Adrialin

Privlaka - Dalmácia - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Privlaka

Ajánlatunkban 170 szállás szerepel Privlaka-ban az Ön számára.

Privlaka fürdőhely lakosainak száma kb. 3000 és Nin-től, a legközelebbi nagyobb várostól 7 km-re fekszik. Privlaka részei a következők: Sabunike, Skrapavac.


Általánosságok


A kis, festői település, Privlaka Zára közelében, a horvát riviérán, a történelmi város, Nin és a Vir-sziget között helyezkedik el. A vidéket ősi, érintetlen táj, gazdag történelmi múlt, csodálatos, homokos strandok, friss tengeri levegő és az Adriai-tenger lágy, meleg hullámai jellemzik. Privlaka egyet jelent a nyugalommal és a pihenéssel az érintetlen természeti környezetben, azonban autóval 15 perc alatt eljuthatunk Dalmácia legnagyobb városába, Zárába, a gazdag szabadidős programkínálattal szolgáló város ugyanis csak 8,5 kilométer távolságra található.
A térség mediterrán éghajlatát a csapadékban gazdag, enyhe tél után forró, száraz és napos nyár jellemzi. 2450 napsütéses órájával Privlaka maga mögé utasítja Németország legnaposabb, 1740 napsütéses órát számláló települését, Freiburg im Breisgaut is.
A lapos félsziget, amelyen az apró halászfalu, Privlaka található, megközelítőleg 7 kilométer hosszú és 4 kilométer széles. Északkeleten Nin öblével határos, délnyugati oldala mentén pedig Zára csatornája húzódik. Privlaka kis félszigetek, számos hegyfok, néhány csatorna és sok-sok homokos öböl által tagolt partja 14,65 kilométer hosszú. A félsziget mindhárom oldalán nagy kiterjedésű, érintetlen, puha és csillogó kristályhomok borította strandok invitálják játszásra, sportolásra és napozásra a látogatókat.

Üdülés Privlakában

Privlaka csodálatos homokos strandjai és a sekély, meleg tenger kifejezetten családbarát környezetet biztosít, és tökéletesen alkalmas arra, hogy pihentető üdülést töltsünk itt a gyerekekkel, akik a tengerben és Loznica strandján, valamint egy Privlaka közepén található, apró öbölben remekül játszadozhatnak és sportolhatnak, valamint takaros játszótereket és sportpályákat is találnak. Emellett a mindössze 1,5 kilométerre található turistatelepülés, Zaton kicsik és nagyok számára szabadidős programok egész sorát kínálja. Vízisíelés, tenisz, egy lovaglócentrum és különböző sportlétesítmények gondoskodnak az élménydús nappalokról, és diszkók a szórakoztató éjszakákról. Aki az üdülés alatt nyugalomra, pihenésre és feltöltődésre vágyik, Privlakában a lehető legjobb helyen jár. A simogató a napsugarak alatt a friss, tengeri levegőn az egyik apró, eldugott öbölben pihenve új energiával töltődhetünk fel, a Privlakában híres gyógyiszap-kezelés pedig jótékony hatással van olyan krónikus megbetegedésekre, mint az asztma, a reuma és az ízületi gyulladás. A peloid iszapban gazdag sekély tengerpart gyógyhatása mellett olyan csodálatos környezetet biztosít, ahol nyugodtan hagyhatjuk elkalandozni gondolatainkat.
Privlakában és környékén egyházi épületek történelmi maradványai tanúskodnak a település gazdag történelméről. A tradíciókat e helységben aktívan ápolják és a mindennapok részévé teszik. Minden nyáron, augusztus 4-én kerül megrendezésre a hagyományos „Privlakai Éjszaka”, amely a kultúra szerelmeseit felejthetetlen élményekkel ajándékozza meg. A „Privlačka noć” keretében többek között a Libar nevű női klapa csoport (folklóregyüttes) is fellép, amely az eredeti dalmáciai dalok hagyományának ápolására kötelezte el magát. A privlakai nyári esték ezen kívül néhány kisebb ünneppel is szolgálnak, ilyen például a Smotra klapa elnevezésű klapafesztivál, illetve a Ribarska (halászest). A településen számos hangulatos lokál gondoskodik arról, hogy pihentetően és élvezetesen zárjuk a napot. Megkóstolhatjuk itt a dalmát konyha specialitásait és egy pohár, a privlakai szőlőskertek terméseiből készült bort. Privlaka legnagyobb homokos strandján emellett számos parti bár csalogatja a vendégeket.

Privlaka történelme

Illír halomsírok és római írások tanúskodnak arról, hogy Privlaka már a történelem előtti idők óta lakott volt. Míg a közeli Vir-sziget azonos nevű városát elsőként 1069-ban a „Mare nostrum Dalmaticum” okirat említi, Privlaka első írásos emléke 1296-ból származik. Zára egyik lakója 1296. április 10-én megkérte a jegyzőjét, hogy vegye fel végrendeletébe a „Vinea mea de Privlaká”-t (privlakai szőlőskertjét). A település neve a feljegyzés kapcsán a szőlőtermesztéssel összefüggésben terjedt el, mai alakja az évszázadok során a Brevilaqua, a Privilacha és a Priulach elnevezéseken át alakult ki. Privlaka lakói azonban nem szőlőtermesztőként, hanem úgynevezett „sabunjariként” tettek szert hírnévre. Ezek a „homokkitermelők” nagy mennyiségű homokot nyertek ki a tengerből, majd fából készült hajóikkal a horvát tengerpart minden részére szállították, amely aztán alapanyagul szolgált házakhoz, utakhoz és utcákhoz. A Sabunika városrész, valamint a Sabunjar nevű futballcsapat ennek a mesterségnek az emlékét őrzi.
Privlakában a halászatnak is komoly hagyományai vannak, a település halászai évtizedek óta a hagyományos apró hal, a iudar fogásáról híresek. Aki a reggeli halászat után a település központjában található kikötőbe megy, az láthatja a helyi halászokat, ahogy hagyományos módon kiszedik hálóikból és árulják a friss halakat. A kikötő mellett egy sétálóutca indul és vezet körbe az egész félszigeten. A régi egyházi épületek maradványi mozgalmas, hosszú történelemről árulkodnak. Bár a törökök 1570-ben lerombolták a vidék épületeit, Privlaka régi templomaiban megismerhetjük a keresztény évtizedek kultúráját és megtekinthetjük Dalmácia eredeti, klasszikus építészetének néhány gyönyörű példáját is.

Privlaka látnivalói

Római feliratok és illír halomsírok régészeti lelőhelyei tanúskodnak arról, hogy Privlakában már igen régóta éltek emberek. Az illírek a Kr. e. 4. század elején harcoltak a Balkán-félsziget nyugati részének uralmáért. Ez az ókori nép jellegzetes sírhalmok alá temette halottait, ezek egyikére épült később a kora román stílusú Szent Vitus-templom.
A Szent Vitus-templom a 14. században épült, Kupar település plébániatemplomaként, és az egyetlen egyházi épület Privlakában, amely érintetlenül fennmaradt. Itt a rézművesek, a patikusok, a fogadósok, a sörfőzők, a borászok, a táncosok, a színészek, a fiatalok és a háziállatok védőszentjének – akit különösen a szláv területeken nagy tisztelet övez – emlékére minden év június 15-én, Szent Vitus napján istentiszteletet tartanak. A 17. századi Szent Péter-templom, valamint az 1398-ban épült, az utazók védőszentjéről elnevezett Szent Kristóf-templom már csak a legendákból ismert, e két egyházi épület az évszázadok áldozatává vált.
Az északi oldalon fekvő, apró település, Grbići közelében találhatók a 13. századi Szent Barbara-templom maradványai. Egy 14. században épült templomot Szent Katalinnak szenteltek, melynek romjait egy szőlőskert közepén, egy kis dombon csodálhatjuk meg. Szent Katalin szűz-vértanú, Szent Barbarával és Szent Margittal együtt a segítőszentek, a „három szent asszony” közé tartozik, és a lányok, a szüzek, a házasodni készülők és a feleségek védőszentjeként tisztelik. Privlaka főutcáján áll a Szűz Mária-plébániatemplom, melynek barokk főoltára a szent életéhez kapcsolódó jeleneteket ábrázol.
Privlakában és környékén számos régi kút található, amelyek közül a leghíresebb a Szent Vitus-templomtól északra található, és a Sokolar nevet viseli. A legenda szerint Sokolar egy vigasztalhatatlan, boldogtalan szerelmes férfi volt, akinek számtalan elhullajtott könnye e kút vizévé változott.

Sportolási és kirándulási lehetőségek

Ha aktívan kívánjuk tölteni a nyaralást, és élvezni szeretnénk a napsütést, a homokos partot és a tengert, Privlakában és környékén számos lehetőségünk nyílik erre. A biciklisek végiggurulhatnak a félsziget festői tájain át vezető, kb. 8 kilométer hosszú kerékpárúton, de aki inkább lovagolni szeretne, Zaton településen egy lovaglóközpontot is talál. Itt emellett egy golfpálya és teniszpályák is a vendégek rendelkezésére állnak. Sabunike közelében egy vízisport-iskola ideális feltételeket kínál hagyományos és kite-szörfözéshez a hűvös vízben. Egy kajakos kirándulás vagy egy gyors vízisí-menet tapintható közelségbe hozza az Adria hullámait, az északi Zadar és a déli Sibenik között elterülő, 140 szigetből és zátonyból álló Kornáti-szigetcsoport pedig valóságos paradicsom a vitorlázás és a búvárkodás szerelmesei számára.
A Kornáti-szigetek 140 szigete és zátonya közül 89 a Kornáti Nemzeti Park tagja, amely 302 km2-es területén páratlan természeti szépségével elvarázsolja a látogatókat. A Krka Nemzeti Park számos apró vízlépcsője és 8 nagyobb vízesése felejthetetlen látványt nyújt, és ideális egy egész napos kiránduláshoz, akárcsak az UNESCO Világörökséghez tartozó Plitvicei Tavak, „Horvátország zöld kincseskamrája”. A különleges természeti környezet már Karl May Winnetouját is elbűvölte, aki itt látta elmerülni az „Ezüst-tó kincsét”. A Zárától 30 kilométerre, északra fekvő Paklenica Nemzeti Park lenyűgöző karsztszurdokai között forgatták a 70-es években az „Old Surehand” című filmet. A kikötőváros, Zára 1873-ig erődként funkcionált, és hatalmas kikötőjével, izgalmas látnivalókkal szolgáló, nagyrészt velencei építészeti stílusú óvárosával, valamint kultúrtörténeti jelentőségű templomaival és tereivel várja a látogatókat. Ugyancsak érdemes ellátogatni a régi királyi székvárosba, Ninbe. A horvát királyok legrégebbi székhelye egy apró szigeten terül el, amelyet két híd köt össze a szárazfölddel. Itt található a világ legkisebb katedrálisa, a Sveti Križ is (Szent Kereszt-templom). A zadari szigetcsoport számos tagján – például a tömegturizmus által elkerült Viren, vagy a juhsajtjáról, kézzel készült csipkéjéről és bortermeléséről híres Pagon – élménydús és izgalmas kirándulásban lehet részünk.
nevezetességek

történelmi városfal,  templom

Nyaralás Privlaka az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Privlaka-ben vagy csak Privlaka-ről információt akar kapni Dalmácia-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Privlaka Apartmanok, Privlaka Nyaralóházak, Privlaka Szállodák, Privlaka Üdülõfalvak, Privlaka Vidéki házak, Privlaka Panziók, Privlaka Vendégszobák , Privlaka Bungalók
Privlaka, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE