Adrialin

Omis - Dalmácia - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Omis

Ajánlatunkban 224 szállás szerepel Omis-ban az Ön számára.

Omis kisvárosnak kb. 6000 lakosa van és 25 km-re található Split-tól, a legközelebbi nagyobb várostól. Omis városrészei a következők: Lokva Rogoznica, Ivasnjak, Nemira, Duce, Priko, Celina, Lokva Rogoznica, Medici, Krilo Jesenice, Mali Rat, Stanici, Dugi Rat, Mimice, Ruskamen, Gata, Marusici, Ostrvica, Balica, Sumpetar, Pisak, Podaspilje, Jesenice, Kucici, Grabovac, Nova Sela.


Általánosságok


Omis, a régi tengerparti város a Cetin-folyó torkolatánál fekszik, amely itt ömlik az Adriai-tengerbe. A Splitbe látogatók gyakran az egykori kalózvároskában találnak nyugodt szállást. Omisból indulva kirándulást tehetünk a Cetina-folyó festői szurdokához és a Mosor-hegység magával ragadó tájaira is. A település szép természeti környezete miatt a nyaralók körében igen kedvelt úti cél, ennek köszönhetően a sportok szerelmeseit is ide vonzza. A rafting ugyanolyan népszerűségnek örvend, mint a szörfözés, a kajakozás vagy a túrázás. A szép apartmanok és magánszállások mellett Omis környékén sok kempinget is találhatunk, ahová számos nyaraló lakókocsival vagy sátorral érkezik. Sok kiváló étterem sorakozik a főút mellett, ahol kitűnő grillspecialitásokat, valamint egyéb helyi finomságokat kínálnak. A közelben fekvő Splittel ellentétben Omis sokkal nyugodtabb, amit a csendet kereső látogatók nagyra értékelnek. Aki a városi forgatagot és a vásárlási lehetőségeket részesíti előnyben, az Splitben biztosan megtalálja a kedvére való üzletet és szórakozást is. Omisban is találunk néhány történelmi nevezetességet, tehát a közeli vagy a távoli úti célok is minden igényt kielégítenek.

Történelem

Az első illír telepesek után rómaiak érkeztek Omis partjaira. A dalmátoktól a Krisztus előtti második században az Almissa nevet kapta, a középkorban pedig Oneumként vált ismert településsé. Omis a kalózok fellegvára lett, mivel innen a jól megpakolt, haza tartó keresztes hajókat célba tudták venni. A rablóhadjáratok sikeressége annyira felbátorította őket, hogy a nyílt tengert átszelve Olaszországot is fenyegették. A merész kalózok a fontos kereskedő városokra, mint Velence, Split, Sibenik vagy Trogir igen komoly veszélyt jelentettek, és minden arra irányuló törekvés, hogy feltartóztassák őket, hiába való volt. A városok ezért kiváltották tengeri útjukat jelentős hadisarc megfizetése ellenében, és meg nem támadási szerződéseket kötöttek. A legjelentősebb és legfélelmetesebb kalózok a Kacic családi klán tagjai voltak, akik szemtelenségükkel még a távolban uralkodó pápát is megharagították. Csak 1444-ben került Omis velencei uralom alá, amely a 18. század végéig tartott. A velenceiek Omist kiváló erődökkel védték, ezért a törököknek sem sikerült meghódítani a várost. Ez azért említésre méltó, mert Omis egész környékét a törökök birtokolták és tartották ellenőrzésük alatt.

Nevezetességek

Omis festői szépségű óvárosát a Peovica-erőd tornya és maradványai őrzik. A Mirabellaként is ismert Dalmácia legrégebbi erődjét a 13. században építették. A központban az 1629-ben emelt Sveti Mihovil-plébániatemplom uralja a város képét, amely egy gyönyörű díszkapu mellett értékes festményekkel is dicsekedhet. Innen nyugatra a kicsiny Sveti Duh- és a Sveti Rok-templom a város óratornyával festői szépségű, amelyet a turisták gyakran fényképeznek. Érdemes megtekintenünk a reneszánsz stílusban épült Sveti Duh-templom belsejét is, amelynek oltárát egy velencei művész festette. A városi múzeum egy érdekes régészeti gyűjtemény mellett kiemelkedő kiállítást rendezett be Horvátország kortárs művészetének remekeiből is. A Cetina-folyó túloldalán egy kis román kor előtti, óhorvát „ékszer” áll, amely maga nemében a Dalmát-tengerpart egyik legszebb épülete. A 10. században épített Szent Péter-templom első pillantásra nem tűnik különlegesnek, mégis Omis legjelentősebb épülete. A várostól valamivel kijjebb érdemes megtekintenünk a ferences kolostort kis múzeumával. Egy körülbelül 300 méter magas fennsíkon látható a Starigrad-erőd maradványa, amelyet a velenceiek az előrenyomuló törökök elleni védekezésül építettek.

Sport és szabadidő

Mint az Adriai-tenger partján majdnem mindenhol, a strandélet itt is jelentős szerepet játszik. A fürdőzés élményét kalandos raftingtúrák és kirándulások teszik teljessé. A Cetina-szurdok ideális úti cél az élményekkel teli túrázáshoz, mert gyönyörű természeti kincseket rejt. A körülbelül hat kilométer hosszú túra útvonala a Velika- és a Mala Gubavica-vízesések mellett vezet. Omison való tartózkodásunk csúcspontjaként kajakozhatunk is a Cetina-folyón. A rafting itt annyira népszerű, hogy az utazási irodák a legkülönbözőbb túrákat kínálják, amelyek eltérő hosszúságúak és nehézségűek. Akinek ez túlságosan megerőltető és kalandos lenne, egy romantikus hajókiránduláson is részt vehet a torkolat felé egyre inkább lecsendesülő folyón. Az Omist körülölelő hegység már régóta nem csak a túrázókat vonzza. Az óvárostól közvetlenül északra olyan mászópályát találhatunk, amelyen fixen beszerelt fémkábelek, létrák, hidak és lépcsőfokok segítik az előrehaladást, a szabad mászók itt a kedvelt sportáguknak hódolhatnak. A város felett gyakran ejtőernyősöket is láthatunk. Omisból kedvünk és kondíciónk szerint a közeli erődhöz, vagy valamivel távolabb a Sveti Jure-hegyhez kirándulhatunk, ahol gyönyörű kilátás fogadja a túrázókat. Az egynapos kirándulások is kedveltek, amelyeken egyedül is elindulhatunk, vagy vezetett csoportban is megtehetjük a távot.

Strandok

A zavartalan fürdőzési élményt nyújtó, kilométernyi omisi strandot a Cetina-folyónak köszönheti a város, amely itt torkollik az Adriai-tengerbe. A Cetina utat tört magának a gyönyörű hegységben, ennek eredményeképp hatalmas mészkősziklák szegélyezte, csodaszép szurdokok keletkeztek. A folyó által szállított hordalék alakította ki a lélegzetelállítóan szép strandot, amely az egyik legvonzóbb partszakasz az egész Adrián. A Punta-félsziget néhány részén a strand finom kavicsos, ami egyáltalán nem zavarja a pihenést. A mozgáskárosultak számára egy lift segíti a homokos strand megközelítését. Omistól körülbelül hat kilométerre északra, Ducéban, és a délre ugyanolyan távolságban lévő Staniciban szép kavicsos strandot találhatunk. Omis környéke is óriási búvárparadicsom, amely sokféle felfedeznivalót tartogat. Több búváriskola tanfolyamán is részt vehetünk, és felszereléshez is hozzájuthatunk, valamint izgalmas kirándulásokat tehetünk a zátonyokra és hajóroncsokhoz is. Az Omistól csak néhány kilométerre délre található, elsüllyedt cementszállító hajó kedvelt víz alatti úti cél. A kagylók és növények által „elfoglalt” hajóroncsban sok halfaj érzi otthon magát, amelyről személyesen is meggyőződhetünk. A vízisík és hajók minden típusát bérelhetjük Omisban, hogy így is felfedezhessük az Adriát.

Nyaralás Omisban

Egykor Omis a kalózok fellegvára volt, akik Dalmácia partjainál garázdálkodtak, de távolabbi vidékeket is célba vettek. A festői városka látogatói a kalandozó korszakokból származó emlékek közül ma is sok mindent megtekinthetnek: az ősi erőd és a városfal maradványai Omisnak egészen különleges hangulatot kölcsönöznek, amelyet a középkorban épített csodálatos épületek tesznek teljessé. A kis óvárost keresztülszelő, szép kanyargós főutca mentén pompás kastélyokat, csodálatos polgárházakat figyelhetünk meg, amelyekben a barokktól a modern Jugend-stílusig majdnem minden építészeti irányzat képviselteti magát. A tiszteletet érdemlő templomok különösen nagy hatással vannak a kisváros kulturális hangulatára. A Szent Péter-templom első ránézésre fakó ugyan, ugyanakkor a város legjelentősebb épülete, sőt Közép-Dalmácia legrégebbi temploma is egyben.

A Cetina-folyó torkolatánál található, festői szépségű Omis arra hívogat, hogy a városka környékét gyalogosan vagy hegyi kerékpárral fedezzük fel. A Mosor-hegység nyúlványai függőlegesen emelkednek a város körül, Omist valósággal a tengerhez „szorítva”. A sziklák a támadások ellen is védelmet nyújtottak, de ahhoz nem volt elég szabad terület, hogy a település terjeszkedjen. A festői szurdok mentén csodálatos túraútvonalak vezetnek, amelyeket a folyó az évszázadok során a mészkőből vájt ki. Az utak gyönyörű vízesések mellett vezetnek fel a hegyre, ahol lélegzetelállító kilátásban lehet részünk a környező völgyekre és a tengerre is. Az utakat kedvünk és kondíciónk szerint választhatjuk ki, a kissé megerőltető, egynapos túrák mellett egyórás, az erődhöz vezető sétán is részt vehetünk. Innen is gyönyörű a kilátás Omisra és a közép-dalmáciai szigetvilágra. Ha kalandra vágyik, akkor a Cetina-folyón igénybe vehető raftingtúrát ajánljuk, ha pihentető hajókiránduláson szeretne részt venni, a torkolatnál megteheti ezt, mert itt a folyó már lecsendesedik, így teljes mértékben a part melletti természeti szépségekre összpontosíthat.
nevezetességek

vár,  templomok,  múzeum
sportolási lehetőségek

hegymászás,  úszás,  tenisz,  kerékpározás,  búvárkodás
gasztronómia és szórakozás

kávézó,  diszkó,  pizzéria,  étterem
bevásárlás

Boutique,  piac,  zöldség-gyümölcs bolt,  ékszerbolt,  ajándékbolt,  szupermarket

Nyaralás Omis az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Omis-ben vagy csak Omis-ről információt akar kapni Dalmácia-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Omis Apartmanok, Omis Nyaralóházak, Omis Szállodák, Omis Üdülõfalvak, Omis Vidéki házak, Omis Panziók, Omis Vendégszobák , Omis Bungalók
Omis, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE