Makarska - Dalmácia - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Makarska

Ajánlatunkban 456 szállás szerepel Makarska-ban az Ön számára.

Makarska városnak kb. 13700 lakosa van és 60 km-re fekszik Split-tól/től, a következő legnagyobb várostól. Makarska városrészei a következők: Veliko Brdo, Ratac, Plaza, központ, Zelenka, Istok, Bidol, Dumina Ledina, Bili Brig, Makar, Puharici, Gorinka, Vrpolje, Bilosevac, Moca, Batinici, Drasnice.


Általánosságok

A fürdőhely, Makarska a megközelítőleg 60 kilométer hosszú Makarska Riviéra turisztikai és földrajzi központja. A település gyönyörű strandjainak köszönhetően nagy népszerűségnek örvend azon látogatók körében, akik magas igényekkel rendelkeznek az üdülőhelyük elhelyezkedésével és hangulatával kapcsolatban. Makarska szabadidős programok széles kínálatával várja a fürdőzni vágyók, a vízi sportok és a kirándulás kedvelőit is, és az infrastruktúrája sem hagy semmi kívánnivalót maga után. Aki nem saját autóval érkezik, busszal eljuthat a környező településekre, vagy akár egész napos kirándulást is tehet Zágrábba, illetve Splitbe. Komppal gyorsan eljuthatunk a változatos látnivalókkal szolgáló Brac-szigetre, ahova szintén érdemes ellátogatni. Makarskában bőséggel találunk nevezetességeket és történelmi emlékeket őrző helyeket, amelyek csak arra várnak, hogy felfedezzük őket. A város csodálatos vidéke nagyobb lélegzetvételű gyalog- és kerékpártúrákra invitálja a látogatókat. A hatalmas Biokovo-hegy lélegzetelállító világa túrázók tömegeit vonzza a térségbe, ahol a muflon és hegyi egér mellett a félénk szarvasvipera is megtalálható. Szintén érdemes megtekinteni a botanikus kertet, amely a Biokovo Nemzeti Parkhoz tartozik. A kényelmesen berendezett apartmanok, magánszobák, és szállodák kínálatából mindenki kiválaszthatja a számára megfelelő szálláshelyet, az éttermek és konobák pedig ízletes helyi specialitásokkal kényeztetik a vendégeket.

Történelem

Míg az csupán feltételezés, hogy egykor a régi föníciaiak telepedtek le a térségben, egészen bizonyos, hogy a város már a rómaiak idejében is rendelkezett kikötővel. A térség a rómaiak, a keleti gótok, a bizánciak és a boszniai hűbérurak között több alkalommal gazdát cserélt. A Kr. u. 4. században éltek bizonyítottan az első telepesek a helységben, és Makarska már a 6. száradban püspökségnek számított. A változatos időszakokban Makarska nemcsak különböző uralkodó kezére került, hanem le is rombolták. A törökök után, a 17. század közepétől a velenceiek kerültek hatalomra, akiket a franciák követték. A város több szempontból is a francia fennhatóság 7 évig tartó időszakában élte virágkorát: az utak építése fellendült, az összes polgár egyenlő jogokat kapott, és először folyt az oktatás horvát nyelven. Az ezt követő, 19. századi osztrák uralom a horvát mozgalom stabilizálását hozta a város számára, amelynek csúcspontjaként 1865-ben a horvát lett a hivatalos nyelv. Az első világháború véget vetett Ausztria uralmának, a második világháború alatt Makarska a közeli hegyek miatt háborús övezetnek számított. A városban a háborús károknál jóval nagyobb pusztítást végzett az 1965-ös földrengés.

Látnivalók

Érdekes látnivalókkal szolgáló templomok, gyönyörű, díszes épületek és egy furcsa múzeum tartozik Makarska nevezetességeinek sorába. A Sveti Marko-templom minden épületnél magasabbra emelkedő tornya már messziről egyértelművé teszi, hol található a város jelképe. Bár a templomot 1176-ban a meglehetősen egyszerű provinciális barokk stílusban építették, a velencei stílusra hajazó harangtorony jóval impozánsabb látványt nyújt. Valóban pompás barokk épület az Ivanisevic-család palotája a Jurjeviceva poljana téren, amelynek csodálatos belső udvara már önmagában is ámulatba ejti a látogatót. Az épület a városi múzeumnak is otthont ad, ahol megismerkedhetünk a település történelmével. A palotától széles lépcsők vezetnek le az Adria partjához. Az óváros peremén található ferences kolostor ugyancsak Makarska különleges látnivalói közé sorolható. Már a 6. században is állt itt egy bencés apátság, ennek alapfalaira építették a ferencesek 1400-ban az új kolostort. Az apátság 1614 körül nyerte el mai külsejét, csak a barokk harangtorony származik a 18. századból. A kolostor területén található a bájos Kagylómúzeum, amely különösen a búvárkodás kedvelői és a kagylógyűjtők körében örvend nagy népszerűségnek. A gyűjtemény a térségben talált fosszíliákat és a világ minden tájáról származó kagylókat mutat be. A látogatók azt is megtudhatják, hogyan lehet a kagylókból bíborfestéket előállítani, és hogy mely kagylókat használják fizetőeszközként az egzotikus természeti népek.

Sportolási lehetőségek

A legtöbb turistát a csodálatos strandok vonzzák Makarskába. Ez a gyönyörű vidék azonban egyúttal a kirándulók és a mountain bike-osok kedvelt találkozóhelye is, akik számára a hatalmas Biokovo-hegy impozáns világa számos kihívást tartogat. A csodálatos természetvédelmi területet a remek kirándulóösvényeken önállóan is felfedezhetjük. Az útvonalak nehézsége a célállomástól függően a könnyűtől a megerőltetőbbig terjed, ennek megfelelően hosszabb és egészen meredek szakaszokat is találunk. Mountain bike-osok és kirándulók számára is szerveznek idegenvezetős túrákat, amelyek kínálatában a könnyű, 1-2 órás kirándulások mellett a Sveti Jure és a Vosac hegyek csúcsaira vezető nehéz, több napos menetelés is helyet kap. Kerékpárt és mountain bike-ot Makarskában bérelhetünk, emellett kerékpáros térképet és remek tippeket kapunk a különböző nehézségű, izgalmas útvonalakkal kapcsolatban. Makarskában egy hatalmas teniszcentrum is található, így magában a városban is lehetőségünk nyílik a sportolásra. A kirándulást kevésbé kedvelők számára is érdemes felkeresni a Biokovo Nemzeti Park botanikus kertjét. E csodálatos park kb. 4 kilométeres magasságban helyezkedik el Makarska felett, és számos olyan kőzetet és ritka növényt rejt, amelyek nem csak a megrögzött botanikusokat ejtik ámulatba. Kissé tovább haladva kirándulást tehetünk a Hercegovina határán fekvő Imotskiba, ahol két, szokatlan karszttó található. A Kék-tó forró nyarakon teljesen kiszárad, ilyenkor futballpályaként használják.

Strandok

Makarska mintegy 1 kilométer hosszú, első számú strandját a főszezonban általában vidám és színpompás forgatag jellemzi. A város emellett számos más stranddal és öblökkel szolgál, ahol a vendégeknek nem kell egymás mellett tolonganiuk. Aki a Sveti Petar-félsziget gyönyörű strandját megpillantja, az rögtön tudja, mi vonzza ide a napimádók tömegeit. A déli forróság elől a strand mögötti árnyas fenyőerdőbe húzódhatunk vissza, amelyet az itt fürdőzők nagyra értékelnek. A félsziget nyugati részén a naturizmus szerelemesei hódolhatnak szenvedélyüknek, akik a Makarskától délre található Nugal strandot is előszeretettel látogatják. A város árnyékos part menti sétánya egy csodálatos kavicsos stranddal is szolgál, míg a hosszú, homokos strand vízi csúszdájával különösen gyermekes családok számára ideális fürdőhely. Itt más sportfelszerelések mellett vízibiciklit is bérelhetünk. Aki nem vállalkozik arra, hogy egyedül vágjon neki egy búvártúrának Makarska víz alatti világába, csatlakozhat a hajós búvárkirándulásokhoz, amelyek izgalmas búvárhelyekhez indulnak a Makarska Riviéra mentén, illetve a környező szigetekre. A Makarska Riviéra közeli fürdőhelyei, Tucepi és Podgora ugyancsak vonzó strandokkal és az Adriai-tenger e részére jellemző, szinte természetellenesen tiszta vízzel szolgálnak.

Üdülés Makarskában

A Makarska Riviéra központja a fürdővendégek és a természet szerelmesei körében is kedvelt üdülőhely, amely minden igényt kielégít. A gyönyörű, hosszú strandokat fenségesen veszi körül a Biokovo-hegy vonulata, és egyúttal védi is a kellemetlen szelektől. A puha, homokos strandok és a csodás, kavicsos, fenyőfákkal szegélyezett partszakaszok egyaránt határtalan fürdőélményeket ígérnek a látogatók számára. Bár Makarska az egyik legnépszerűbb fürdőhely az Adriai-tenger partján, a város egyre több kirándulót és kerékpárost is vonz. Mivel a város közvetlenül a magasba tornyosuló Biokovo-hegy lábánál fekszik, nem kell messzire mennünk, hogy remek gyalog- vagy kerékpártúrákat tehessünk, amelyek során kedvünkre felfedezhetjük a lenyűgöző hegyvidéket. Akinek ez a mozgásforma túl megerőltető lenne, az végigutazhat a kanyargós panorámaúton, és közben néhányszor megállhat, hogy megcsodálja a pazar kilátást. Emellett Makarska szűk utcácskáival, díszes épületeivel, régi, tiszteletre méltó templomaival és hangulatos tereivel számos látnivalóval szolgál, amelyet az óvároson végigsétálva megtekinthetünk.
Makarska rendkívül festői környezetben, egy félkör alakú kikötőöbölben helyezkedik el, és a nem kevésbé bájos Osejava és Sveti Petar félszigetek veszik körül. E gyönyörű városképet álomba illő strandok és part menti utak egészítik ki, amelyek mentén a hatalmas pálmafák árnyas sétákra invitálják a látogatót. A Makarska Riviéra lenyűgöző vidékén hangulatos túrákra indulhatunk a tengerpart mentén, amelynek mediterrán növényzete varázslatos ellentétként hat a háttérben magasodó Biokovo-hegy karsztos hegyoldalaihoz képest. Aki kedveli az ünnepségeket, annak a Makarskai Kulturális Nyár egész biztosan el fogja nyerni a tetszését. A városban július közepétől augusztus végéig a koncertek mellett számos színházi és táncos előadás is megrendezésre kerül. A népzene kedvelői a Sveti Petar-félszigeten a lehető legjobb helyen járnak. Az éjszaka szerelmesei Makarskában sorra járhatják a kávézókat és kocsmákat, és a Buba strandon, illetve a város diszkójában egészen hajnalig bulizhatnak.
nevezetességek
templom,  kolostor,  múzeum
sportolási lehetőségek
hegymászás,  úszás,  tenisz,  búvárkodás
gasztronómia és szórakozás
kávézó,  diszkó,  pizzéria,  étterem
wellness, szépség és egészségügyi ajánlatok
fodrászszalon
bevásárlás
pékség,  ruházati üzlet,  piac,  húsbolt,  zöldség-gyümölcs bolt,  ékszerbolt,  ajándékbolt,  szupermarket

Nyaralás Makarska az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Makarska-ben vagy csak Makarska-ről információt akar kapni Dalmácia-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Makarska Apartmanok, Makarska Nyaralóházak, Makarska Szállodák, Makarska Üdülõfalvak, Makarska Vidéki házak, Makarska Panziók, Makarska Vendégszobák , Makarska Bungalók

Üdülőfalu Makarska

  • Sajnos nem találtunk nyaralót Makarska-ben.

Nyaraló Makarska

Makarska, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.