Horvátország konyhája

Gasztronómiai útravaló Horvátországba - ételek és italok csak a legjavából!
A napsütés, a gyönyörű strandok és csodálatos természet mellett a finom ételek és italok is fontos szerepet játszanak a nyaralásunk során. A horvát konyha az ízletes ételeivel nagyban hozzájárul az ide látogatók jólétéhez. Az ország egyes régióira különböző specialitások jellemzőek. Az ízletes ételek széles választékától függetlenül egy közös dolog elmondható Horvátországról: mindig friss, szezonális alapanyagokból készülnek a fogások, melyek jó minőségűek és többnyire az őstermelőktől származnak.
A jó ár-érték arány is hozzájárul ahhoz, hogy megismerhessük Horvátország specialitásait. A legtöbb étterem és bár a középső árkategóriába sorolható és felfelé vagy lefelé csak néhány "kiugró" esettel találkozhatunk.
Az egyes specialitások az adott régiók szerint váltakoznak. Így a tengerpart mentén többnyire mediterrán halételekkel találkozhatunk, úgymint homárok, rákok, kagylók, tenger gyümölcsei.
Különleges halleves Dalmáciában a "brodet", többféle halból polentával, mely a legtöbb étlapon "brodetto" néven szerepel. A többnyire Közép-Horvátországban készített tésztafélék, úgymint makaróni húsmártással, ravioli vagy töltött ravioli szintén nagyon ízletesek, melyek elkészítési módja változó. A pizza szintén az ínyencségek közé sorolható, melyet érdemes megkóstolnunk. Míg az olasz pizza tésztája vékony és ropogós, a horvát változat vastagabb és gazdag feltéttel kínálják.
Zágrábban és Horvátország északnyugati részén a kiadós húsételek vannak túlsúlyban. A húst nyárson sütik, rántják vagy pörköltet főznek belőle. Az osztrák befolyás alatt álló vidékek konyhája a desszertekben is megmutatkozik. Lekvárral vagy csokoládéval töltött palacsinta, diós, szilvalekváros, mákos sütemények a kiadós főételek megkoronázói.
A horvát itallapon különböző borvidékek borait találhatjuk meg. A sör szintén az étkezések kísérője, kiemelve a Karlovacko sört. Az étkezések előtt aperitifként érlelt szilvapálinkát, Sligovicát fogyasztanak, vagy körte likőrt, Kruskovacot. Aki nem tud dönteni, próbálja ki a Juliskát. Ez egy nagyon finom keveréke a szilva és körtepálinkának. Az étkezések után általában erős eszpresszót szolgálnak fel apró csészében.
Étel specialitások
- Prsut (levegőn szárított sonka)
- Krasno sajt - Velebitski Sir (tehén - és juhsajt)
- Pagi sajt - Paski Sir - juhsajt különlegesség
- Livno Livanjski Sir tehén - és juhtejből
- Skripavac krémsajt (a mozzarellához hasonlít)
- különféle egyéb sajt
- Kulen - szalámiszerű kiadós szlavóniai különlegesség, mely sertéshúsból készül sok paprikával
- bárány nyárson sütve házi fehér kenyérrel
- malac nyárson
- a hal minden variációja
- Pasticada - dalmát specialitás
- isztriai szarvasgomba
- Fritaja - isztriai specialitás (zöld spárgával különösen finom)
- grillspecialitások
Ital specialitások
- Sligovica (szilvapálinka)
- Grappa Loza (Losa)
- a brandyt Horvátországban gyakran konyaknak nevezik, legismertebbek a Trenk, Badel, ...
- Likőr: Kruskovac körtelikőr, Maraskino likőr, Ramazotti Amaro-szerű; Orahovac dió likőr, Pelinkovac - fűszeres likőr, Vlahovac - keserű és sok házikészítésű
- Kruskovac és Sligovica keveréke a Juliska
- Fehérbor, úgymint Zlahtina - a Krk-szigetről
Grasevina - Szlavóniából (száraz), rizlingek
Szlavónia: Laski, Daruvarski, Djakovacki...; Malvazija Isztriából; Kastelet, Posip - Dalmáciából (száraz), továbbá Chardonnay
- Vörösbor: a jellegzetes dél-horvátországi vörösborok szárazak és intenzívek, melyeket a legtöbbször forrásvízzel higítanak: Dingac a Peljesac-félszigetről, a horvát vörösborok királynője a Babic, Sibenik régiójából; Vranac, Plavac, Postup stb.
- Sör: a horvát sört a német tisztasági törvény szerint főzik (Ausztria). Többek között említést érdemel: Karlovacko, Ozujsko, Lasko...
A horvátországi vendéglátás
Ahogy egész Európában, Horvátországban is a vendéglátó helyek színes skáláját találjuk: bisztrók, kávézók, éttermek és gyorséttermek, stb. Kérjük, érdeklődjön a helyi partner irodáinknál, hogy melyik helyet ajánlják. A mi tippünk a tipikus horvát Konoba, ahol házi specialitásokat ízlelhetünk hangulatos környezetben. A haléttermek is mindenképpen ajánlhatóak, mert a friss hal ízének nincs párja. A vidéki csárdák igazi házias ízekkel, finomságokkal várják a vendégeket.
Bevásárlás
A nagyobb városok piacain friss zöldséget, gyümölcsöt, házi készítésű pálinkát, bort, sajtot, halat vehetünk. Itt a következő közmondás érvényes: "Aki korán kel..." A korán kelők kapják a legjobb halat, a későn kelők a kikötő halászaihoz forduljanak.