Adrialin

Kastela - Dalmácia - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Kastela

Ajánlatunkban 97 szállás szerepel Kastela-ban az Ön számára.

Kastela helység Trogir-től, a legközelebbi nagyobb várostól 15 km-re fekszik. Kastela részei a következők: Kastel Stari, Kastel Novi, Kastel Sucurac, Kastel Kambelovac, Kastel Stafilic, Kastel Luksic, Kastel Gomilica.


Általánosságok


A horvátországi Kastela riviéráján különleges nyaralásban lehet részünk. Ezen a napos tájon a forró és száraz nyaraknak köszönhetően kitűnően kipihenhetjük magunkat. Festői, mediterrán vidék, amely csodálatos strandjaival és kristálytiszta vizével minden évben turisták ezreit vonzza.
Kastela rendkívül különleges hely, mert hét erődből, illetve kastélyból áll, amelyekkel a törökök támadások ellen védték a várost. Ezek nevei városrészeket is jelölnek, amelyek az idő során egyetlen településsé, 32 000 főt számláló várossá olvadt. A Kastela elnevezés valójában csak a közigazgatási központot jelöli, amely alá hét varázslatos település tartozik.
Három, 6 kilométer hosszúságú erőd, valamint Kastel Stafilic, Kastel Novi és Kastel Stari alkotja az eszményi kastelai riviérát. A települések teljes hossza 20 kilométer, amelyek a Kastelai-öbölben találhatók. A Ciovo-sziget és a Marjan-félsziget fogja őket közre, Trogir és Split között félúton helyezkednek el.
Kastela városa a különálló városrészeknek köszönhetően nagyon jól megközelíthető. A legcélravezetőbb, ha az A1-es autópályán (Autocesta A1) indulunk el, amely Zágrábot köti össze Splittel. Az adriai tengerparti úton, a „Jadranska Magistrala”-n is haladhatunk. Amennyiben vonattal érkezünk, a célállomás lehet Split vagy akár Kastel Stari is. Ezenkívül turistabusszal vagy akár komppal is utazhatunk. A Split/Kastela nemzetközi repülőtér Resnikben (Kastela) található.


Nyaralás Kastelán

Talált már szállást Kastelában? Az egész területen nagy a választék a különböző kategóriájú hotelszobákból, apartmanokból, nyaralókból és kempingekből is. Minden egyes Kastel nevű település megfelelő szállást kínál.
Ha a kastelai riviéra mellett döntött, érdemes felkeresnie a következő négy települést is, mert ezek is felkeltik a nyaralók figyelmét. Kastel Liksic leginkább botanikus kertjéről ismert. Kastel Kambelovacban varázslatos strandokon pihenhet, vagy a Koziak-hegyen kirándulhat. Kastel Gomilica gyönyörű homokos strandjaival leginkább a családok körében kedvelt.
A parti sétány, amely minden Kastela nevű települést érint, nagyszerű lehetőséget kínál a könnyed sétára, és a kristálytiszta tenger álmodozásra hívogat. Számos étterem várja az ínyenceket, a hosszú séták után pedig egy kávézóba betérve pihentethetjük fáradt tagjainkat. Kastela város legfőképpen a nyári hónapokban kínál sokféle érdekes, kulturális rendezvényt, mint például a halászünnepet, a borfesztivált, a nyári karnevált vagy a szamárversenyt. A turisták is sok sport- és szabadidős tevékenység közül választhatnak. A klubokban esténként táncolni is lehet.
Érdemes kiadós gyalogos vagy kerékpáros túrát tennünk a környéken található festői tájakon is. Itt többek között megéri felkapaszkodni a Malacka-magaslatra, amely Kastel Staritól északra fekszik. Itt betérhetünk a megközelítőleg 500 méteres magasságban lévő hegyi kunyhóba, ahol barátságosan fogadják a vendégeket.


Történelem

A Kastelai-öböl vidéke mindig népszerű lakóhelynek számított. A tenger halakban gazdag, a termékeny talajt pedig rendkívül jól ki tudták használni az olívatermesztéshez és a bortermeléshez. Kastela területén a 7. században telepedtek le a horvátok. A mezőgazdaság fellendülésének köszönhetően a terület az ország központjává vált. Az időközben már keresztény hitre tért horvátok településeiket ezen a termékeny vidéken hozták létre.
Az itt letelepültek sajnos nem sokáig élhettek békében. A 16. század elején a törökök ellen kellett harcolniuk. A támadásoktól való félelmükben a lakosok a hegyekbe menekültek. Itt bújtak meg, a már meglévő erődök belsejében. 16 nemes a parton 20 impozáns kastélyt és várat építtetett, amelyeket rendkívüli módon megerősítettek, hogy az ellenség támadásaival szemben megvédjék őket. Körülbelül 500 évvel ezelőtt ezen erődítmények körül telepedett le a vidéki lakosság. Így jöttek létre az erőd (Kastela) körüli falvak, melynek védelme alatt a helyi lakosság biztonságban érezhette magát.
De nem számoltak a barbárokkal. A kora középkorban ez a könyörtelen nép megsemmisítette a termékeny településeket, az erődöket felégették, néhány teljesen összedőlt. A lakosokat elűzték. Azonban senki sem akadályozhatta meg őket abban, hogy a 17. században visszatérjenek, és a falvakat, városokat újjáépítsék. A települések ennek következtében már túlnyúltak a városfalakon, és csodálatos templomokat is építettek. Ily módon jött létre az erődökből egy város, amely hét különböző városrészből áll. Ma Kastela kedvelt turisztikai fellegvár. Ez különösen enyhe éghajlatának, gyönyörű strandjainak, mediterrán, varázslatos növényzetének és ízletes konyhájának, valamint változatos sport- és szabadidős kínálatának köszönhető.


Kastela nevezetességei

A reneszánsz stílusú erődöket és kastélyokat ugyanazon minta szerint építették, melyek ma is láthatók. Az őrtornyok északi irányba néznek. Ezáltal az ellenséget gyorsan észrevehették. A tornyok között található a Sela Vrata, „A falu kapuja”. A lakószobák az erőd déli részén helyezkednek el. Ezeket kis sziklákra, egy kikötőhíd közvetlen közelébe építették, hogy gyorsabban tudjanak menekülni. Lenyűgözőek a kastélyok nagyvonalúan berendezett udvarai.
A Stafilic kastélyt 1506-ban Stjepan Stafileo földbirtokos emeltette. Mivel az erőd egy csatornában található, ha meg szeretnénk közelíteni, lengőhidakon kell átjutnunk. A befejezetlen Nehaj-tornyot 1548-ból e nagyszerű építmény nyugati oldalán találjuk.
Érdemes felkeresnünk az 1500 éves olívafát, amely a Stafalic-kastély egyik legnagyobb nevezetessége.
A Novic-kastélyt a nemes származású Antun Cipiko építtette 1512-ben. A fényűző vár művészi ablak- és erkélydíszeivel a trogiri földesúr nyári rezidenciájaként szolgált. Látványos a Cippico-torony és a bibliai kert, amelyben a szentírás által említett növényeket termesztenek.
1446-ban a Stari-kastélyban egy sziklára épített erődöt hoztak létre. Építtetője Koriolan Cipiko hadvezér volt. Az épület erődként és palotaként is szolgált. A régi falu maradványait még ma is felismerhetjük 1507-ből. A szárazföldről a kastélyt egy lengőhídon keresztül érhetjük el. A Keresztelő Szent János templom is figyelemre méltó, amelyet 1723-ban barokk stílusban építettek. A Cippico-kastély főterén ma gyümölcsöt, zöldséget és halat árulnak.
A Luksic-kastély mindkét tornyában ma a városmúzeum tekinthető meg. A Gomilica-kastély erődítménye bencés kolostorként működött. Itt lehet látni a csodálatos, román stílusban épült Szent Kozma és Damján-templomot. Ez a régióban az egyik legrégebbi templom.


Sport és kirándulás Kastelában.

Kastela kimondottan alkalmas a változatos, aktív nyaralás eltöltéséhez. Számos szabadidős- és sporttevékenység közül választhatunk. A vízben lehetősségünk nyílik a vitorlázásra, szörfözésre vagy csónakázásra egyaránt. A kellemes hőmérsékletű, kristálytiszta víz nagyon jó alkalmat kínál a merülésre, a könnyűbúvárkodásra és mindenekelőtt az úszásra.
A strandon és a település belsejében egyaránt van lehetőségünk sportolásra. A tengerparti pihenéshez mindenképpen tartozik egy kis mozgás is. Szokott teniszezni? A Resnic és a Palace hotelben, a Stafilic és Stari erődben használhatjuk a teniszpályákat. Itt asztaliteniszezhetünk is, fedett pályán futballozhatunk, kosárlabdázhatunk, de még ennél is több lehetőséget kínál a település. Részt vehetünk egy strandröplabda-mérkőzésen, de a motorsport szerelmeseinek sem kell aggódniuk: izgalmas kvadozás várja őket Kastela környékén. A csodálatos tájat felfedezhetjük kerékpáron vagy gyalog is. A bátrabbak kipróbálhatják magukat a falmászásban a Kastela környéki hegyekben. Sokféle módon tehetjük élvezetessé a nyaralást ebben a páratlanul szép üdülőparadicsomban. Maradandó élményekkel gazdagodhatunk a közelben és a távolban található látványosságok révén. Izgalmakban sem lesz hiány, ha ellátogatunk Splitbe. A történelmi város érdekes építményekkel vár minket, mint például a Diocletianus-palota.
Még rengeteg élmény várja itt. Fedezze fel ezeket a lehetőségeket!
nevezetességek

templomok
sportolási lehetőségek

úszás
gasztronómia és szórakozás

kávézó,  étterem
bevásárlás

pékség,  kis üzlet

Nyaralás Kastela az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Kastela-ben vagy csak Kastela-ről információt akar kapni Dalmácia-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Kastela Apartmanok, Kastela Nyaralóházak, Kastela Szállodák, Kastela Üdülõfalvak, Kastela Vidéki házak, Kastela Panziók, Kastela Vendégszobák , Kastela Bungalók
Kastela, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

 • az Adrialin RDA tag

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE