Covid 19: A legfrissebb utazási információk és tippek a (z) itt oldalon találhatók.

Üdülés Horvátországban az Adrialinnal

Horvátország konyhája

Gasztronómiai útravaló Horvátországba - ételek és italok csak a legjavából!



A napsütés, a gyönyörű strandok és csodálatos természet mellett a finom ételek és italok is fontos szerepet játszanak a nyaralásunk során. A horvát konyha az ízletes ételeivel nagyban hozzájárul az ide látogatók jólétéhez. Az ország egyes régióira különböző specialitások jellemzőek. Az ízletes ételek széles választékától függetlenül egy közös dolog elmondható Horvátországról: mindig friss, szezonális alapanyagokból készülnek a fogások, melyek jó minőségűek és többnyire az őstermelőktől származnak.

A jó ár-érték arány is hozzájárul ahhoz, hogy megismerhessük Horvátország specialitásait. A legtöbb étterem és bár a középső árkategóriába sorolható és felfelé vagy lefelé csak néhány "kiugró" esettel találkozhatunk.

Az egyes specialitások az adott régiók szerint váltakoznak. Így a tengerpart mentén többnyire mediterrán halételekkel találkozhatunk, úgymint homárok, rákok, kagylók, tenger gyümölcsei.
Különleges halleves Dalmáciában a "brodet", többféle halból polentával, mely a legtöbb étlapon "brodetto" néven szerepel. A többnyire Közép-Horvátországban készített tésztafélék, úgymint makaróni húsmártással, ravioli vagy töltött ravioli szintén nagyon ízletesek, melyek elkészítési módja változó. A pizza szintén az ínyencségek közé sorolható, melyet érdemes megkóstolnunk. Míg az olasz pizza tésztája vékony és ropogós, a horvát változat vastagabb és gazdag feltéttel kínálják.

Zágrábban és Horvátország északnyugati részén a kiadós húsételek vannak túlsúlyban. A húst nyárson sütik, rántják vagy pörköltet főznek belőle. Az osztrák befolyás alatt álló vidékek konyhája a desszertekben is megmutatkozik. Lekvárral vagy csokoládéval töltött palacsinta, diós, szilvalekváros, mákos sütemények a kiadós főételek megkoronázói.

A horvát itallapon különböző borvidékek borait találhatjuk meg. A sör szintén az étkezések kísérője, kiemelve a Karlovacko sört. Az étkezések előtt aperitifként érlelt szilvapálinkát, Sligovicát fogyasztanak, vagy körte likőrt, Kruskovacot. Aki nem tud dönteni, próbálja ki a Juliskát. Ez egy nagyon finom keveréke a szilva és körtepálinkának. Az étkezések után általában erős eszpresszót szolgálnak fel apró csészében.
Étel specialitások

- Prsut (levegőn szárított sonka)
- Krasno sajt - Velebitski Sir (tehén - és juhsajt)
- Pagi sajt - Paski Sir - juhsajt különlegesség
- Livno Livanjski Sir tehén - és juhtejből
- Skripavac krémsajt (a mozzarellához hasonlít)
- különféle egyéb sajt
- Kulen - szalámiszerű kiadós szlavóniai különlegesség, mely sertéshúsból készül sok paprikával
- bárány nyárson sütve házi fehér kenyérrel
- malac nyárson
- a hal minden variációja
- Pasticada - dalmát specialitás
- isztriai szarvasgomba
- Fritaja - isztriai specialitás (zöld spárgával különösen finom)
- grillspecialitások

Ital specialitások

- Sligovica (szilvapálinka)
- Grappa Loza (Losa)
- a brandyt Horvátországban gyakran konyaknak nevezik, legismertebbek a Trenk, Badel, ...
- Likőr: Kruskovac körtelikőr, Maraskino likőr, Ramazotti Amaro-szerű; Orahovac dió likőr, Pelinkovac - fűszeres likőr, Vlahovac - keserű és sok házikészítésű
- Kruskovac és Sligovica keveréke a Juliska
- Fehérbor, úgymint Zlahtina - a Krk-szigetről
Grasevina - Szlavóniából (száraz), rizlingek
Szlavónia: Laski, Daruvarski, Djakovacki...; Malvazija Isztriából; Kastelet, Posip - Dalmáciából (száraz), továbbá Chardonnay
- Vörösbor: a jellegzetes dél-horvátországi vörösborok szárazak és intenzívek, melyeket a legtöbbször forrásvízzel higítanak: Dingac a Peljesac-félszigetről, a horvát vörösborok királynője a Babic, Sibenik régiójából; Vranac, Plavac, Postup stb.
- Sör: a horvát sört a német tisztasági törvény szerint főzik (Ausztria). Többek között említést érdemel: Karlovacko, Ozujsko, Lasko...


A horvátországi vendéglátás

Ahogy egész Európában, Horvátországban is a vendéglátó helyek színes skáláját találjuk: bisztrók, kávézók, éttermek és gyorséttermek, stb. Kérjük, érdeklődjön a helyi partner irodáinknál, hogy melyik helyet ajánlják. A mi tippünk a tipikus horvát Konoba, ahol házi specialitásokat ízlelhetünk hangulatos környezetben. A haléttermek is mindenképpen ajánlhatóak, mert a friss hal ízének nincs párja. A vidéki csárdák igazi házias ízekkel, finomságokkal várják a vendégeket.


Bevásárlás

A nagyobb városok piacain friss zöldséget, gyümölcsöt, házi készítésű pálinkát, bort, sajtot, halat vehetünk. Itt a következő közmondás érvényes: "Aki korán kel..." A korán kelők kapják a legjobb halat, a későn kelők a kikötő halászaihoz forduljanak.

Tagja

  • az Adrialin  RDA tag

Partnere

  • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express

Adrialin világszerte

  • DE
  • AT
  • IT
  • CZ
  • HU
  • SK
  • GB
  • FR
  • NL
  • PL
  • HR
  • SI
  • DK
  • SE
  • NO
  • CH
  • RU
  • BE
  • DE
    • DE DE
    • AT AT
    • IT IT
    • CZ CZ
    • HU HU
    • SK SK
    • GB GB
    • FR FR
    • NL NL
    • PL PL
    • HR HR
    • SI SI
    • DK DK
    • SE SE
    • NO NO
    • CH CH
    • RU RU
    • BE BE