Adrialin

Plitvicei-tavak - Az Ország Belseje - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Plitvicei-tavak

Ajánlatunkban 159 szállás szerepel Plitvicei-tavak-ban az Ön számára.


A Plitvicei Nemzeti Park Horvátország egyik legszebb természeti jelensége, amely évente több százezer látogatót vonz. Plitvice Horvátország első nemzeti parkja 1949-től. 30 évvel később, 1979-ben az UNESCO felvette a Világörökségi listára. A 16 különböző méretű tó mintegy nyolc kilométer hosszan, gyöngyfüzérként sorakozik egymás mellett. A tavak a Korana nevű kis folyócska felső folyásánál találhatók, amelyet több helyen teraszok és természetesen létrejött gátak duzzasztottak fel, így a folyónak 120 méter szintkülönbséget kell „legyőznie”. A víztömeg a helyenként 70 méter magas, lépcsős vízeséseken keresztül zúdul a völgy irányába. A nemzeti park területére két bejáraton keresztül juthatunk be, s attól függően, melyiket választjuk, más-más útvonalat járhatunk be. Amennyiben Zadar vagy Split felől közelítjük meg a tavakat, a felső tavak megtekintéséhez a második bejáraton lépjünk be, ahol a szállodák mellett apartmanokat és kempingeket, valamint néhány éttermet és egy postát is találhatunk. A tőle öt kilométerre lévő első bejáraton keresztül belépve a Korana-kanyont és a magával ragadó Plitvice-vízesést pillanthatjuk meg. A nemzeti park tisztaságára nagyon gondosan odafigyelnek, amelyet látogatóként is tiszteletben kell tartanunk. A tavakban, illetve a folyókban bármilyen sporttevékenység végzése tilos.

Történelem

A Plitvicei tavak nemzeti parkká nyilvánítását már 1928-ban törvénybe iktatták, amelyet nemzetközileg csak 1949-ben fogadtak el. 30 évvel később, 1979-ben az UNESCO felvette a Világörökségi listára, amely megakadályozta, hogy a Délszláv-háború nagyobb kárt tegyen benne, habár a területet háborús övezetnek számított. A régióra már száz évvel ezelőtt is jellemzők voltak az összetűzések és a háborús konfliktusok, kiváltképp a mintegy 30 kilométerre lévő Bihac nevű városban, mivel itt húzódott az Osztrák és az Oszmán Birodalom közti határvonal. A Habsburgok a területre a 16. és 17. században szerb fegyveres parasztokat telepítettek, akiknek a határt kellett védeniük. 1860 körül néhány császári és királyi hivatalnok hívta fel a figyelmet az itt található természeti szépségre. Ők hoztak itt létre először szálláshelyeket, hogy ide csalogassák a látogatókat. Már 1839-ben, az akkori Agramban, amely ma a Zágráb nevet viseli, megalapították a „Plitvicei Tavak Tervezési és Szépítési Egyesületet”. Az általuk épített szálloda három évvel később nyitotta meg kapuit. Az évek során több szálláshelyet is létrehoztak itt. A beépíthető terület nagyságának határt szabtak annak érdekében, hogy a természet érintetlen maradjon. Az 1990-es évek elején a parkot a háborús helyzet miatt bezárták, és 1996-ban nyitották meg újra a nyilvánosság előtt.

Nevezetességek

Az egyedülálló tóvidék megtekintésekor felejthetetlen természeti csodában lehet részünk. A park minden egyes négyzetmétere látványos és érdekes. A 639 és 534 méteres magassági szint között található a tizenkét tó, amelyek közül a bükkerdők által körbezárt, két kilométer hosszú és 46 méter mély Kozjak-tó a legnagyobb. A park alsó területén, egy 80 méter mély szakadékban négy kisebb tó fekszik. A hasadékot a folyó vájta ki a karsztos kőzetből. A tavakat fák és bozótos növényzet veszik körül. A felső és alsó tavakat elbűvölő vízesések, valamint a föld alól feltörő kis erek kötik össze, amelyek hatalmas sziklaüregekben gyűlnek össze. Ezen barlangok közül egy tucatnyit belülről is megtekinthetünk. A nemzeti park fő látnivalója a Plitvice-vízesés, amely az első bejárat közelében lélegzetelállító látványt nyújt. Ezen a helyen a kis folyócska több mint 70 méter magasról zúdul le a festői Korana-kanyon belsejébe. A „Sastavci” egy gyűjtőhely, ahol a nemzeti park szinte összes felszín alatti és feletti vize egybefolyik. A park mintegy háromnegyed részét sűrű erdő borítja, amely vízgyűjtőként szolgál. Sok veszélyeztetett állatfaj talál a fák között menedéket és ideális életteret, mint például a hiúz, a vadmacska, a barna medve, a farkas, a vaddisznó és a borz.

Sport és szabadidő

A vízi sportok minden formája tiltott a nemzeti parkban. Ennek ellenére nem kell tétlenkednünk ezen a lenyűgöző természeti szépséggel megáldott helyen. Nemcsak hogy megengedett, hanem rendkívül különleges élmény is, ha a Kozjak-tavat evezős csónakkal fedezzük fel. A két kilométer hosszúságú tó bejárása nem jár túlságosan nagy fizikai igénybevétellel, de a kevésbé gyakorlott evezősök másnap könnyen érezhetik úgy, hogy izomlázat kaptak. A kerékpározás korlátozottan megengedett az arra kijelölt szakaszokon. Hegyi kerékpárokat a parkban kölcsönözhetünk. Egyébként a biciklis közlekedés a tavak területén tilos, de a feljebb lévő útszakaszoktól a kempingekig viszont használhatjuk kerékpárunkat. A kijelölt kerékpárutakról információt és térképeket a Karlovac irányában lévő rakovicai idegenforgalmi irodában kaphatunk. Gyalog viszont gondtalanul felfedezhetjük a Plitvicei-tavakat. Szépen kialakított túraösvény vezet minden fontos nevezetességhez, és ezek bejárása körülbelül fél napot vesz igénybe attól függően, hogy beiktatunk-e szünetet vagy közbenső állomásokat. A túra az első bejáratnál kezdődik, és az alsó tavak vízeséseihez vezet, egészen a kikötőig. Ezután csónakkal kelhetünk át a túlsó partra, és egészen Labudovacig, a felső tavakig juthatunk, ahonnan a kirándulókat egy kisvasút viszi vissza a parkolóba. A vezetett horgász- és vadontúrák is nagy népszerűségnek örvendenek.

Strandok

Mivel a Plitvicei-tavak Nemzeti Park Horvátország belsejében helyezkedik el, a közelben természetesen nem találhatunk strandokat. Ha mégis szeretnénk ellátogatni az Adriai-tengerhez, akkor Senj környékén jó fürdési lehetőségeket találhatunk. Változatos, rövid partszakaszok és öblök kristálytiszta vize garantálja a zavartalan fürdőzést, a víz főleg Senjnél kifogástalan minőségű. A kis öblök sekély strandjukkal különösen a gyermekes családok számára vonzóak. A spasovaci öböl jó szórakozást és pancsolást ígér, és talán sokan itt tanulnak meg úszni. A senji strandtól távolabb, a világítótoronytól délre található kis kavicsos strandokon kedves kis helyeket találhatunk, amelyek valamivel nyugodtabbak. Ugyanolyan kedvelt fürdőhelyek a Senj mellett található Diga, Draga és Skver nevű strandok. A mesterségesen létrehozott, gyakran betonból készült napozók mellett találhatunk homokos strandokat és különösen kényelmes helyeket is, ahol a puha füvön napozhatunk. A közelben fekvő kicsiny település, Sveti Juraj szép magányos öbleivel felejthetetlen tengerparti élményt nyújt, és változatosságot visz a nyaralásunkba a Plitvicében eltöltött napok után. Az otthonos kis vendéglőkbe és kávézókba érdemes betérnünk, a strandolás után, pihenésképp megkóstolhatjuk a helyi specialitásokat, és újult erővel vethetjük bele magunkat a nap hátralévő részébe.

Nyaralás a Plitvicei-tavakon

Ha a Plitvicei-tavakat választjuk a nyaralás célpontjának, akkor biztosan felejthetetlen élményekben lesz részünk. A 29 500 hektárnyi területnek mindössze két százaléka látogatható, de ezen a viszonylag kis területen is olyan természeti csodákban lehet részünk, amelyek a maguk nemében egyedülállóak. A nemzeti parkot a kijelölt túraútvonalakon kitűnően bejárhatjuk, mert minden út a Plitvicei-tavak fő nevezetességeihez vezet. Akkor is megtekinthetjük a hatalmas vízeséseket, ha nem igazán szeretünk gyalogolni, mert panorámabuszok szállítják a vendégeket a park különböző pontjaira. Azok, akik nem szeretnének átevezni a Kozjak-tavon, beülhetnek az elektromos csónakba, amellyel kényelemesen átérhetnek a túlsó partra.
A nemzeti park szíve az a tizenhat tóból álló rendszer, amelynek vize a gátakon és a vízlépcsőkön áthaladva, hatalmas vízesések formájában az egyik tóból a másikba ömlik. Ez a természeti jelenség körülbelül nyolc kilométer hosszú, amíg a víz egy utolsó, impozáns vízesésként a Korana-folyóba nem ömlik. A tavak vize kristálytiszta, és színükben a zöld minden árnyalata megfigyelhető, de a türkiz az uralkodó. Érdemes egy pillantást vetnünk a víz fenekére is. Ha figyelemsebben megnézzük, világosan kivehetők a megkövesedett fák és növények maradványai. A magával ragadó vízi játékokat a nemzeti park elbűvölő állatvilága teszi színesebbé. Számtalan színpompás pillangó szálldos a levegőben, amelyet a virágzó, buja növényzet jó illattal áraszt el. A dzsungelszerű erdők ritka állatfajoknak nyújtanak menedéket. A szarvasok, vaddisznók és medvék, valamint egyéb ragadozók is őshonosak itt. A nemzeti park környékén található szállodák és apartmanok kényelemes szállásokkal várják a kedves vendégeket. Ezáltal a lenyűgöző Plitvicei-tavak Nemzeti Parkban átélt természeti csoda még felejthetetlenebbé válik.

Általánosságok

szabadidős ajánlatok

barlangtúrák,  túraútvonalak
sportolási lehetőségek

kerékpározás,  túrázás

Nyaralás Plitvicei-tavak az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Plitvicei-tavak-ben vagy csak Plitvicei-tavak-ről információt akar kapni Az Ország Belseje-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Plitvicei-tavak Apartmanok, Plitvicei-tavak Nyaralóházak, Plitvicei-tavak Szállodák, Plitvicei-tavak Üdülõfalvak, Plitvicei-tavak Vidéki házak, Plitvicei-tavak Panziók, Plitvicei-tavak Vendégszobák , Plitvicei-tavak Bungalók
Plitvicei-tavak, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE