Üdülés Horvátországban az Adrialinnal

FONTOS utazási információk

Utazási információk - Mielőtt Horvátországba utazna, kérjük olvassa el!


Érkezés és elutazás napja

A főszezonban (június, július, augusztus) Senj, Sveti Juraj és néhány település kivételével az érkezés és elutazás csak szombaton lehetséges. A bérbeadók akkor elégedettek, ha a foglalások között nincsenek hézagos vagy csak néhány esetben.
Azoknál a szálláshelyeknél, ahol az érkezés és elutazás napjának a szombatot kell kiválasztani, lehetőség van arra, hogy Ön e-mailben értesítsen bennünket, amennyiben Ön ettől eltérően érkezne. Ez azért fontos, hogy a helyi partner irodánkat időben értesíteni tudjuk a pontos érkezésükről, illetve elutazásukról. A részvételi díjat azonban szombattól szombatig kell kifizetni.

Érkezés és elutazás ideje

A szálláshelyeket az érkezés napján 14:00 - 19:00 óra között lehet elfoglalni, a távozás napján 10:00 óráig kell kiköltözni. Kivétel ez alól csak előzetes egyeztetéssel a részvételi jegyen feltüntetett kapcsolattartó személlyel vagy a szállodával, illetve üdülőfaluval egyeztetve. Amennyiben Ön nem tud a adott időben megérkezni, kérjük, lépjen kapcsolatba a részvételi jegyen feltüntetett kapcsolattartó személlyel vagy irodával.

A szálláshely címe

A fennmaradó összeg beérkezését követően elküldjük Önnek a részvételi jegyet a helyi partner irodánk elérhetőségével vagy a szálláshely címével. Szálloda vagy üdülőfalu esetén kérjük, szíveskedjen a recepción bejelentkezni.

A szállodák és üdülőfalvak jól ki vannak táblázva és könnyen megtalálhatóak. A település útvonaltervezőjét az útikönyvünkben az adott helység leírásában találja.

Horgászat

A sporthorgászat előtt kérjük, gondoskodjon engedélyről. A horgászengedélyhez szükség lesz érvényes személyi igazolványra (útlevél, jogosítvány). Az engedélyek a helyi utazási irodákban beszerezhetőek.

Engedélyeket adnak ki sporthorgászathoz horgokkal, szigonnyal stb. ugyanúgy, mint a tonhal halászatához.

Az egész Adrián engedélyezett a halfogás, azonban a nemzeti parkok vizein (Kornati, Brijuni, Krka és Mljet) továbbá néhány kisebb helyen korlátozásokkal számolhatunk.
A horgászengedély ára változó, attól függően, hogy napi, heti vagy havijegyről van szó.

Kirándulások
Az internetes oldalunkon kirándulások széles választéka található. Ezeket a szálláshelyekkel együtt is online foglalhatjuk. További részletes információkat a kirándulásokról az Ön üdülőhelyén a kiválasztott szálláshely leírásában talál.

Kompok

Horvátországban a helyi kompokat nem lehet előre foglalni. A jegyeket a kompkikötőben válthatjuk meg. A nagyobb szigetekre ( Rab-sziget, Losinj-sziget, Pag-sziget, Brac-sziget, Pasman-sziget, Hvar-sziget...) a kompok folyamatosan közlekednek (főszezonban). További információkkal kapcsolatban kérjük, érdeklődjön a legnagyobb horvát komptársaságnál: www.jadrolinija.hr.

Gyógyszertárak

Horvátul a "ljekarna" gyógyszertárat jelent és zöld kereszt jelöli.

Tűzvédelem

Mindenekelőtt a száraz nyarakon a tűzveszély igen magas. Kérjük, nem dobja el a gyufát, cigarettacsikket vagy az üveget, hanem a tűz megelőzéséhez használjon hamutartót vagy megfelelő hulladéktárolót.

Ágynemű

Ágynemű a magánházaknál általában heti rendszerességgel rendelkezésre áll. Kérjük, tájékozódjon erről az adott szálláshely leírásában. Konyharuhák általában szintén biztosítottak, törölközők nem minden esetben (kérjük a szálláshely leírását figyelembe venni). Szállodák esetén az ágynemű és a törölközők természetesen minden esetben rendelkezésre állnak.

Csónakkikötő

Kérjük, hogy foglalása előtt szíveskedjen nálunk a csónakkikötőről érdeklődni, ugyanis egyes településeken kevés áll rendelkezésre. Hajódaruk általában rendelkezésre állnak a nehezebb csónakokhoz.
Rámpák a tengerparti településeken szinte mindenütt megtalálhatóak. Vannak olyan nyaralóházak, melyeknek saját stégje is van, ezek díj ellenében bérelhetőek. Kérjük, minden esetben az Adrialint értesíteni.

Hajóvezetői engedélyek

3,68 KW-tól B kategóriás jogosítvány (öbölben) vagy C kategóriás (nyílt vízen) szükséges. A beutazáshoz szükséges engedélyek és regisztráció: A regisztráció a helyi kikötőben (Lucka kapetanija) történik. Hajóvezetői engedély és regisztrációs illetve tulajdoni lap szükséges. Szállításuk a horvát utakon külön engedély nélkül csak abban az esetben lehetséges, ha a szélességük nem haladja meg a 2,50 métert, a hosszúságuk a 18 métert és a magasságuk a 4 métert.

Foglalási időszak

A főszezonban a minimális foglalási idő 7 nap. Kivételek a velünk való egyeztetéssel lehetségesek. Ellenkező esetben a minimális foglalási idő 4 nap. A 4 napnál rövidebb foglalások esetén felárat számolnak fel (lásd a szálláshely leírásában).

Utazás busszal Horvátországba

Több nagyobb városból is utazhatunk busszal Horvátországba (Eurolines). Kérdések esetén szívesen állunk az Ön rendelkezésére.

Horvátország pénzneme

Nem ajánlatos külföldön pénzt váltani. A határokon található pénzváltó helyek éjjel-nappal nyitva vannak. A helyi utazási irodákban és a szállodákban, üdülőlétesítményekben is lehetőség van a pénzváltásra. A hitelkártya használata a legtöbb helyen elfogadott. Pénzfelvétel a pénzautomatákból lehetséges. Tovább a Horvátország devizaváltójához!

Konyharuhák

Konyharuhák a legtöbb magánházban rendelkezésre állnak, úgymint a tisztítószerek is. (Kérjük, a szálláshely leírását figyelembe venni.)

Felelősség

A keletkezett károkat, úgymint kitört ablak, stb. a helyszínen kell kifizetni. Amennyiben az Ön szálláshelyén bármilyen hiba, meghibásodás lépne fel, kérjük, lépjen kapcsolatba a szállásadóval, vagy a recepcióval, illetve a helyi partner irodával, hogy a hiba kijavításáról mielőbb intézkedni tudjanak.

Házi kedvencek ( Horvátország kutyával)

Azoknál a szálláshelyeknél, ahol a leírásban szerepel, hogy háziállat engedélyezett, napi díj ellenében vihetjük a kedvencünket ( lásd a szálláshely leírásában). Ez az engedély csak egy háziállatra vonatkozik. Több kedvenc esetén kérjük, lépjen kapcsolatba az Adrialinnal. A Horvátországba történő beutazáshoz a következő dokumentumokra lesz szükség: nemzetközi oltási könyv veszettség elleni oltási igazolással (legalább 15 napja, legfeljebb 6 hónapja kapta). Nyilvános helyeken, illetve a strandokon szigorúan csak pórázon vezethetőek (adott esetben pénzbírság kb. 150,00 Euro). Napozás a kutyussal legalább 100 méterre a kijelölt strandoktól.

Törölközők

lásd a szálláshely leírásában

Személygépkocsi papírjai

Jogosítvány, forgalmi engedély, nemzetközi zöldkártya

Helyi idegenforgalmi adó

Függ az egyes településektől, így különböző díjakkal számolhatunk (a gyakorlatban kb. 0,50 - 2,00 €/nap a felnőtteknek, 12-18 éves kor közötti gyermekeknek a fele, 12 éves kor alatti gyermekek után nincs helyi idegenforgalmi adó. Az egyszeri bejelentkezési díj 1-5 Euro/fő (kérjük az adott szálláshely leírását figyelembe venni). Kérjük, szintén a szálláshely leírását figyelembe venni, hogy az idegenforgalmi adó benne van-e a részvételi díjban.

Csapvíz Horvátországban

A csapvizet rendszeresen vizsgálják, szigorú ellenőrzés alatt áll. Nem kell előtte felforralni, anélkül is iható.

Hozzon magával

Javasoljuk, hogy hozzon magával kávét, ugyanis a legtöbb esetben csak a nemzeti mokka kávé kapható.

Dokumentumok/Útlevelek

30 napnál nem hosszabb tartózkodás esetén az EU állampolgárainak elegendő a személyi igazolvány. Átutazáshoz és legfeljebb 3 hónapos tartózkodáshoz útlevél szükséges. 16 év kor alatti gyermekek saját útlevéllel kell, hogy rendelkezzenek. Az új rendelet szerint nem elegendő, amennyiben a szülői dokumentumokban lettek feltüntetve. Kérjük, hogy a nem EU állampolgárok érdeklődjenek a megfelelő konzulátuson.

Biztonság

Alapvetően nyugodtan beutazhatjuk Horvátországot. Különösen a tengerparton, a horvát szigeteken, Isztrián, a nagyvárosokban, a Plitvice, továbbá Krka, Paklenica és Brijuni Nemzeti Parkban teljes mértékben biztonságban érezhetjük magunkat. A következő területeken fennáll a taposóaknák veszélye: Kelet-Szlavóniában (30 - 50 km-re a szerb határtól és a magyar határtól, különösképpen a Vukovar és Vinkovci területeken); Nyugat-Szlavóniában (Daruvar, Pakrac, Virovitica területeken); a nyugati és délnyugati, Bosznia Hercegovina határ menti területein (Sisaktól és Karlovactól délre, Ogulintól keletre, Otocac, Gospic, Zadar keleti peremén, az ország belsejében Senjtől Splitig, valamint a hegyekben Dubrovniktól délkeletre). Ezeken a területeken nem ajánlott letérni az útról. Figyelem: A taposóaknák gyakran az útszéleken lettek elrejtve. Az aknamezők általában sárga műanyag szallaggal vannak lezárva vagy tábla jelöli őket. Néha azonban hiányzik minden azonosító jelölés. Elhagyott telkekre, vagy épületekbe nem ajánlott betévedni.

Utak és közlekedés

A felújítás előtt álló utak nedves időben meglehetősen csúszósak. Kérjük, esőben vezessen óvatosan. Horvátországban a megengedett véralkoholszint a nulla és nappali menetfényt kell használni.

Áramellátás Horvátországban

220V, Euro-csatlakozó nem szükséges.

Tankolás Horvátországban

Ólommentes benzin "bezolovni 95", super "Super benzin" és Euro dízel "Eurodizel".

Búvárkodás Horvátországban

Búvárkodás oxigénpalackkal csak a helyi kikötő mester engedélyével. A szigonnyal történő halászat oxigénpalackkal szigorúan tilos.

Telefonálás Horvátországban

A postákon, szállodákban általában rendelkezésre állnak telefonfülkék. A telefonáláshoz szükségünk lesz telefonkártyára, melyet a postán tudunk beszerezni. A legtöbb helyen lefedettségtől függően használhatjuk a mobiltelefonunkat.

Közlekedési balesetek

Minden balesetet be kell jelenteni a helyi rendőrségen. Karosszéria károsodás esetén a kiutazáshoz szükség lesz a rendőrségi jegyzőkönyvre.

Mosógép/mosás

Néhány apartman Horvátországban saját mosógéppel rendelkezik. Általánosságban elmondható, hogy mosni csak díj ellenében lehetséges, kivéve, ha a bérbeadó ingyenesen a rendelkezésünkre bocsátja. Kérjük, szíveskedjen a mosás díjáról a bérbeadónál érdeklődni. Mosodák nem jellemzőek (kérjük, vegye figyelembe a szálláshely leírását).

Fontos telefonszámok
- Közúti service: 987
- ADAC-sürgősségi állomás (német):
Horvátország +385-1-3636000,
Szlovénia (Zágráb) +385-1-3636500,
Ausztria +43-1-2512060
- Rendőrség: 92
- Tűzoltók: 93
- Mentők: 94
- Horvátország országhívója: +385
Téli szezon
A következő hónapokban, úgymint október, november, december, január, február, március, április csak azok a szálláshelyek alkalmasak, melyek fűthetőek. Ezt az információt a szálláshely leírása tartalmazza. Havi bérleti díj megegyezés szerint.

Tagja

 • az Adrialin RDA tag

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE