Adrialin

Palit - Szigetek - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Palit

Ajánlatunkban 167 szállás szerepel Palit-ban az Ön számára.

Palit helység Rab helység, Rab-től, a legközelebbi nagyvárostól 2 km-re fekszik.


Általánosságok


„Békére csak az erdőkben lelhetünk” (Michelangelo)

Zöld fák és szigeti álmok

Sötét és zöld erdővel borított – így jellemzi az illír „arb” szó az Adriai-tenger északi részén elhelyezkedő szigetet, amely később a Rab nevet kapta. A Kvarner-öbölben található, 93,6 km2 alapterületű sziget a legzöldebb adriai szigetek közé tartozik, felszínének 40%-át erdők borítják. A Rab-szigeten hat község található: Barbat, Banjol, Kampor, Mundanije, Supetarska Draga, Lopar, valamint a kikötőváros, Rab, amely a Sv. Eufemija és Rab kikötője között, a sziget nyugati partján helyezkedik el. Az óvárosból indul a part menti sétány, amelyet követve néhány perc séta alatt eljuthatunk a Szent Eufémia-öbölbe és az itt elhelyezkedő Palit településre. Mivel a Frkanj-fésziget körbeöleli, és három hegyhát is védelmezi a helységet, Palitban a levegő hőmérséklete az év 140 napján 18 °C-nál magasabb. Az Adria lágy hullámait egész nyáron 24 °C-os átlaghőmérséklet jellemzi, a napsütéses órák száma Palitban évente a 2470-et is meghaladja. A Palitba látogató turisták a kék tenger, az aranyló strandok és a sötétzöld erdők nyújtotta elbűvölő természeti környezetben, a lenyűgöző történelmi műemlékekkel, illetve változatos gasztronómiai és kulturális kínálattal szolgáló kikötőváros, Rab közelében tölthetik az üdülést. Megtalálhatjuk itt a pihenést és a nyugalmat az ámulatba ejtően változatos tájakon, de akár a mediterrán hangulattal átszőtt izgalmas, lüktető éjszakai életbe is belevethetjük magunkat.

Üdülés Palitban és a Rab-szigeten
„Az álmodozás csodálatos, de még csodálatosabb a megtapasztalás.” (Oscar Wilde)
Tengerparti strandok és zöld tájak, adriai hullámok és édes vizű források

Palit település rendkívül idilli környezetben, a Szent Eufémia-öbölben helyezkedik el. Közvetlenül a part menti sétány mellett egy strandfürdő található, amelynek szomszédságában a helység leghíresebb strandja, a Skver garantálja a felejthetetlen fürdőélményt. A fenyőfák árnyékában, a homokos és kavicsos partszakaszokon kicsik és nagyok élvezhetik a kellemesen meleg vizet és a friss tengeri levegőt. Aki az úszás és a napozás mellett változatosságra vágyik, az a Kalifront-félsziget zöld és hűs erdei között vezető, hosszú kirándulóútjain eljuthat a természetvédelmi területnek számító Dundo tölgyeshez és több mint 300 édes vizű forráshoz. A festői part menti sétányon végigsétálva pedig eljuthat a 12 hektáros Kromcar park zöld labirintusába, amelynek mediterrán és egzotikus növényei különleges természeti élménnyel szolgálnak. Emellett a városfalról teljes nyugalomban figyelemmel kísérhetjük Rab kikötőjének lenyűgöző forgatagát.
A part menti sétányon Palitból pár perces sétával eljuthatunk Rab óvárosába, amely a rómaiak előtti korszakból származó műemlékeivel városnézésre invitálja a látogatókat. Közben számos kávézóban és étteremben pihenhetünk meg, és megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat. Ezután újult erővel feltöltődve megcsodálhatjuk a város történelmi épületeit, tereit és kis utcáit, meglátogathatjuk a művészeti galériákat, vagy pénztárcánkat apaszthatjuk a legújabb városrész, Mali Palit modern bevásárlóutcáján. Egy élménydús városi séta, egy pihentető, egész napos kirándulás vagy egy napsütéses strandolás után az éjszaka szerelmesei Palit szomszédságában élénk éjszakai életbe vethetik bele magukat Rab óvárosának forgalmas lokáljaiban és bárjaiban.

Palit történelme
„Az egyetlen állandó a változás maga.” (Epheszoszi Hérakleitosz)
Új üdülési lehetőségek a történelmi, kulturális látnivalók mellett

A festői település, Palit közvetlenül a középkori Rab város szomszédságában helyezkedik el, a Szent Eufémia-öbölben. Az öböl névadó szentje római patrícius asszony volt a 3. században, akit keresztény hite miatt üldöztek és megkínoztak. A legenda szerint a börtön kövei, ahol fogva tartották, teljesen elporladtak, és a vadállatok, amelyek elé étkül vetették, megkímélték az életét. A szent ereklyéit a róla elnevezett templomban, Rovinjban láthatjuk. Ferences szerzetesek építették a Frkanj-félszigeten a Szent Eufémia-kolostort, amely ma is ezt a nevet viseli. Az Eufémia-öböl Rab kikötőjének közelében évszázadokon át egy termékeny, lakatlan völgyet ölelt körül, amíg a múlt században meg nem épült Palit, a sziget legfiatalabb települése. A sziget lakói elsősorban földműveléssel, szőlőtermesztéssel és halászattal foglalkoztak azután is, hogy a Rab-sziget 1921-ben a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság részévé vált, és ezt az azóta óriásira nőtt magyaltölgy ültetésével ünnepelte a Béke téren. Az idegenforgalom ekkoriban még nem töltött be jelentősebb szerepet. Rabon még a második világháború után sem beszélhetünk említésre méltó turisztikai forgalomról. Azonban az említett kilenc település megalapításával egy idilli üdülőhelyet sikerült létrehozni, amely a nyugati országok jóléti fejlődésének köszönhetően, a szigetre látogató turistaáradat idegenforgalmi fellendülést hozó hatásának következtében az 1970-es évektől tovább bővült és növekedett. Napjainkban Palit – a közeli Rab óvárosának gazdag kulturális örökségének, a kikötőváros turisztikai látnivalóinak, illetve az erdőkkel borított és tengerparti vidék természeti szépségének köszönhetően – kedvelt és frekventált üdülőhelynek számít.

Látnivalók Palitban (Rab-sziget)
„Egyetlen napsugár elég, hogy elűzze az árnyak seregét” (Assisi Szent Ferenc)
Sziklaformák és harangszó

Palit település a Szent Eufémia-öbölben helyezkedik el, itt építette a ferences rend a „Samostan Sv. Eufemije” kolostort, amely ma Rab-sziget Néprajzi Múzeumának ad otthont. Az öböl és a város kikötője között, a sziget sziklái felett négy harangtorony magasodik, amelyek Rab városának jelképei, és Palitból Rabba sétálva lenyűgöző látványt nyújtanak. Palit sétánya Solinéből, a kolostor homokzátonyától indul, és a part mentén egészen Rab történelmi óvárosáig vezet, ahol a kultúra iránt érdeklődők számos templomot, palotát és teret csodálhatnak meg. A hangulatos várost régi várfalak és tornyok veszik körül, és építészeti gazdagság jellemzi. A sűrű, árnyat adó erdők és a Kalifront-félsziget sötétzöld tája a nyugalom oázisává varázsolják Palit vidékét. Néhány perces sétával eljuthatunk Rab-sziget kulturális, művészeti és oktatási központjába, ahol művészi, szökőkutakkal díszített történelmi piacterekben, egy pompás, román stílusú katedrálisban, egy lenyűgöző reneszánsz palotában vagy a széles Riva sétányban gyönyörködhetünk. A sétány egyben a személyszállító, kiránduló- és halászhajók kikötőhelye, a város színpompás, élénk forgatagának központja. Aki a sétát négy kilométerrel megtoldja, az eljuthat Barbat településre, ahol az ókeresztény, 13. századi Szent Damján-templom romjait és egy ókori, görög hadi erődöt tekinthetünk meg. Rab és Barbat között fekszik az apró helység, Banjol, amelynek gyönyörű strandjai és a minden év augusztus 5-én, Szent Júlia (Šištovica) napján megrendezett ünnepe élményekben gazdag kulturális és szabadidős programokkal szolgál.

Sportolási és kirándulási lehetőségek
„A hal úszik, a madár repül, az ember fut.” (Emil Zatopek)
Labdák, hullámok, erdők és mezők

Aki Palitban tölti az üdülést, az az üdítő nyugalom és a strandok napsütötte partjain töltött pihenés mellett vízi és szárazföldi sportolási lehetőségek széles kínálatából válogathat. Legyen szó vitorlázásról, vízisíelésről, szörfözésről vagy strandröplabdáról, az Adriai-tenger öblei és hullámai végtelen területekkel szolgálnak a játékhoz és a sportoláshoz. A Rab-szigeten emellett hat búvárközpont is működik, amelyek szakképzett idegenvezetős kísérettel búvártúrákat és oktatást is szerveznek, hogy a látogatók testközelből tapasztalhassák meg a tenger hal-, kagyló- és korallvilágát. Palit és környéke ideális helyszín a szárazföldi sportok kedvelői számára is, akik kerékpárra pattanva vagy gyalogosan szeretnék felfedezni a szigetet. Táblákkal ellátott sétáló-, kiránduló- és hegymászóösvények és csodálatos kilátók vezetnek a Kalifront-félsziget sűrű erdein keresztül a sziget legmagasabb pontjára, a 403 méteres Kamenjak-hegycsúcsra. A nyugodtabb körülmények között pihenni vágyó látogatókat a Banjol melletti Hotel Padovában egy úszómedencével, jakuzzival, masszázsszalonnal, szaunával és edzőteremmel felszerelt wellnesscentrum várja.
Hajótaxival a Frkanj-félszigeten meglátogathatjuk az Adria első nudista strandját, Kandarolát, ahol 1936-ban az első meztelen fürdőzők egyikeként a korábbi angol uralkodó, VII. Eduard és felesége, Lady Simpson úszott az Adria hullámaiban. Loparba kirándulva, amely Rab városától a legmesszebb található, felkereshetjük a sziget leghíresebb strandját, az 1500 méter hosszú, homokos Crnicka strandot, amelyet Paradicsom-partnak is neveznek. Itt az egészen különleges természeti jelenséget, a földközi-tengeri barátfóka élőhelyét, a Medova buža víz alatti barlangot is megcsodálhatjuk. Számos madárfajnak adnak otthont Supetarska Draga széltől védett, homokos partjai, a városban az érdeklődők Horvátország legrégebbi román stílusú templomát, a Szent Péter-bazilikát is megtekinthetik. Ugyancsak számos élménnyel gazdagodhatunk, ha felkeressük a szomszédos Krk-szigeten fekvő Baskát, ha kirándulásra indulunk a szárazföldön elterülő Velebit Nemzeti Park sziklákkal és szurdokokkal tarkított vidékén, vagy ha ellátogatunk a híres Plitvicei Tavak Nemzeti Parkba.
nevezetességek

parti sétány
bevásárlás

szupermarket

Nyaralás Palit az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Palit-ben vagy csak Palit-ről információt akar kapni Szigetek-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Palit Apartmanok, Palit Nyaralóházak, Palit Szállodák, Palit Üdülõfalvak, Palit Vidéki házak, Palit Panziók, Palit Vendégszobák , Palit Bungalók

Szálloda Palit

  Palit-ben sajnos nem találtunk hotelt.

Apartman Palit

Üdülőfalu Palit

 • Sajnos nem találtunk nyaralót Palit-ben.

Nyaraló Palit

Palit, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE