Adrialin

Novi Vinodolski - Kvarner Öböl - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Novi Vinodolski

Ajánlatunkban 510 szállás szerepel Novi Vinodolski-ban az Ön számára.

Novi Vinodolski kisváros lakosainak száma kb. 5282. Novi Vinodolski részei a következők: Povile, Bribir, Lukovo, Ledenice, Breze, Grabrova, Lukovo - Masevo, Prisika, Grizane, Donji Zagon, Kalvarija, Krasa, Scedine, Krivi Put-Alan, Gornji Zagon.


Általánosságok

Tudnivalók Novi Vinodolskiról

A Novi Vinodolski nevű üdülőhely a csodás tájjal rendelkező crikvenicai és vinodoli riviérán fekszik, a három kilométer hosszú Vinodol-völgyben, amelyet a tengertől egy 300 méter magas hegyhát választ el. Ebben a termékeny völgyben az ókortól kezdve borászattal foglalkoznak, ezt mutatja a hely neve is, amely „Borvölgy”-et jelent. A település eredeti neve „Novi” volt, amelyet 1953-ban változtattak a mostani Novi Vinodolskira. A városka a tengerparti út mentén, a hegyoldalban található régi felsővárosból és a turistáktól hemzsegő alsóvárosból áll. A Zagori és a Povile nevű települések is a helység részét képezik, amelyek szinte kizárólag nyaralókból és apartmanokból állnak. Ha nem saját autóval érkezünk, akkor buszra szállva, kényelmesen Senjbe utazhatunk, onnan tovább pedig Zadar felé, vagy az ellenkező irányba, Rijekába. Számos apartman, szálloda, kemping és magánszállás kínálja itt minden igényt kielégítő szolgáltatását. A jó hangulatról éttermek, pizzériák és kávézók gondoskodnak. Ha az étkezésről saját magunk szeretnénk gondoskodni, akkor a kikötő mögött felkereshetjük az eldugott, de viszonylag nagy választékkal rendelkező szupermarketet. A fürdőzés, a vízi sport és a túrázás a legnépszerűbb sporttevékenység Novi Vinodolskiban, melynek csodálatos óvárosa sok szép látnivalót kínál, jó alkalmat nyújtva a sétáláshoz is.

Történelem

1225-ben a Frangepánok egy erődöt építettek ide, és megalapították Novi települését. Az erőd 1288-ban különleges történelmi esemény színhelye volt: itt alkották meg az úgynevezett vinodoli törvénykönyvet, amely a legfontosabb óhorvát glagolita írásos emlék is egyben. A nagy jelentőségű dokumentum törvényeket és előírásokat foglal magában, amelyek a hűbérurak és a földművesek közti jogi kereteket határozták meg. Ez azért vált szükségessé, mert a feudális rendszerben az addig szabad települések és falvak a Frangepán herceg tulajdonában voltak, és ez a törvényi rendelkezések újjáalkotását vonta maga után. Ezen „településszövetség” tagjai Novi Vinodolski mellett a következő városok és falvak voltak: Belgrad, Kotor, Tribalj, Drivenik és néhány egyéb helység. Az 1750-ben egy földrengés során erősen megrongálódott erődöt a 19. században részben lerombolták, később újjáépítették. Ma az egykori erőd egy nemzeti múzeumnak, egy történelmi viseleteket bemutató gyűjteménynek, valamint egy könyvtárnak ad otthont. Novi Vinodolski a szomszéd településsel, Crikvenicával együtt kihasználta a Kvarner-öbölben 1870-es években megjelenő idegenforgalmi lehetőségeket, és a vasútvonal kiépítésével, a gőzhajózás elindulásával óriási fejlődést tudhatott magáénak. Habár Crikvenica vitathatatlanul a partszakasz központja volt, általa Novi Vinodolski is jó helyzetbe került.

Nevezetességek

Novi Vinodolski festői szépségű óvárosa egy dombon fekszik, a régi Frangepán-erőd ölelésében, amely egykor a Vinodol-völgyet védte. A 19. században részben átépített vár a kis Nemzeti Múzeumba csalogatja a látogatókat, ahol a település és a régió történelmét „barangolhatjuk be”, ugyanitt a régi népviseletek kiállítását is megtekinthetjük, amely Novi Vinodolskit színes, néprajzi oldaláról ismerteti meg. Az 1520-ban épített Szent Fülöp-plébániatemplomot a 18. században barokk stílusban építették át. Csodálatos stukkódíszeket, valamint szép, késő gótikus szentélyt találhatunk itt, a művészien díszített főoltárral együtt. Mielőtt belépnénk a templomba, élvezzük a kilátást a városra, az öbölre és az égszínkék Adriára. Szintén a Frangepán-erőd maradványai közé tartozik a zömök, négyzetes kialakítású Kvadrac-torony, amelyet a 13. században építettek a várral együtt. A Szentháromság névvel illetett kis gótikus templom belsejében, a jelentős 15. századi freskók mellett finom, kis egyházi műkincsek gyűjteményét is megtalálhatjuk. Ledenicén, a nyolc kilométerre fekvő településen az egykori erőd szépségéről árulkodnak egy kastély maradványai. Ledenice a várral együtt 2000 évig viselte a sokatmondó „kereszténység védfala” címet, mivel az erődítmények fontos védőbástyái voltak a törökök elleni támadásoknak.

Sport és szabadidő

Novi Vinodolskiban és környékén, a strandon és az öblökben adottak az élményekkel teli fürdőzéshez, valamint a vízi sportokhoz szükséges feltételek. A sportolást vagy a városnézést egy part menti hajókázással is összeköthetjük. A parton találhatók evezős csónakok is, amelyekkel felfedezhetjük a szép fekvésű, fürdőzésre alkalmas öblöket. A településen és a Zagori nyaralóhelyen található teniszpályák a késő esti órákban, amikor a hőség már alábbhagyott, izgalmas játékra hívnak. A szomszédos Crikvenica nagy sportcentruma sokféle sportolási lehetőséget kínál. Szép úti célokat rejteget Novi Vinodolski környéke is. A közelben található Ledenicén egy régi Frangepán-vár maradványait nézhetjük meg, vagy a bogomilok koporsóját a temetőben. A bogomilok eretnek és csak látszólag keresztény vallásfelekezetéhez, amelyet a X. század első felében, Péter bolgár cár uralkodása idejében (927–968) egy Bogomil nevű bolgár pauliciánus pap alapított, a XV. századig, azaz a török hódításig a délszlávok nagy része tartozott. A tengerparti településen, Povilében is felfedezhetünk egy várromot, amelyhez kockaköves út vezet. Ez az erődítmény egykor védelmi bástya volt és a Povilében és környékén élő lakosság védelmére szolgált a 16. és 17. században betörő törökök ellen. A Kvarner-öblön kívül eső városban, Senjben a markáns Kula Nehaj-erődöt találhatjuk, amely egykor a kalózhadjáratok idején az uszkókok főhadiszállása volt.

Strandok

Valószínűleg nagyrészt a sekély, homokos tengerpartnak köszönhető, hogy Novi Vinodolski leginkább a gyermekes családok körében népszerű, nem pedig a gyakorlott úszók vagy napimádók között. Az említett strand mellett, ahol a szezonban élénk élet zajlik, a kikötőben lebetonozott fekvőhelyeket találhatunk, amelyekhez le kell másznunk. A Novi Vinodolskit körülvevő sziklás part mentén is találhatunk fürdőhelyeket, ahol beton csónakkikötők is rendelkezésre állnak a hajósok számára. Ajánlatos felkerekednünk a körülbelül két kilométer távolságban lévő, leginkább homokos crikvenicai tengerpartra. Ez is nagyon sekély, és leginkább arra alkalmas, hogy a gyermekek játsszanak benne, mert itt egy olyan terület áll rendelkezésre, amelyet a legkisebbek számára tartanak fenn. Pihentető és sajátos fürdőzési élményt ígérnek a Kacjak felé tartó út melletti, magányos strandszakaszok is. A Povile nevű nyaralóhelyen is találhatunk szép kavicsos strandokat, amelyeket a kristálytiszta Adria vize mos. A vízi sportok, mint a szörf, a vitorlázás, a vízisí, a crikvenicai és vinodoli Riviérán különösen kedveltek. A búvárok a helyi búvárközpontokban juthatnak felszereléshez, ugyanitt tanfolyamokat tartanak, kirándulásokat is szerveznek, melyek során felfedezhetjük a szép víz alatti világot. Novi Vinodolskiban is találhatunk ilyen búvárközpontot, ahol a kezdők és a haladók is egyaránt beszerezhetik a szükséges eszközöket.

Nyaralás Novi Vinodolskiban

A nagy hagyományokkal rendelkező fürdőhely, Novi Vinodolski nevét a szőlőhegyekről kapta, amelyek a crikvenicai és vinodoli riviéra egy részét teljesen elfoglalják. Már a távolból megpillanthatjuk az óváros házait, amelyek az egykori erőd körül sorakoznak. A vörös cserépfedelek felett a Szent Fülöp-templom tornya emelkedik. A Vinodoli Hercegség egykori központjából csak az erőd négyzet alakú bástyája maradt fenn, amelyben 1288-ban a Vinodoli-kódexet kihirdették. Közép-Európa legrégebbi ilyen jellegű dokumentuma a hűbérurak és a földművesek közti viszonyt szabályozta.
Az első nyaralók mintegy 100 évvel ezelőtt érkeztek Novi Vinodolskiba, és számuk évről évre nő. A festői szépségű óváros, a szép, sekély strand és a kiváló idegenforgalmi infrastruktúra teszi a nyaralóhelyet a napimádók számára élvezetes úti céllá. A kristálytiszta Adria vize által mosott sziklás part mentén megbúvó, részben magányos fürdőhelyek nagy élményt jelentenek, és ideális feltételeket biztosítanak a vízi sportokhoz. Nyáron nem mindennapi szórakozással kecsegtet a július harmadik hetében megrendezett nyári karnevál. Ezekben a napokban Novi Vinodolskiban találkoznak Európa jó értelemben vett bolondjai, hogy az „ötödik évszakot” a nyár derekán lévő forróságban megünnepeljék.
A szép környezet élményekben gazdag egynapos kirándulásra csalogat a tengerpart mentére vagy a csodálatos vinodoli tájakra is. A Novi Vinodolskitól délre található, Klenovica nevű kis halászfalut az ínyenceknek ajánljuk, mert itt mihelyst a tengerből kifogják a halat, meg is grillezik. Érdekességet tartogat a festői szépségű Senj városa is, amely körülbelül 30 kilométerre délre fekszik Novi Vinodolskitól. Nem szabad kihagyni a 16. századi Nehaj-erődöt sem. A legendákkal körbeszőtt Uszkók-vár egyszerre volt a nemesek székhelye és a vakmerő kalózok fellegvára, akik a tengert egészen Olaszországig félelemben tartották.
nevezetességek

templomok,  parti sétány
szabadidős ajánlatok

játszótér
gasztronómia és szórakozás

kávézó,  pizzéria,  étterem
bevásárlás

ajándékbolt,  szupermarket

Nyaralás Novi Vinodolski az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Novi Vinodolski-ben vagy csak Novi Vinodolski-ről információt akar kapni Kvarner Öböl-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Novi Vinodolski Apartmanok, Novi Vinodolski Nyaralóházak, Novi Vinodolski Szállodák, Novi Vinodolski Üdülõfalvak, Novi Vinodolski Vidéki házak, Novi Vinodolski Panziók, Novi Vinodolski Vendégszobák , Novi Vinodolski Bungalók
Novi Vinodolski, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE