehetőségek

A legtöbb Brelába érkező üdülővendég számára a strandolás jelenti az első számú időtöltést. A Soline városrészben található jachtkikötő 50 hajó befogadására képes. Nagy népszerűségnek örvend a búvárkodás, az ehhez szükséges felszerelést a helyszínen is bérbe vehetjük. A búvárklubok kínálata ezen kívül tanfolyamokat és különböző búvártúrákat is tartalmaz. A kocogás kedvelői kora reggel kifejezetten kellemes körülmények között mozgathatják át magukat a part menti utakon. Aki kerékpárral szeretné felderíteni a vidéket, túrakerékpárt is bérelhet, és végigkerekezhet a gyér forgalmú utcácskákon és kiránduló útvonalakon. A Brela körül található kirándulóösvények egyre több természetkedvelőt csábítanak a településre. Brelától Krcak és Ribicici helységeken át változatos út vezet a Sveti Juraj kistemplomhoz, ahonnan pompás kilátás tárul elénk. Tovább haladva, kétórás út után a magaslaton elhelyezkedő Sveti Nikola templomhoz érkezünk, melynek környéke még ennél is lenyűgözőbb panorámával szolgál. Ez Brela legrégebbi temploma, mellette középkori sírlapokkal büszkélkedő kis temető található. A gyakorlott túrázók a Biokovo-hegy ösvényein többnapos utat is választhatnak az elbűvölő hegyvidéken át. Ennek során egyszerűen berendezett kunyhókban tölthetjük az éjszakát, de érkezésünket előre jeleznünk kell.

Strandok

Brela gondosan ápolt strandjai a lubickolni vágyókat, a vízisportok szerelmeseit és a napimádókat egyaránt magukhoz láncolják. A település jellegzetessége a számos, tengerben feltörő édesvizű forrás, amelyeket „vrulje”-nak neveznek. A források egyedi színt kölcsönöznek a víznek, amely a mélységtől függően a türkizkék és a smaragdzöld között váltakozik. Közvetlenül a parti sétány mellett terül el a csodálatos Punta Rat strand, amely sekély partjának köszönhetően kisgyermekek számára is ideális fürdőhely. Az árnyat adó fenyők az alattuk elhelyezett babakocsik számára is védelmet biztosítanak. Kiváló vízminősége elismeréseként a strand elnyerte a Kék Zászló-díjat. Lehetőségünk nyílik itt különböző vízisport-felszerelések és csónakok bérlésére is. Mivel a strand a számos étteremnek, kávézónak és kis üzletnek otthont adó, mesés part menti sétány közelében található, így elmondhatjuk, hogy itt mindig zajlik az élet. Ha nyugalmasabb strandolásra vágyunk, csak végig kell mennünk a part menti úton, és újabb kavicsos strandokhoz érkezünk, amelyek legtöbbjét sűrű fenyőerdő öleli körül. A part mentén végig kisebb-nagyobb fürdőzőhelyre bukkanhatunk. A szomszédos Baska Voda strandjai, ha lehet, még mozgalmasabbak, mivel rengetegen érkeznek a városba utazási irodák szervezésében, és számos kisgyermekes családdal is találkozhatunk. Az egyenletes, parti betonutakon könnyen gurulnak a babakocsik.

Üdülés Brelában

A varázslatos környezetben, a festői Makarska riviérán található fürdőhely, Brela 1913 óta kedvelt úti cél a vakációzni vágyók körében. Brela házai és szálláshelyei a Biokovo-hegység nyúlványainak mentén több kilométer hosszan helyezkednek el, mégis megfelelő távolságban a part menti főúttól, így a nagy forgalom elkerüli a települést. A mesébe illő, aranysárga homok borította Punta Rat strand közvetlenül a part menti sétány szomszédságában terül el, amelyet a fürdőzők és a vízi sportok kedvelői egyaránt előszeretettel látogatnak. A Kék Zászló-díj biztosítékot jelent az Adriai-tenger vizének kiváló minőségére, amely az édesvizű források miatt ragyogó kékes és zöldes színekben pompázik. Donja Brela belvárosa kikötőjével, bevásárlóközpontjával, éttermekkel és kávézókkal szegélyezett part menti sétányával az ide látogatók minden igényét kielégíti. A legtöbb szálloda a kis fenyőerdőkben található, a vendégházak és a magánszállások minden árkategóriában és felszereltségben kényelmes szállást kínálnak. A strandok itt is, akárcsak a Makarska riviéra többi részén, szinte elválasztás nélkül kapcsolódnak egymásba, így a part menti sétányt követve, a településtől kissé távolabb is megtalálhatjuk a számunkra megfelelő partszakaszt. A túrázni vágyók különböző hosszúságú és nehézségi fokozatú kiránduló-útvonalakon fedezhetik fel a vidéket. A Brela mögött magasodó Biokovo-hegység, melynek csúcsairól lenyűgöző kilátás nyílik a lábunk előtt elterülő tájra és a tengerre, többnapos útra csábít. Igazán hangulatos folklór-élményben lehet részünk a település védőszentjeinek tiszteletére megrendezett ünnepek alkalmával. A Július 16-ai és augusztus 3-ai egyházi ünnepeket körmenetekkel, népi és fúvós zenével teszik emlékezetessé. A Soline városrész kikötőjében megrendezett halászestek szintén nagy népszerűségnek örvendenek.
nevezetességek

templomok
sportolási lehetőségek

úszás,  búvárkodás,  hegymászás,  kerékpározás,  tenisz
gasztronómia és szórakozás

bár,  kávézó,  pizzéria,  étterem
wellness, szépség és egészségügyi ajánlatok

fodrászszalon
bevásárlás

piac,  húsbolt,  zöldség-gyümölcs bolt,  ékszerbolt,  ajándékbolt,  szupermarket

Nyaralás Brela az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Brela-ben vagy csak Brela-ről információt akar kapni Dalmácia-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Brela Apartmanok, Brela Nyaralóházak, Brela Szállodák, Brela Üdülõfalvak, Brela Vidéki házak, Brela Panziók, Brela Vendégszobák , Brela Bungalók
Brela, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE