Szigetek - Kroatien

Információk az Ön nyaralás Pag Sziget-n

1549 szállás van ajánlatunkban az Ön számára Pag Sziget-en


A holdbéli tájra hasonlító Pag-sziget 63 kilométer hosszú, azonban mindössze 1,1–11 kilométer széles. Pag Dalmácia legészakibb részén helyezkedik el, és dacos, rendkívül változatos vidéke miatt az adriai szigetvilág különleges tagjának számít. A szigetet komppal, illetve egy hídon át közelíthetjük meg, amely a délnyugati Zágráb mellett található Razanac-csatornán ível át. Pagon buszjáratok is közlekednek, amelyekkel minden fontos településre eljuthatunk. A két fő városból, Pagból és Novaljából Rijekába és Zárába is indulnak buszok, így a sziget tágabb környezetében tett kirándulásokhoz sincs szükségünk autóra. A nyugati part ideális mindenki számára, aki változatos fürdőélményekre vágyik, emellett a túrázás és a kerékpározás kedvelői a sziget egész területén megfelelő körülmények között hódolhatnak szenvedélyüknek. A Pagra jellemző, alacsony kőből épült falak óvják a várost a szüntelenül fújó bórától, és egyben védelmet biztosítanak a legelésző juhok számára. A szállodák, a nyaralók, a magánszállások és a kempingek minden lehetséges igényt kielégítenek, a széles kínálatból mindenki kiválaszthatja a számára megfelelőt. A sziget lakói juhtenyésztésből, halászatból, szőlőtermesztésből és az idegenforgalomból élnek. Fontos bevételi forrást jelentenek a Pag városa melletti sólepárlók is.

Történelem

Pag, számos adriai-tengeri szigethez hasonlóan, már a neolit korszak óta lakott volt. A szigetet az okiratok elsőként az 1. században említik, amikor a rómaiak kolóniáikat az Adria térségére is kiterjesztették, és jelentéseikben az itt talált illír sírhelyekről számolnak be. A történész, az idősebb Plinius írásaiban megjelenő Cissa városa kb. háromszáz évvel később a tengerbe süllyedt. A Nyugat-Római Birodalom 476-os bukása után Pag a Kelet-Római Birodalom, más néven Bizánc uralma alá került. A sziget igazgatását azonban továbbra is a horvát királyok látták el, ami állandó marakodáshoz vezetett a fennhatóság felett. A káosz akkor vált teljessé, amikor IV. Kázmér király Pag északi részét Rab városának adományozta, a sziget déli területeit pedig Zára irányítása alá helyezte. Végül mindenki harcolt mindenki ellen, amelynek tétje nem kevesebb volt, mint a sziget sóbányái, ahol egészen az újkorig értékes só kitermelésével foglalkoztak. A harcokból 1376-ban Velence került ki győztesen, és sajátította ki Pagot a sómonopóliummal együtt. 1779-től az osztrákok vették át az uralmat, és formálták a sziget történelmét. Az első világháborút követően Pag először a Jugoszláv Királysághoz tartozott, majd 1941-ben az olaszok foglalták el, akik Pag városa mellett koncentrációs tábort hoztak létre. Végül 1945 áprilisában Pag visszakerült Jugoszlávia irányítása alá.

Látnivalók

A sziget fővárosa, Pag 1443-tól szigorú geometriai szabályok szerint, reneszánsz stílusban épült, és gyönyörű városképét nagyrészt napjainkig megőrizte. A szintén ebből az időből származó Sveta Marija-plébániatemplomon azonban gótikus stíluselemek figyelhetők meg, és különösen a kapuja felett látható Szűzanya-domborművéről híres. A templom bejárata rendkívül kedvelt képeslap- és fotómotívumnak számít. Építészeti és képzőművészeti szempontból is „ínyencfalat” a késő gótikus ablakrózsa, amelyet egy kétalakos díszítés ölel körül. Maga a nagy piactér is igazi mestermű, ahol a város két főutcája keresztezi egymást, és amelyet az emlékművében megörökített építőművész, Juraj Dalmatinac alakított ki. Szintén érdemes megtekinteni a piactéren álló rektori palotát, melynek kapuja valószínűleg ugyancsak az említett építész alkotása. Mindenképpen érdemes meglátogatni a Sveta Margarita-templomot a szomszédos bencés kolostorral és az ahhoz tartozó múzeummal. A felsoroltaktól eltérő látnivalót találunk Novalja település közelében. Itt olyan sírhalmok emelkednek, amelyek még a vaskorból származnak. Novalja óvárosa kószálásra invitálja a látogatót, és izgalmas kiállításokkal várja a helyi történelmet bemutató Városi Múzeumban. Az apró település, Lun matuzsálem korú olívafáiról híres, amelyek a csupasz sziklákon nőnek.

Sportolási és kirándulási lehetőségek

Pag nemcsak kirándulásokhoz és kerékpártúrákhoz ideális helyszín, hanem Dalmácia partjának több más szigetéhez hasonlóan valóságos paradicsom a hajósok számára is. A vitorlázók körében nagy népszerűségnek örvend a térség számos part menti szigete és a kiváló széljárás. Azonban Pag sziklás és kopár területei is számos lehetőséget kínálnak, hogy felfedezzük a bizarr kőszirtek és legelők borította tájat. Egy kiránduló- és kerékpárostérkép mindenképpen nagy segítségünkre lehet, és biztosítja számunkra a tájékozódást az összesen mintegy 150 kilométer hosszú kerékpárútvonalon. Különleges élményben lehet részünk, ha a szőlőtermelő vidékek, a só- és kőbányák mentén húzódó útvonalon tekerünk végig a Pag-szigeten. Természetesen ezeket az utakat gyalog is bejárhatjuk, amit számos természetkedvelő előnyben részesít a kissé rázós biciklitúrákkal szemben. A séta során legelésző juhokkal találkozhatunk, akik megfontoltan majszolják a különleges aromájú macchiát. Aki az izgalmasabb programokat kedveli, az Pag városától pár kilométerre megmászhatja a meredek Zamak és Stogaj sziklafalakat. Pagból kirándulások indulnak a szárazföld legelbűvölőbb tengerparti városaiba, Zárába, Rijekába és Splitbe, valamint a szárazföld belsejében elterülő Zágrábba. A csodálatos szigetvilág hajós túrákra invitálja a látogatókat, erre saját hajóval és szervezett túrák keretében is lehetőségünk nyílik. A kisebb-nagyobb szigetekre tett kiruccanásokat izgalmas búvárkodással is összeköthetjük.

Strandok

A Pag-sziget impozáns, mintegy 250 kilométer hosszú partja – amely a számos beékelődött öbölnek is köszönhető – a fürdőzők minden igényét kielégíti. Választhatunk a nyugati part élénk forgalmú strandjai és a sziget magányos öblei nyújtotta egyéni strandélmény között. Különösen a hajdani halászfalu, Novalja – amely egykor a sziget fővárosának számított – mellett várja számos gyönyörű strand a lubickolni vágyókat. Egy lapos, homokos strand is sekély partjaira csábítja a gyermekes családokat. Így még a strandhoz vezető göröngyös út sem zavarja az embert. Ugyancsak gyerekbarát a Novalja öblében található kavicsos strand is. Néhány kilométerrel arrébb a Trincel-öböl homokos strandja kecsegteti zavartalan fürdőélménnyel a turistákat. A Pag-öböl felé továbbhaladva Caska gyönyörű, hosszú kavicsos partjához érkezünk. Közvetlenül a strand mögött egy ritkás erdő terül el. Pag eme térségében egymást érik az öblök, mint például a Barkariz és a Sveti Duh is. Mindkét öbölben ruha nélkül is sütkérezhetünk a napon, és a sekély víz ideális pancsolóhely a gyerekek és azok számára, akik gyakorolni szeretnék az úszást.

Üdülés a Pag-szigeten

A Pag-sziget bizarr, lenyűgöző, ugyanakkor kopár vidéke különleges élményekkel szolgál, amelyek a sziget változatos tájához hasonlóan rendkívül sokoldalúak. A gyönyörű strandokon más látogatók társaságában fürdőzhetünk, míg a sziget teljes partvidékén megtalálható számos, eldugott öböl nyugalmas és zavartalan pihenést kínál. Az apró kőfalak sokasága által behálózott sziklás vidék éppen ideális arra, hogy nagyobb lélegzetvételű kerékpáros és gyalogtúrák keretében keresztül-kasul bejárjuk a szigetet.
Első látásra Pag kopárnak és karsztosnak tűnhet, ám nyár elején az egész sziget sárga színben pompázik, amikor az egyébként észrevehetetlen bogáncs kivirágzik. Viszonylag kevés legelőjét hatalmas bokrok és illatozó macchia borítja, amely a legelésző juhok táplálékául szolgál. Pag hajdan sűrű erdeiből csak néhány ritkásabb erdő maradt meg, a csupasz mészköves területek leginkább holdbéli tájra hasonlítanak. A sziget csupán a Pag-öbölben mutatja zöld és termékeny oldalát. A Velebit-hegység hegyei nemcsak gyönyörű látványt nyújtanak a tengerpartról nézve, hanem otthont adnak a fácánoknak és foglyoknak is, amelyek legtöbbször a vadászturisták áldozataivá válnak. Hatalmas fakókeselyűk köröznek a magas csúcsok körül, amelyek fenséges kontrasztot jelentenek a kéklő tenger nyújtotta látványhoz képest.
Pag kellemes klímájának köszönhetően még nyár közepén sincs nagy forróság, a hűvös misztrál szelek folyamatosan gondoskodnak a friss levegőről. Aki az egészségével is törődni szeretne, az a pagi sóbányáknál gyógyhatású iszapfürdővel kényeztetheti magát, amely különösen a reumás panaszokat enyhíti. Gyönyörű szuvenírnek számít a pagi csipke, amelyet napjainkban is művészien készítenek az asszonyok Pag utcáin. Az ínyencek körében rendkívül népszerű a juhsajt, amely vitathatatlanul a sziget fő specialitásának számít. A parmezán sajthoz hasonlítható paski sir a sós gyógynövényeknek köszönhetően nyeri el különleges aromáját.

Urlaub auf der Pag Sziget mit Adrialin

Hier finden Sie günstige Unterkünfte für Ihre nächste Reise :

image description

Suchen Sie eine Ferienwohnung, ein Ferienhaus, ein Hotel, ein Landhaus, eine Pension, ein Gästezimmer oder ein Mobilheim für Ihren Urlaub auf der Pag Sziget, oder wollen Sie sich einfach nur über auf der Pag Sziget in Szigetek informieren, dann sind Sie bei uns richtig.

Hier finden Sie Ferienunterkünfte wie Ferienwohnungen, Ferienhäuser, Landhäuser, Hotels, Ferienanlagen, Pensionen, Gästezimmern, Mobilheime, Kreuzfahrten, Yachtcharter, Ausflüge u.a. Adrialin verfügt über ein ständig wachsendes Angebot für Ihre Reise nach Kroatien, Italien und Österreich.

Zum Angebot:
Pag Sziget Ferienwohnungen, Pag Sziget Ferienhäuser, Pag Sziget Hotels, Pag Sziget Ferienanlagen, Pag Sziget Landhäuser, Pag Sziget Pensionen, Pag Sziget Gästezimmer, Pag Sziget Mobilheime

Pag Sziget, eine gute Wahl für Ihren Urlaub in Kroatien.