Adrialin

Neum (Bosznia-Hercegovina) - Dalmácia - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Neum (Bosznia-Hercegovina)

Ajánlatunkban 9 szállás szerepel Neum (Bosznia-Hercegovina)-ban az Ön számára.

Neum (Bosznia-Hercegovina) kisvárosnak kb. 4700 lakosa van és 64 km-re található Dubrovnik-tól, a legközelebbi nagyobb várostól. Neum (Bosznia-Hercegovina) városrészei a következők: Bosznia-Hercegovina.


Általánosságok


Neum Bosznia-Hercegovina egyetlen tengerparttal rendelkező települése. A város előtt elterülő, mintegy 24 km széles parti sávon zajlik az ország teljes strandélete. Annak érdekében, hogy a szálláshelyek iránti óriási igényt kielégítsék, hatalmas szállodakomplexumok épültek, amelyek óriási betonépületeikkel már messziről hirdetik a hely népszerűségét. A városon kívül lévő, de a tengerparton található kemping is számos szálláshelyet biztosít a turisták számára. A település igen gazdag bevásárlóközpontokban és üzletekben, amelyek többnyire kedvező áron és akciókkal kínálják áruikat, ezért a horvát látogatók is szívesen vásárolnak itt. Az ide látogatók elégedettek a szolgáltatásokkal, ezért nagyon sokan keresik fel a települést. A part olyannyira kedvelt, hogy a főszezonban a strandolók épp hogy csak a törülközőjüket tudják lerakni.
Azonban a város nyüzsgő forgatagáért kárpótol annak gyönyörű környezete, a közelben lévő Neretva-folyó torkolata vagy a Neummal szemközt lévő Peljesac-félsziget. A városból a Korcula-, a Lastovo- és a Mljet-szigeteket is könnyedén megközelíthetjük, amelyek számos csodaszép tengerpartot és felejthetetlen fürdőélményt kínálnak a strandokon és az elhagyatott öblökben egyaránt. Igen látványos a Neumtól csak néhány kilométerre fekvő zarándokhely, Hrasno, templomával és békeszobrával.

Történelem

Neum Bosznia-Hercegovina egyetlen tengerparttal rendelkező települése. Az ország ezt az 1699-es Karlócai békének köszönheti, amikor az akkori adriai-tengeri nagyhatalmak ütközőzónát alakítottak itt ki, amellyel saját gazdasági és katonai érdekeiket kívánták védeni. Ennek hátterében az állt, hogy a nagyhatalmak, Velence és Dubrovnik nagyvonalúan átadták a létrejött tengeri folyosót a törököknek, akiknek terjeszkedési szándékait ezáltal mindkét fél figyelemmel kísérhette. Az 1875-ös, Nevesinjében történt felkelés leverése az utolsó török támadást hiúsította meg ezen a területen, mivel az Osztrák–Magyar Monarchia az Adriai térségben újrakeverte a lapokat. A Habsburgok által felosztott területek Jugoszlávia létezéséig érvényben voltak, amin az 1995-ös évben hozott daytoni egyezmény semmit sem változtatott. A szocialista Jugoszlávia idején Neum igen kedvelt üdülőhely volt, főként a pártemberek körében. A Bosznia-Hercegovinai Köztársaság törekedett arra, hogy a néhány kilométeres partszakaszon olyan üdülőrégiót alakítson ki, amilyen a szerencsésebb országokban több száz kilométer hosszan is rendelkezésre áll. A magasra emelkedő hotelek mellett vezető tisztviselők, valamint a párt és a gazdasági élet vezetőinek hétvégi háza épült fel itt. A város az ezen építkezésekhez szükséges pénzt „fejlesztési támogatásként” kapta, tehát ezek a villák annak idején állami pénzből épültek fel.

Látnivalók

Neum kevés említésre méltó nevezetességgel rendelkezik, a közelben azonban bepillantást nyerhetünk az elveszett kultúrák temetkezési szokásaiba. Neum környékén régi bogumil sírok emlékeztetnek egy középkori vallási közösségre, amely a makarskai Riviérán és Dubrovnik közelében élhetett. A Balkánról Dalmáciába vándorolt vlachok itt monolitikus síremlékeket építettek, amelyet steccinek (sír, sírkő) neveztek. Az erősen szarkofágra emlékeztető sírköveket vadászjelenetekkel, növényi motívumokkal és geometriai alakzatokkal díszítették. A mintegy háromszáz éve ebben a régióban letelepedett népcsoport sírköveinek az évszázadok során erős mágikus erőt tulajdonítottak, ezért nem merték ezeket megérinteni sem. Talán ezzel magyarázható, hogy sok közülük máig is fennmaradt. A horvát kisvárosba, Metkovicba tett kirándulásunk során eljuthatunk az ókori Naronába is, amelyet a Kr. e. 4. században görög törzsek alapítottak. Egy mexikói kutató szerint az egykori Gabelában, vagyis a mai Metkovicban található az igazi Trója. Ezek szerint itt rabolták el Szép Helénát, aki ezzel kirobbantotta a trójai háborút, amely a hős Odüsszeusz évtizedekig tartó bolyongását hozta magával. Érdekes az is, hogy Dalmáciában milyen gyakran találkozhatunk Odüsszeusz nevével, Ithaka mondabeli fejedelmével.


Sport és szabadidő

Neum strandjai a határtalan fürdőzés mellett a vízi sportok széles skáláját kínálják. A nagyobb szállodákban különböző sportágakhoz szükséges felszereléseket kölcsönözhetünk. A strandokon teniszezhetünk, labdajátékokat játszhatunk és fitneszgyakorlatokat is végezhetünk, ezáltal aktívan tölthetjük el szabadidőnket. Ha egy kicsit szét szeretnénk nézni, érdekes kirándulást tehetünk Neum közelebbi vagy távolabbi vidékeire. A mintegy 70 km-re fekvő Mostar változatos lehetőségeket kínál a strandolásra. Hercegovina fővárosa megszenvedte a háborút, különösen igaz ez történelmi óvárosára. A kettéosztott várost ma ismét az újonnan felépített „Öreg híd” köti össze, amely a horvátok és muzulmánok békés együttélésének jelképe. A Mostarba vezető úton egy kis kitérőt tehetünk a híres Mária-zarándokhely, Medjugorje felé, amely a hívő katolikusok találkozóhelye. Mivel Neum a Neretva torkolatánál fekszik, érdemes kirándulást tennünk ezen a csodálatos folyami tájon is. A történelmileg jelentős terület, amely a folyótorkolattól egészen Omisig terjedt, a Neretva-kalózok befolyása alatt állt, akik a középkorban az Adriát egészen Velencéig rettegésben tartották, és az akkori kereskedelmi hatalmakat hadisarc fizetésére kötelezték.


Strandok

A Neum előtt elterülő, néhány kilométer hosszú partszakaszon zajlik Bosznia-Hercegovina teljes strandélete. Mivel Boszniában egyedül itt fürödhetünk a tengerben, megpróbálták a lehető legtöbb szálláshelyet itt létrehozni. Ez az oka annak, hogy zsúfoltak a finom kavicsos strandok. Ha az élettel teli, barátságos strandokat kedveljük, és nem szeretjük az óriási méretű szállodák látványát, akkor Neum tengeri strandján remek kikapcsolódást és szórakozást találhatunk. Ha nyugodtabb fürdőzésre vágyunk, akkor keressük fel a Peljesac-félszigetet, amelyet pontosan Neummal szemben találhatunk. Itt szép és nyugodt fürdőhelyek fogadnak bennünket a homokos strandokon és a magányosan megbúvó öblökben. Ugyancsak a Peljesac-félszigettel szemben található a Korcula-sziget csodaszép, azonos nevű városával, amely a luxushajók kedvelt úti célja. Itt pompás lehetőség adódik a fürdőzésre, valamint arra, hogy összes látványosságát felfedezzük. Ha egy kellemes fürdőzés reményében szívesebben maradnánk a szárazföldön, akkor vagy a Makarska Riviéra vagy Dubrovnik irányába kell elindulnunk. A part mentén mindenütt szép helyeket találunk, amelyek lehetőséget nyújtanak a frissítő adriai fürdőzésre. Aki inkább az elhagyatott strandokat szereti, egynapos kirándulás során ellátogathat a Lastovo-szigetre, ahol a kicsiny öblökben csodásan érezheti magát.


Nyaralás Neumban

A Neumban eltöltött nyaralás során különleges élményekkel gazdagodhatunk. Ez főképpen a város kedvező fekvésének köszönhető, mert keskeny partszakaszával ez Bosznia-Hercegovina egyetlen tengeri kijárata. Azért, hogy ezt a páratlan lehetőséget kiaknázzák, Neumban gigantikus szállodakomplexumokat építettek, amelyekben a fürdőzést kedvelők kényelmes szálláshelyekre lelhetnek. A városban már Tito idején is óriási építkezésbe kezdtek, ennek köszönhetően a szállodák gombamód szaporodtak. Ahol korábban a párt emberei üdültek, ott ma a napozni vágyó vendégek keresik fel a strandokat azért, hogy a fürdőzés örömének szenteljék magukat. A városban számos bevásárló központ közül választhatunk, amelyek kedvező akcióikkal és alacsony áraikkal kecsegtetik a vásárlókat.
Neum közvetlen közelében már nyugodtabb és történelmileg is érdekesebb helyeket találhatunk. Megtekinthetjük például a közelben lévő bogumil síremlékeket, amelyek a középkorból maradtak itt hírmondónak. A szarkofágszerű sírköveket szokatlan mintákkal és motívumokkal díszítették, amelyeket egykor a balkáni őslakosok hoztak magukkal Dalmácia ezen vidékére. A mintegy 70 km-re lévő Mostarba, Hercegovina fővárosába tett látogatásunkkor betekintést nyerhetünk a „kettéosztott” város mai életébe. Ha azonban nem szeretnénk messzire utazni, Metkovicban is érdekes, ókorból származó maradványokat tekinthetünk meg. Itt található a görög Nora nevezetű település régészeti lelőhelye, amely egykor a görög szigetekkel, Hvarral, Korculával és Vissel együtt jelentős kereskedelmi központ volt. Sokan azt tartják, hogy Metkovicban kell keresnünk az egykori legendás várost, Tróját. Ha ide utazunk, erről talán mi is megtudhatunk valamit. Az viszont vitathatatlan tény, hogy hírhedt kalózok garázdálkodtak a gyönyörű szép Neretva-torkolat vidékén, akik a hatalmas Velencét is félelemben tartották.
nevezetességek

történelmi épületek

Nyaralás Neum (Bosznia-Hercegovina) az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Neum (Bosznia-Hercegovina)-ben vagy csak Neum (Bosznia-Hercegovina)-ről információt akar kapni Dalmácia-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Neum (Bosznia-Hercegovina) Apartmanok, Neum (Bosznia-Hercegovina) Nyaralóházak, Neum (Bosznia-Hercegovina) Szállodák, Neum (Bosznia-Hercegovina) Üdülõfalvak, Neum (Bosznia-Hercegovina) Vidéki házak, Neum (Bosznia-Hercegovina) Panziók, Neum (Bosznia-Hercegovina) Vendégszobák , Neum (Bosznia-Hercegovina) Bungalók
Neum (Bosznia-Hercegovina), jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

 • az Adrialin RDA tag

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE