Adrialin

Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) - Az Ország Belseje - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Medjugorje (Bosznia-Hercegovina)

Ajánlatunkban 20 szállás szerepel Medjugorje (Bosznia-Hercegovina)-ban az Ön számára.

Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) kisváros lakosainak száma kb. 4300. Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) részei a következők: Bosznia-Hercegovina, Selo Gorica, Citluk.

Általánosságok


A zarándokhely, Medjugorje Bosznia-Hercegovinában, Hercegovina déli részének egyik főként horvátok lakta térségében található. 1981-ben néhány gyerek állítólag egy égi jelenést látott itt, ezért a település az ország határain kívül is híres Mária-zarándokhellyé vált. Medjugorje városképét, más zarándokhelyekhez hasonlóan, nagy kiterjedésű buszparkolók, emléktárgyüzletek és a tömegesen ide érkező turisták igényeihez igazodó vendéglátóegységek határozzák meg. A zarándokhely évente megközelítőleg egymillió zarándokot vonzz arra a helyre, ahol a Szűzanya 1981. június 24-én először átadta üzenetét. A mintegy 4300 lakost számláló Medjugorje vallási központja a Szent Jakab-templom, amely istentiszteletek mellett egyházi programok átfogó kínálatával várja a zarándokokat. A Szűzanya mellett, aki minden hónap 15-én békére, hitre, megtérésre, imára, böjtre és bűnbánatra buzdítja az embereket, egy Jézus-szobor könnyezése is különleges jelenség. Az egész évben tömegesen a településre látogató zarándokok szállodákban, magánszobákban és nyaralókban szállhatnak meg, és éttermekben vagy büfékben étkezhetnek. Medjugorje természeti és kulturális látnivalókkal szolgáló vidéke néhány remek kirándulóhelyet kínál: felkereshetjük Hercegovina fővárosát, Mostart, vagy Neumot, amely középkori sírjai miatt különösen megér egy látogatást.

Történelem

1566-ban Medjugorjétől keletre, a Neretva völgyében alapították a szerb-ortodox Zitomislici-kolostort. Milentina városrész temetőjében a rómaiak korából származó épületek maradványaira bukkantak, amelyek ásatásai még nem fejeződtek be. Ebben a temetőben, illetve Vionica településen középkori sírköveket is találunk. 1882-ben egy vasút épült Mostar és Dalmácia adriai-tengeri partja között, amely Medjugorjét is érinti. 10 évvel később Mostar püspöke felépíttette a katolikus Sveti Jakov-plébániát. 1934-ben helyezték el a 12 méter magas betonkeresztet a hegyen, amely a Sveti Jakov hitközség keresztútjának végét jelezte. A második világháború folyamán a Medjugorje közelében található kolostort kifosztották, a refektóriumot felgyújtották. Medjugorje 1981. július 24-től vált zarándokhellyé, amikor a Crnica-hegyi Mária-jelenés híre elterjedt. A kezdeti kellemetlenségek ahhoz vezettek, hogy a rendőrség lezárta az úgynevezett Jelenések hegyét. Emellett az akkori plébánost 3,5 éves kényszermunkára ítélték, akit azzal gyanúsítottak, hogy egy nemzeti összeesküvésben vett részt. 1983-ban a papot kiengedték a fogságból, miután több szervezet, köztük az Amnesty International a szabadon bocsátását követelte.

Látnivalók

Két egyházi látnivaló egész évben zarándokok tömegeit vonzza Medjugorjébe: az egyik a településen található Sveti Jakov-plébániatemplom, a másik a hívők számára celebrált szentmisék. A templom számít a zarándokok találkozóhelyének, ahol imaórák mellett ökumenikus istentiszteleteket és tájékoztató rendezvényeket is tartanak. A zarándokhely másik nevezetessége a majd 7 méter magas, bronzból készült Feltámadt Krisztus-szobor, amelyet a szlovén művész, Andrej Ajdiae készített. Az 1998 óta Medjugorjében álló alkotásnak csodatévő erőt tanúsítanak, mivel az állítólag könnyeket hullajtott. A jelenség alapja egy zarándok megfigyelése, aki szerint a szobor jobb lábából térdmagasságban tiszta folyadék tört elő, amely egy percen belül egy cseppet alkotott. Ennek alapján az is kérdéses, hogy egyáltalán beszélhetünk-e „könnyezésről”. A „könnyek” vegyi analízise alapján kiderült, hogy feltehetőleg kiáramló esővízről lehet szó, amelyet a betonnal töltött szobrot borító fém izzadt ki. Ez a magyarázat azonban nem tartja vissza a hívőket attól, hogy a „könnyeket” zsebkendővel vagy kezükkel töröljék le, és csodatévő hatást tulajdonítsanak nekik. Prózaibb látnivalókkal szolgálnak Miletina és Vionica temetőinek középkori sírkövei. A miletinai temetőben római épületek maradványaira is bukkantak.

Sportolási és kirándulási lehetőségek

Medjugorje elsősorban zarándokhely, amelyet főleg keresztény hívek látogatnak a Mária-jelenésnek köszönhetően, így a sport- és szabadidős programok nem feltétlenül kapnak túl nagy szerepet. Medjugorje vidéke mégis számos, szép kirándulóhellyel szolgál, amelyeket a kissé hosszabb út ellenére is érdemes felkeresni. A zarándokhelytől északra található Mostar például izgalmas betekintést nyújt a kettéosztott város életébe. Mostar túlnyomórészt horvát nyugati, illetve muszlim keleti felét a Stari most, az Öreg Híd köti össze. A Neretva felett húzódó, építészeti jelentősséggel bíró hidat a törökök kezdték építeni 1556-ban, és tíz év alatt fejezték be. A hidat a háborúban felrobbantották, és újjáépítésétől, 2004-től kezdve a békés egymás mellett élés szimbólumaként köti össze a két városrészt.
Az Adriai-tenger partján ellentétes irányba haladva remek, egész napos kirándulást tehetünk Neumba. A nagyrészt horvátok lakta város az egyetlen bosznia-hercegovinai város, amely adriai-tengeri tengerparttal rendelkezik, ami Neumnak különleges pozíciót biztosít. Neum környékén úgynevezett bogumil-sírokra bukkanhatunk, amelyeknek szimbolikus jelekkel és geometriai mintákkal díszített sírkövei a térség egyik különleges látnivalójával szolgálnak. Neum vidékén kívül Dubrovnik és Makarska mellett találunk még ilyen jellegzetes, szarkofágra hasonlító síremlékeket.

Strandok

Attól függően, hogy melyik úton közelítjük meg, Medjugorjébe 2-4 óra alatt juthatunk el az Adriai-tenger partjától, strandokkal tehát nem rendelkezik. Aki a zarándokprogramok mellett változatosságképpen szeretne egy napot a tengernél tölteni, kénytelen utazni hozzá. Ha légvonalban az Adriai-tenger felé vesszük az irányt, akkor Neumba érkezünk. Ez a város az egyetlen Bosznia-Hercegovinában, amely adriai-tengeri parttal rendelkezik, így Neum öblének fürdőhelyei népszerűek a turisták körében. A keskeny, apró strandok vize rendkívül sekély, így ideális pancsolóhely gyerekek számára. Sajnos a hely könnyen válik túlzsúfolttá, ilyenkor a vízpartot és a közeli hoteleket zaj és turisták tömegei jellemzik. Medjugorjéhez viszonylag közel található a kikötőváros, Ploce a Neretva torkolatánál. A meglehetősen modern város part menti sétányával, kávézóival és bevásárlási lehetőségeket tartalmazó, széles idegenforgalmi kínálatával várja a látogatókat. Csendes fürdőhelyeket itt sem találunk, de a plocei kikötőből komppal könnyen eljuthatunk a számos csodálatos stranddal és öböllel szolgáló Peljesac-félszigetre. Az érzékenyebb kempingezők az éjszakai sakálüvöltéstől egész biztosan libabőrösek lesznek. A pazar homokos strandok azonban bőven megérnek egy kis ijedtséget, ráadásul az állatok, amelyek Európa utolsó sakáljai közé tartoznak, nem is hagyják magukat megpillantani.

Üdülés Medjugorjében

A zarándokhely, Medjugorje Hercegovina karsztos vidékének közepén, a nagyvárostól, Mostartól néhány kilométerre található. A település a Mária-jelenésnek köszönheti, hogy talán az egyik legjelentősebb zarándokhely a világon. A katolikus hívők körében nagy tisztelet övezi, ezért évente csaknem egymillió ember zarándokol el ide, hogy együtt imádkozzon és beszélgessen a hittársakkal. A település, ahol Szűz Mária 1981-ben állítólag megjelent egy csoport gyereknek, látogatottabb, mint a lourdes-i Mária-kegyhely Franciaországban vagy Fatima Portugáliában.
Medjugorje kiemelkedő szerepe nemcsak a Szűzanya üzeneteinek köszönhető, amelyek a világot imára, gyónásra, böjtre és békére buzdítják, hanem missziója folyamatosságának. A gyerekek közül hárman állítólag mindennap üzeneteket kaptak Szűz Máriától, másik három minden évben ugyanabban az időpontban lépett vele kapcsolatba. Bár a katolikus egyház a gyerekek Szűzanya-látomását nem ismerte el hivatalosan, ez a zarándokok áradatát nem állította meg. A jugoszláv püspöki konferencia csupán arra jutott, hogy Medjugorjének az „Ima és az istentisztelet városa” címet adták. Különösen július 25-én, a jelenés évfordulóján Medjugorjét több ezer zarándok lepi el. Egy másik jelenség is nagy visszhangot kapott a településen: egy zarándok egy körmenet alkalmával arra a szenzációs felfedezésre jutott, hogy a bronzból készült, 6 méter magas Feltámadt Krisztus-szobor a jobb térdéből „könnyeket” hullajt.
Aki kicsit maga mögött szeretné hagyni a vallásos forgatagot, a hatalmas buszparkolókat, a szuvenírboltokat és az embertömeget, Medjugorje szűkebb és tágabb környeztében remek kirándulóhelyeket talál. A Netetva-delta vidéke történelmi és kulturális szempontból számos izgalmas élménnyel szolgál. E főként mocsaras, a Neretva 12 folyóágából álló térség számos ritka állat menedékhelyéül szolgál, amely egykor a hírhedt omisi kalózok rejtekhelye volt.
gasztronómia és szórakozás

étterem

Nyaralás Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Medjugorje (Bosznia-Hercegovina)-ben vagy csak Medjugorje (Bosznia-Hercegovina)-ről információt akar kapni Az Ország Belseje-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) Apartmanok, Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) Nyaralóházak, Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) Szállodák, Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) Üdülõfalvak, Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) Vidéki házak, Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) Panziók, Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) Vendégszobák , Medjugorje (Bosznia-Hercegovina) Bungalók
Medjugorje (Bosznia-Hercegovina), jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE