Adrialin

Labin - Isztria - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Labin

Ajánlatunkban 111 szállás szerepel Labin-ban az Ön számára.

Labin város lakosainak száma kb. 13000. Labin részei a következők: Ripenda Kras, Krsan, Ruzici, Cepic, Skrilice, Sv. Marina, Plomin, Krsan Podpican, Kranjci, Duga Luka, Kapelica, Zartinj, Nedescina, Trget (Rasa-öböl), Ripenda, Bartici, Bartici, Ravni, Rasa, Matijuci, Barban, Koromacno, Prnjani, Dobrani, Gondolici, Foli, Orihi, Hreljici, Slivari, Koromani, Hrboki, Skitaca, Rebici, Drenje, Pican, Vadrez (Barban), Pavicini-Barban, Melnica, Sveti Lovrec Labinski, Jurazini, Trgetari, Ripenda Verbanci, Mali Turini, Sveti Martin, Vinez, Marici, Presika.


Általánosságok


A több mint 12 000 lakost számláló Labin Horvátországban, Kelet-Isztriában található, és három részből áll: a középkori óvárosból, az új városrészből, Podlabinból és az 5 kilométerre lévő, Radac nevezetű adriai fürdőhelyből.
A történelmi óváros egy 300 méter magas hegyháton fekszik. Innen gyönyörű a kilátás többek között a Kvarner-öbölre, Radacra és a Velebit-hegységre egyaránt. Labin történelmi városmagja a legszebb óvárosok egyike.
Labin a 19. század kezdetén Isztria bányaipari települése volt. Podlabin városrészben, egy karsztsziklán az egykori szénbányát láthatjuk, amelyet a termelés leállása után, különleges látványosságként a lakosok és a nyaralók számára nyitottak meg.
Radac fürdőtelepülés csodálatos strandokkal rendelkezik, amelyek nem csak a nyaralók körében kedveltek. Itt számos lehetőséget találhatunk vízi sportok űzésére, a csodálatos Adrián töltött pihenésre, a környék változatos tájain pedig kirándulásra. Az átlagos nyári hőmérséklet 24 fok, az enyhe földközi-tengeri klíma is hozzájárul a kellemes pihenéshez. A strand az óvárostól 5 kilométerre található.
Ha autóval érkezünk, gondolnunk kell arra, hogy az óvárosba nem szabad behajtani. A városfal előtt viszont elegendő számú parkoló áll rendelkezésre. A podlabini buszpályaudvartól a távolabb eső úti célok is könnyedén elérhetők.


Nyaralás Labinban

A csodálatos Labinban eltöltött nyaralás felejthetetlen élményekkel ajándékozza meg az oda utazót. A középkori város különböző stíluskorszakból származó, érdekes építészeti emlékeivel, történelmi sikátoraival és festői kis zugaival kiadós városnézésre csalogat. A jellegzetes, várra épült városban különböző művészek galériáit látogathatjuk meg, a sétától elfáradva kényelmes kávézókban pihenhetünk meg.
A városban nemcsak történelmi emlékeket tekinthetünk meg, kulturális eseményeken is részt vehetünk. A komolyzene kedvelői a „Kulturális Nyár” alkalmával élvezhetik a koncerteket, amelyeket júliusban és augusztusban tartanak meg. Sok látványosságot tartogat a „Labin Art Republiqua” (Labin Művészeti Köztársaság) elnevezésű rendezvény is. Az egész város részt vesz ezen a látványosságon zenével, tánccal, színdarabbal és még sok egyéb módon.
Egy eseménydús nap után szórakozni vágyóknak a Zeus discót ajánljuk, amely Podlabinban, a buszpályaudvar mellett található. Az idősebbek, akik inkább a rockzenét kedvelik, a „Velo Kafé”-ban érezhetik jól magukat. Itt lehetőség van kiadós reggeli és vacsora elfogyasztására is. A helyi konyhaművészetet számos étteremben próbálhatjuk ki.
A nélkülözhetetlen tengerparti pihenés az 5 kilométer távolságra található, Rabac nevű fürdőhelyen lehetséges, itt gyönyörű napot tölthetünk el a kristálytiszta Adria vizében. A közeli, csodaszép táj kirándulásra hív, de nagyobb túrákat is tervezhetünk, például a természetvédelem alatt álló Prklog-öbölbe.


Történelem

Labin történelme egészen a kereszténység előtti időkre nyúlik vissza, valószínűleg a Kr. e. 4. Századra, a mai óváros területén. A helyet ekkor még valószínűleg Albonának hívták, és kelták, valamint illírek lakták. A város okleveles említése a rómaiak nevéhez fűződik, amely Kr. u. a 3. századra tehető. Mindenesetre bizonyos, hogy a mai Labin Kr. e. 177-től a rómaiak uralma alatt állt, és az Illiricum provincia részét képezte.
476-ban, a Római Birodalom bukása után Labin felett különböző népek gyakorolták a hatalmat. A 7. században szlávok és avarok foglalták el Isztriát. A harcok miatt Labint teljesen feldúlták. A frankok 788-ban bevezették a feudális rendszert. A horvátok ezután megszállták a területet. 902-től 1207-ig Labin a Német-Római Császárság részét képezte.
Isztria a kärnteni nemes családok uralma alatt állt. Ebben az időben az uralkodók a hatalmat meglehetősen gyakran adták át egymásnak. 1420-ig az aquileiai pátriárka gyakorolta a hatalmat, amíg a velenceik át nem vették azt, és 400 éven keresztül tartós uralmat építettek ki. Ennek köszönhetően a gazdaság nagymértékben fellendült. Az impozáns épületek létrejöttével az óváros képe is formálódott. A velenceiek uralmának végével, vagyis a tengeri köztársaság bukása után, Napóleon 1797-ben egy rövid időre átvette az irányítást Isztria felett.
1813-ban az osztrákok kaparintották meg a területet, akik többek között a labini szénbányászatban voltak érdekeltek. Újból a gazdasági növekedés korszaka következett. 1918-ban, az első világháború után Ausztria átadta a hatalmat, amelyet az olaszok gyakoroltak a második világháború végéig. 1945 után Labin Isztriával együtt Jugoszlávia része lett, és 1992 elejétől kezdve a város a Horvát Köztársasághoz tartozik.


Labin nevezetességei

Labin történelmi városrészének megtekintését kezdjük a Szent Flóra-kapuval, amelyen keresztül az óvárosba juthatunk. Ezt 1589-ben, a reneszánsz fénykorában építették. A kaput Labin címere és a velencei oroszlánok díszítik. Az óváros terén (a Tito-téren) átballagva több báron és kávézón akadhat meg a szemünk, de maradjunk a nevezetességeknél. A barokk palota, amely korábban a Battiala-Lazarini család tulajdonát képezte, a 18. századból való. Ma ez néprajzi múzeumnak ad otthont, amely a különböző évszázadok használati tárgyait mutatja be. A fölszinten található kőtárában a kereszténység előtti, római emlékeket tekinthetjük meg. Ezenkívül a múzeumban szakrális műalkotások, horvát festők és helyi művészek remekei kerültek kiállításra. Az alagsorban a bányával kapcsolatos kiállítás látható.
Érdemes megtekintenünk a Scampicchio-palotát, amelyet 1570-ben építettek. Ez a városkapu előtt, az óratorony mellett található. A Szűz Mária Születése-templomot a 15. században építették, és a 16. században renoválták. A templomhajóban velencei festők képeit csodálhatjuk meg. Ezenkívül több, 17. századi márványoltár is elhelyezésre került itt. Különös jelentőséggel bír a Kármel-hegyi Boldogasszony oltárképe.
A velencei korszakból származó, 35 méteres harangtoronyból gyönyörű kilátásban lehet részünk Labinra és környékére. Valóban megéri a lépcsőzés. Ha a csodálatos panorámából felocsúdtunk, menjünk le a tágas, Crc nevű főtérre, ahol a várospalota található. Ezt a reneszánsz paloták mintájára építették, és jelenleg az önkormányzat ülésezik benne. Az 1662-ben épített loggia vele szemben található. Itt történtek a közéleti események, itt szórakoztak az emberek, de bírósági ítéleteket is itt hoztak. A városi színház szintén a főtéren áll. Felépítése miatt, félköríves ablakaival és háromszögű oromzatával leginkább egy templomra hasonlít.
A hely még a felsoroltakon kívül is további nevezetességeket, számos látnivalót tartogat.

Sport és kirándulás

Nincs igazi nyaralás izgalmas sport- és szabadidős programok nélkül. Jó lehetőségeket kínál erre Rabac, Labin fürdőhelye. Itt a csodálatos Adria kristálytiszta vizében fürödhetünk. Leginkább a 300 méter hosszú, Maslinika nevű kavicsos strandot ajánljuk. Ez Kék Zászló-kitüntetéssel is rendelkezik, többek között kiváló minőségű vize miatt. Rabacban több vízi sportot is kipróbálhatunk, például a vitorlázást, a búvárkodást és a széllovaglást, valamint horgászhatunk is. A szárazföldön is lehet sportolni. Rabacban is vannak sportpályák, ahol focizni, teniszezni is lehet. A strandon játszható labdajátékok a fiatalok és az idősek számára is kitűnő szabadidős tevékenységet biztosítanak. A strandröplabda jó szórakozást nyújt, és egészséges is.
A szabadidő eltöltésének kiváló módja a túrázás. A varázslatos, hamisítatlan, mediterrán növényzettel tarkított tájon barangolva különleges élményben lesz részünk. A kerékpártúra, ha lehet, még sportosabb időtöltést nyújt. Ezen túrák alkalmával például az isztriai nagy erődhöz, a pazini várhoz érdemes ellátogatnunk. A novigradi kőtárban a 93 ókori, kőből készült emlékművet tekinthetjük meg. Érdemes ezenkívül még a pulai amfiteátrumot is meglátogatnunk. Óriási élményekkel gazdagodhatunk, ha a környező szigeteket hajóval bejárjuk. Nagyon sok lehetőség nyílik rá, hogy fantasztikus nyaralásban legyen részünk. Labin szép városa a csalogató környékkel együtt ehhez a lehető legjobb feltételeket kínálja.
nevezetességek

vár,  történelmi óváros,  barokk történelmi épületek,  templomok
sportolási lehetőségek

úszás,  szörf,  búvárkodás
gasztronómia és szórakozás

bár,  kávézó,  pizzéria,  étterem,  színház
bevásárlás

pékség,  piac,  szupermarket
Videók

 

Nyaralás Labin az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Labin-ben vagy csak Labin-ről információt akar kapni Isztria-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Labin Apartmanok, Labin Nyaralóházak, Labin Szállodák, Labin Üdülõfalvak, Labin Vidéki házak, Labin Panziók, Labin Vendégszobák , Labin Bungalók
Labin, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE