Adrialin

Peljesac - Dalmácia - Horvátország

Információk az Ön nyaralás Peljesac-n

215 szállás van ajánlatunkban az Ön számára Peljesac-en

Peljesac helységnek kb. 8000 lakosa van és 90 km-re fekszik Dubrovnik-tól/től, a legközelebbi nagyobb várostól. Peljesac városrészei a következők: Trstenik, Orebic, Osobljava, Janjina, Drace, Kabli öböl, Zuljana, Sreser, Trpanj, Dingac öböl, Ston, Prapratno, Hodilje, Viganj, Postup, Orebic-Postup, Blazevo-öböl, Velika Prapratna Öböl, Brijesta, Loviste, Zuronja-öböl, Kuciste, Orebic-Perna.


Általánosságok


Peljesac Isztria után Horvátország második legnagyobb félszigete. A szárazfölddel csak egy egy kilométer hosszú földsáv köti össze, ezért inkább szigetnek tűnik. A félsziget izgalmas táját a magas, macchiával teletűzdelt hegyek és a rendkívül termékeny völgyek uralják. A helybéliek leginkább szőlőtermesztéssel foglalkoznak, amely a halászat és a kagylótenyésztés mellett a körülbelül 8000 lakos fő bevételi forrása. Peljesac jelentősebb települése a sziget fővárosa, Orebic mellett a szárazföld és a félsziget találkozásánál lévő, de az előbbihez tartozó Ston városa. Orebicből sokan látogatnak el Korculába, amely az azonos nevű szigeten fekszik, és onnan is szívesen jönnek át ide. Az egykori gyorsnaszád hajóin is megközelíthetjük Splitet és Dubrovnikot. A trpanji kompkikötőből juthatunk el a szárazföldi Ploce és Drvenik nevű településekre. A szállodák, az apartmanok és a kempingek a félszigeten minden igényt kielégítő szállásokat kínálnak. A halból és a tenger gyümölcseiből készült ételek a peljesaci éttermek és konobák (a borospince dalmát neve) specialitása. Külön megemlítendő Ston és Mali Ston, ahol egész Horvátországban a legfinomabb, tenger gyümölcseiből készült ételeit szolgálják fel. A Neretva-csatornában, amely a szárazföldet köti össze a félszigettel, osztrigát tenyésztenek. Az osztrigakagylókat zsinórra kötik, és faállványokon a vízbe engedik. Csak körülbelül három év múlva lehet a kagylókat „learatni”. A fürdőzés és a túrázás a legkedveltebb tevékenységek közé tartozik Peljesacon.

Történelem

A külső, nyugati terület mindig a Korcula-félszigethez tartozott, amelynek történelmében is osztozott Peljesac. A sziget délkeleti részén található, Ston település környéki részt leginkább a szárazföldi hatások befolyásolták, míg a nagyobb területeket az illírek foglalták el. Őket a görögök követték, akik gyarmatokat hoztak létre itt, később római telepesek érkeztek a félszigetre. Peljesacot idősebb Plinius római író említi legelőször Rhatanae Chersoneus néven. A népvándorlás következtében hanyatlásnak indult Nyugat-Római Birodalom bukása után a Bizánci Birodalom kezébe került a hatalom. A 9. században a félszigetet szláv neretvaiak foglalták el. 1333-ban Peljesacot megvásárolta a Dubrovniki Köztársaság, és kiépítette a város megerősített előőrsét. Ezáltal 1490-ben Mali Ston lett a városköztársaság hadiflottájának kikötője. Peljesac stratégiailag fontos helyzete mellett a sótermelése miatt is fontos volt Dubrovnik számára. A Dubrovniki Köztársaság hanyatlásával Velence vette át a hatalmat a terület felett. A velencei uralom egészen 1808-ig tartott, őket a dalmát hódítók követték. Ezután a franciák majd az angolok következtek. Az első világháború végéig a félsziget osztrák fennhatóság alatt állt.

Nevezetességek

Trpanj közelében, a Gradina-dombon középkori várak maradványai emelkednek. Ettől nem mesze hatalmas, római korból származó falmaradványokat, valamint ciszternákat csodálhatunk meg. Az erődtől nem messze, délre néhány római kúria maradványait találjuk. Látványos a 20. század elején, neoromán stílusban épült trpanji plébániatemplom is. A belsőben található mennyezetfreskó a város magával ragadó látképét mutatja. A településről indulva 402 lépcsőn juthatunk fel az 1640-ben épített Sveti Roko-templomhoz. A lépcső fokaiba belevésték az építésében segítők és az adakozók nevét. A gyaloglás okozta fáradtságot a gyönyörű trpanji kilátás és a körülöttünk lévő hegyek látványa azonnal elfeledteti. Stonban a középkori erődrendszer ejti ámulatba a látogatót. A több mint öt kilométer hosszú fal szögletes és kerek tornyokkal, két bástyával és egy erőddel a hegyen át Mali Stontól Veliki Stonig húzódik. Veliki Ston központi terén a település három legdíszesebb épülete áll: a rektori palota, a püspöki palota és a gótikus stílusban épült Sorkocevic-palota. A város templomai közül a ferences kolostorhoz tartozót, valamint a késő román stílusban épült Sveti Nikola-templomot kell megemlítenünk. Stonon kívül a Gradac-hegyen található a pre-román stílusú Sveti Mihovil-templom is.

Sport és szabadidő

A fürdés és a vízi sportok a Peljesac-félsziget legkedveltebb szabadidős tevékenységei. A viganji part a szörfözők körében rendkívül népszerű, nem utolsó sorban azért, mert itt már rendeztek szörf világ- és Európa-bajnokságot. A változatos tájjal rendelkező félsziget ideális terep a hosszabb túrákhoz is. Szép gyalogút vezet Trpanjból a Sveti Ilija-hegyre. A hegy északi oldalára a legnehezebb felkapaszkodnunk, és csak tapasztalt túravezető segítségével szabad ezt megkísérelnünk. Orebicből négyórás gyaloglás után juthatunk fel a Sveti Ilija-csúcsra, ahonnan szép tiszta időben akár Olaszországig is elláthatunk. Több út is vezet ehhez a hegyhez, de nem mindegyiket táblázták ki megfelelően. Ha szerencsénk van, útközben muflonokkal is találkozhatunk. Két hegyi kunyhóban találhatunk szállást, ott vizet is ihatunk, de minden mást magunkkal kell hoznunk. Orebictől nem messze fekszik a szomszédos Korcula-sziget, ahol az azonos nevű településen a múzeumot érdemes felkeresnünk, illetve utána a várost is felfedezhetjük. Szép kirándulásokat tehetünk a Peljesac környéki szigetvilágba, ezenkívül a Mljet-szigetre is látogatást tehetünk. Dubrovnikot érdemes megtekintenünk varázslatos óvárosával, ahol szinte megelevenedik a történelem.

Strandok

A félsziget sok lehetőséget kínál az úszásra és a vízi sportokra, habár a part erre nem mindenütt alkalmas. Peljesac legszebb fürdőhelye az orebici Trstenica homokos strandja. Ez a strand másfél kilométer hosszú, amelynek közepén édesvízi forrás tör fel, és főszezonban nagyon sokan látogatják. Egy kis fenyőerdő nyújt itt kellemes árnyékot. Mindkét Orebic mellett lévő sziget, a Mala- és a Velik Stupa is a nudista fürdőzés híveinek kedvelt helye. Trpanjnál a fürdőzési lehetőségek a kompközlekedés miatt nem a legideálisabbak. Ezzel szemben Trstenik és Zuljana közelében csodálatos öblöket találhatunk, homokos és kavicsos strandokkal. A trpanji úton, Duba irányában haladva kavicsos strandokat találhatunk. Duba után nem folytatódik az út, de a kikötő mögött találhatunk kis elhagyatott kavicsos öblöket, amelyek lehetővé teszik a zavartalan fürdőzést. Viganjt leginkább a szörfösök és a vitorlázók kedvelik, mert itt évente, július utolsó és augusztus első napjaiban megrendezik a szörf- és szlalom-regattát. Zuljana homokos és kavicsos öblein nagyon szép fürdőhelyeket találhatunk. Az apró, kavicsos öböl nagyon sekély és lassan mélyül, amelyet kifejezetten a gyermekek élveznek. Az öböl előtt két apró szigetet láthatunk, amelyekhez a gyakorlott úszók át is úszhatnak.

Nyaralás Peljesacban

Peljesacot nem véletlenül hívják a bor félszigetének, amely Horvátország egyik legjobb bortermő vidéke, habár a termékeny völgyekben fügét, olívát és citromot is termesztenek. A táj egyaránt dicsekedhet magas hegyekkel és karsztos hegyoldalakkal, ezért Peljesacot a szenvedélyes túrázók a hegyek félszigeteként tartják számon. A horvát szigetvilág legmagasabb hegye is itt található a maga 961 méterével. Sveti Ilija a túrázók kedvelt úti célja. Minden kirándulóút komolyan igénybe veszi a túrázót. Fáradozásunkért a csúcson kárpótolhat minket a gyönyörű kilátás. Innen messze elláthatunk, például a szomszédos Korcula-szigetre, és szép, tiszta időben akár Olaszországig is. A talján uralom idején a hegyet „Monte Viperá”-nak hívták, mert itt korábban a meglehetősen veszélyes homoki viperák is előfordultak. Kitűnő vörös- és fehérborokat termelnek itt, valamint az osztrigák és a kagylók is a félsziget legfontosabb termékei. Nem csoda, hogy Peljesacon kóstolhatjuk Horvátország legfinomabb, tenger gyümölcseiből készült ételeit.
A szép strandok és elhagyatott öblök ideális feltételeket nyújtanak a legkisebbek, a napozni vágyók és a vízi sportot űzők számára egyaránt. A legszebb az Orebicben található Trstenica strand, amely egy hevesen feltörő édes vizű forrással és egy árnyákot adó kis fenyőfaerdővel is dicsekedhet. A vitorlázók és a szörfözők is kedvelik a Viganj partján uralkodó kedvező szélirányt, ahol évente rendeznek regattákat. A búvárokat is különlegesen jó élmények várják itt: búvártúrákat szerveznek az 1944-ben, a part mellett elsüllyedt német S 57-es torpedónaszádhoz. A peljesaci Riviéra, ezen belül Orebic idegenforgalmi központ. Ston is kedvelt úti cél a hegyeken átívelő, ősi erődítményeivel. Nagyon romantikusak a kis nyugodt halász- és borászfalvak a Peljesac-félszigeten. Szép úti cél a Kuna közelében található kolostor is, ahol a legendás „Fekete Madonná”-t a templom külső oldalába helyezték el.
nevezetességek

templomok
sportolási lehetőségek

kerékpározás,  úszás,  búvárkodás
gasztronómia és szórakozás

kávézó,  étterem
bevásárlás

pékség,  kis üzlet,  zöldség-gyümölcs bolt

nyaralás Peljesac-n az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Ha Dalmácia-i nyaralásához apartmant, nyaralót, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungalót keres, vagy csak egyszerűen további informácót szeretne Dalmácia-ről, akkor nálunk jó helyen jár.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Peljesac Apartmanok, Peljesac Nyaralóházak, Peljesac Szállodák, Peljesac Üdülõfalvak, Peljesac Vidéki házak, Peljesac Panziók, Peljesac Vendégszobák , Peljesac Bungalók
Peljesac, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

 • az Adrialin RDA tag

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE