Adrialin

Split - Dalmácia - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Split

Ajánlatunkban 360 szállás szerepel Split-ban az Ön számára.

Split városnak kb. 220000 lakosa van és 25 km-re fekszik Trogir-tól/től, a következő legnagyobb várostól. Split városrészei a következők: Blatine, Vrh Lucac, Bacvice, Meje, Krilo Jesenice, Radunica, Stobrec, Trstenik, Znjan, Zrnovnica, Srinjine, Mravnice.


Általánosságok

A Horvátországban található Split városa nem hétköznapi település, hiszen egész belvárosát, valamint a történelmi Diocletianus-palotát az UNESCO 1979-ben felvette a világörökség listájára.
Split Horvátország második legnagyobb városa mintegy 220 000 lakosával. Sok látnivalójának köszönhetően Dalmácia egyik legkedveltebb nyaralóhelye. Split a Marjan-félszigeten, az Adria partján található. Dalmácia legnagyobb városának jelentős kikötőjéből komphajók ingáznak Split és a közelben fekvő szigetek között.
Split szeretetre méltó és érdekes város, ahol minden nyaraló megtalálhatja a számítását. A napfényes város csodaszép strandokkal vár minket a varázslatos Adrián, ahol gondtalanul fürödhetünk, játszhatunk, vagy egyszerűen csak pihenhetünk. Split kulturális fellegvár sok történelmi látnivalóval, egyetemmel, számos múzeummal, színházzal és érdekes rendezvényekkel. Azonban a gyönyörű tájjal rendelkező környék is hozzájárul ahhoz, hogy a spliti tartózkodás felejthetetlen élményt nyújtson.
Hogyan juthatunk el Splitbe? Természetesen a leggyorsabban repülővel. A nemzetközi repülőtér Trogir és Split között, a Stafilic-kastélynál található. Személygépkocsival Splitet az A1-es jelzésű, új autópályán, vagy a „Jadranska Magistrata” nevű tengerparti úton közelíthetjük meg.


Nyaralás Splitben

Az igazi nyaralás érzése már a pálmafákkal szegélyezett Riván, Split parti sétányán magával ragadhat minket. Itt számos kávézó, fagylaltozó és bisztró található, amelyekben kitűnően kikapcsolódhatunk. Az itt található négy kikötő közül a Marina Spliten lévő ACI jachtkikötőből a távoli kilátásban is gyönyörködhetünk. A városi kikötőben ízletes halételt fogyaszthatunk valamelyik halvendéglőben.
Feltétlenül érdemes felfedezni a látványos óvárost történelmi épületeivel, mindenekelőtt a híres Diocletianus-palotát. Szánjunk rá időt, mert sok itt a látnivaló. Ha nem akarjuk kihagyni a legfontosabbakat, akkor érdemes részt venni egy panorámabuszos városnézésen.
A természet közelségét a város közepén, a Marjan-hegyen is élvezhetjük. Itt csodálatos kirándulásokat tehetünk Split „zöld oázisába”. A hegy tetejéről páratlan kilátás tárul elénk a városra.
Az éhes vendégeket tárt karokkal várja a sok étterem. Számos kiváló, „Restaurant Croatica” kitüntetéssel rendelkező vendéglő üzemel itt. Ha csak könnyedebb falatot szeretnénk enni, megtehetjük a McDonald’s-ban. A Splitben eltöltött, élményekben gazdag napot a „Bacvice” nevű szórakozónegyedben fejezhetjük be. Itt számos bár, diszkó, klub és egy szabadtéri mozi is található. Azonban nem szabad az egész éjszakát átmulatni, mert a nyaralás következő napja további csodálatos élménnyel kecsegtet Split szép városában.


Történelem

Split történelme hosszú és mozgalmas időkre nyúlik vissza. A római megszállást már Kr. e. 78-ban feljegyezték. A város északi részén egy ókori romai település maradványait találták. Igazán jelentős várossá Split a Diocletianus-palota megépítésével vált, melynek építtetője maga a császár volt, Kr. u. körülbelül 300-ban. Az óriási épület elkészülte után kezdtek a lakosok letelepedni Split területén. A város ebben az időben még Bizánchoz tartozott, de a horvát állammal is kapcsolatban állt. A 10–11. századtól 300 éven keresztül Split városi közigazgatása független volt. A velenceiek ezután korlátozták Split hatalmát. Ehhez még hozzájárult, hogy a törökök a várost lerombolással fenyegették.
A 14. században a várost a Bosnyák Királyság igazgatta, majd ismét a Velencei Köztársaság fennhatósága következett, egészen 1797-ig. Ezután a hatalmat az Osztrák–Magyar Monarchia gyakorolta, 1918-ig. A város felvette a velencei „Spalato” nevet, és az osztrák–magyar császári és királyi hadsereg állomáshelye lett. Itt állomásozott 1914-ben a magyar 31. számú gyalogsági ezred harmadik zászlóalja.
Az első világháború után Split a Szerb–Horvát–Szlovén Királysághoz, majd a Jugoszláv Királysághoz tartozott. A második világháború alatt Split a partizánok központja lett. A város megszenvedte a nagy bombázásokat.
1941-től 1943-ig az olaszok foglalták el a területet, amíg végül Tito hadserege fel nem szabadította azt. A második világháború után Split a Jugoszláv Köztársaság horvát részéhez tartozott.
A szovjet hatalom bukásával, valamint a kommunizmus eltűnésével messzemenő változások következtek be. A minden területre kiható függetlenségi mozgalom végül az önálló, kis államok leválásához vezetett. Így jött létre Szerbia, Szlovénia, Bosznia-Hercegovina és Horvátország is. Ez a politikai változás Split hasznára vált, mert a horvát Adria legjelentősebb városa, Dalmácia szeretetre méltó fővárosa ismét turistaparadicsom, és újra régi fényében tündöklik.


Nevezetességek

Split nevezetességei közül kiemelkedik a Diocletianus-palota, amely hatalmas méretének köszönhetően az óváros felét elfoglalja. A Diocletianus római császár által építtetett palotából alakult ki Split városa. Az óriási méretekkel rendelkező épület jelentőségét az UNESCO is elismerte, amikor a palotát és a teljes óvárost a világörökség részévé nyilvánította. Ma a palota egyes részeit, leginkább a külső területeket kulturális rendezvények helyszíneként használják. A pincékben kiállítótermeket rendeztek be.
A Sveti Duje-székesegyházban kapott helyet korábban Diocletianus császár mauzóleuma. Ha felmegyünk a toronyba, gyönyörű kilátás tárul elénk a városra. Érdemes megtekintenünk a Mestrovic Galériát, amelyben a jelentős művész, Ivan Mestrovic munkái kerültek kiállításra. Mindenféleképp látogassuk meg a Horvát Régészeti Emlékek Múzeumát is. Itt a mozgalmas horvát történelem prehisztorikus eszközeit tekinthetjük meg. Ezen leletek segítségével sok mindent megtudhatunk Split múltjáról.
Érdemes időt szakítanunk az építészetileg érdekes Horvát Nemzeti Színházra is. Természetesen nemcsak magát az épületet tekinthetjük meg, hanem ha kedvünk van, egyik este befizethetünk egy előadásra is. A labdarúgás szerelmesei biztosan megnézik a Poljud-stadiont, amely a Horvátországban ismert Hajduk Split futballcsapat otthona. 1979-ben építették át a stadiont többcélú arénává. Akkoriban kerültek megrendezésre a Mediterrán Játékok. Az épület futurisztikus képet mutat.
A város jelképe még a Riva, a kedvelt parti sétány. Közvetlenül a kikötő öblénél található, és élvezetes sétát tehetünk rajta. A természet tisztaságát leginkább a félsziget nyugati részén található Marjan-hegyen élvezhetjük. Itt egy parkot is kialakítottak, amelyben pihentető sétát tehetünk egy érdekes, de megerőltető városnéző túra után.
Természetesen Splitben egyéb látnivalók is vannak, amelyeket érdemes megtekintenünk. Elképzelhető, hogy a panorámabuszos városnézés során valamelyik nevezetesség jobban felkeltette az érdeklődését, ezért közelebbről is szeretné megismerni.

Sport és kirándulás

Splitben sokféle sporttevékenységben vehetünk részt. Mindenki megtalálhatja a maga szórakozását. A vízi sportok, mint a búvárkodás, a szörfözés vagy a vitorlázás a legkedveltebb szabadidős tevékenységek közé tartoznak. Az ACI Marina vitorláskikötőben vitorlás hajót kölcsönözhetünk, és kihajózhatunk a nyílt tengerre.
De nem csak a vízben vagy a vízen tölthetjük el szabadidőnket. Extrém sportágak is rendelkezésre állnak. A kerékpározás szerelmesei mountain bike-túrán vehetnek részt, de kvadozhatunk is. A magasból is megcsodálhatjuk a környéket, az ejtőernyőzés erre jó lehetőséget biztosít, de a panorámarepülést is kipróbálhatjuk. A hegymászás szerelmeseire is gondoltak: Kastelában falmászáson vehetünk részt.
De nemcsak az extrém sportokat vehetjük igénybe: focizhatunk vagy golfozhatunk is. A teke is nagyon kedvelt itt. A strandon a röplabdának is szentelhetjük időnket. Azonban a nyaralás során nyilván mindenekelőtt úszni szeretnénk. Splitben és környékén nemcsak a strandok kínálnak kitűnő fürdési lehetőséget, mint például a városközpont szélén, a Bacvice-öbölben található tengerpart csodálatos, homokos strandjával, hanem egy nagy fedett uszoda is a vendégek rendelkezésére áll.
A turisták szívesen kirándulnak a nyaralás alatt. Split környékén erre a célra csodálatos úti célokat találhatunk, mint például a Salona nevű ókori település, a Klis-erőd vagy a Vranjaca-barlang. Tekintsük meg Trogir óvárosát is. A természet kedvelői szívesen látogatják meg a távoli környék natúrparkjait is, mint például a Biokovo Natúrparkot vagy a Krka Nemzeti Parkot. Kedvelt úti célok a közelben fekvő szigetek, amelyeket a spliti kompkikötőből érhetünk el.
Mindent összevetve, biztosan nem fogunk unatkozni spliti tartózkodásunk során.
nevezetességek

kikötő,  történelmi óváros,  történelmi épületek,  templomok,  kolostor,  múzeum,  Park,  római kori emlékek,  parti sétány
gasztronómia és szórakozás

bár,  kávézó,  internetes kávézó,  étterem,  táncos szórakozóhely,  színház
bevásárlás

Boutique,  bevásárlóközpont,  piac

Nyaralás Split az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Split-ben vagy csak Split-ről információt akar kapni Dalmácia-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Split Apartmanok, Split Nyaralóházak, Split Szállodák, Split Üdülõfalvak, Split Vidéki házak, Split Panziók, Split Vendégszobák , Split Bungalók
Split, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE