Adrialin

Stari Grad - Szigetek - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Stari Grad

Ajánlatunkban 92 szállás szerepel Stari Grad-ban az Ön számára.


Általánosságok


Stari Grad, amelynek neve magyarul óvárost jelent, a Hvar-sziget északi részén található, és nevéhez méltóan idősebb, mint a sziget fővárosa, Hvar. Már az oda vezető út is gyönyörű, ahogyan a hegyek között az Adriai-tenger vize megcsillan. Innentől kezdve alig várjuk, hogy megérkezzünk a horvát szigetvilág gyöngyszemére. A csodálatos, ámde korántsem túlzsúfolt várost a szárazföldről rendszeresen közlekedő komppal közelíthetjük meg. Ezenkívül a Stari Gradtól pár kilométerre lévő kikötőből buszok is indulnak Hvar és Jelsa irányába. A települést a „Pharos” görög névvel is illetik, amely több utca névtábláján is szerepel, ez gyakran megzavarja a nyaralókat. A patkó alakú öblön elterülő várost erdők veszik körül, és néhány nevezetesség megtekintése mellett híres rendezvényeken is részt vehetünk itt, ilyen például a maratoni úszóverseny. Stari Grad szállodái a várossal szemközti földnyelven találhatók, emellett apartmanok, magánszállások és a település bejáratánál lévő kemping szolgáltatásai közül is választhatunk. Számos étterem és kisvendéglő halspecialitásai mellett finom grillezett halételeket is kínál, valamint egyéb helyi finomságokat is megkóstolhatunk itt. Stari Grad a fürdeni vágyókat és a vízi sportok szerelmeseit ugyanúgy várja, mint a régészeket, akik a minden évben megrendezett régészeti workshopra érkeznek ide. Sportolásra, szabadidős tevékenységekre és szórakozásra ugyanúgy nyílik lehetőség, mint a város környékének felfedezésére. Távolabbi városokat is célba vehetünk, mint például Rijekát és Splitet.

Történelem

Az óváros elnevezés arra enged következtetni, hogy Stari Grad a legrégebbi település a Hvar-szigeten, sőt az egyik legősibb Európában is. Kr. e. 384-ben alapították a görög Paros szigetéről ide érkező bevándorlók a hasonló nevű várost. A legelső települést Kr. e. 219-ben a rómaiak teljesen lerombolták. Az egykori görög városból mára csak az északi ciklopfal kis része maradt csak meg, amelyet kötőanyag nélküli kőtömbökből raktak. A római korból semmi nem maradt ránk. A Hvar-szigeten az első keresztény közösségek idejéből származik az ókeresztény keresztelőmedence, amelynek keletkezését a 6. vagy a 7. századra tehetjük. 1147-ben a város püspöki székhelyi rangot kapott, és 1278-ig a sziget közigazgatási központjaként is működött. Ezeket a jogokat azonban ma a sziget fővárosa, Hvar gyakorolja. Annak köszönhetően, hogy egykor Stari Grad központi szereppel bírt, szép román és gótikus stílusú épületek születtek. A város legtöbb házát azonban a 16. században reneszánsz stílusban építették. Itt született 1487-ben a horvát költőfejedelem, Peter Hektorovic, aki a „Halászat és halászok beszélgetése” című művével egy csapásra híressé vált. A halász-eposz a legrégebbi hősi ének feljegyzés, amely népies és nagyon megindító.

Nevezetességek

Stari Grad legrégebbi látnivalója a csak töredékeiben fellelhető ciklopfal, amely egykor a görög települést, Pharost védte. Ennek az erődítménynek a maradványait a Szent Iván-templom déli oldalába, valamint a Tadic-Gramatorovi borospincébe beépítve találhatjuk. Az egyszerre román és gótikus stílusban épült templom a legrégebbi püspöki székhely lehet, azonban egészen biztos, hogy a város legrégebbi temploma. A pogány templom helyén épített keresztény templomot először 1332-ben említik. Az 1957-es renováláskor a templom mellett egy ókeresztény keresztelőmedencét találtak. Érdekes azt is figyelemmel kísérnünk a kerítésen kívülről, ahogyan nyáron a régész hallgatók izgatottan ásatásokat végeznek, leletek után kutatva. A híres költő, Petar Hektorovic reneszánsz kastélya rendkívül díszes a pálmafákkal körülvett Tvardoj-téren. Az 1520 és 1569 között, a költő tervei alapján épített masszív épületnek a szórakozás és mindennapi élet mellett védelmi funkciókat is el kellett látnia, mert az itt élőknek fel kellett készülniük a törökök támadására. Érdemes megtekintenünk a kastély mögött lévő Domonkos-rendi kolostort is, a költőt itt helyezték örök nyugalomra. A várostörténeti múzeumban betekintést nyerhetünk az értékes régészeti leletekbe. Vegyük szemügyre a barokk Szent István-katedrális mellett található ókori, kőből készült domborművet is, amely Ámort ábrázolja.

Sport és szabadidő

Stari Gradban több sportlehetőség közül is választhatunk. Természetesen az úszás a legnépszerűbb sport itt, ami érthető, ha megtekintünk egy maratoni úszóversenyt. Minden év augusztus utolsó szombatján indul a nemzetközi hosszútávúszó viadal, amely sok lelkes nézőt vonz a partra. Azonban nem kell ahhoz profinak lennünk, hogy Stari Gradban ússzunk és élvezzük a strandot. Lehetőségünk van csónak és szörfdeszka bérlésére is. A kerékpározás egész Stari Grad területén nagyon népszerű. Szép és jól kialakított bicikliutak vezetnek át a városon, majd keresztül-kasul az egész szigeten. Kerékpárt bérelhetünk a kikötőben, vagy a Hotel Arkadában is. A kerékpáros térképeket az információnál kaphatjuk kézhez. Érdemes hajótúra keretében felkeresni Hvar városát is. Szervezett kirándulások során megtekinthetjük Pakleni otocit vagy a Jerolim- és a Marincovac-szigeteket, amelyek csodálatos fürdőzési lehetőségeket kínálnak. Ha valamivel messzebbre szeretnénk eljutni, akkor az egynapos kirándulásba beleférhet egy spliti városnézés is. Elérhető távolságban található a szépségével kecsegtető, szomszédos Brac-sziget, amely szintén figyelemre méltó nevezetességekkel és csodálatos strandokkal büszkélkedhet.

Strandok
Ha a várost gyalogosan, a kompkikötő irányában hagyjuk el, egy szép kis kavicsos öbölhöz érünk, ahol nyugodt helyen fürödhetünk. A földnyelven lévő szállodától is vezetnek utak nyugati irányba, kellemes kavicsos és sziklás öblökhöz. A távolabbi úti célokhoz a jó hajóközlekedésnek köszönhetően könnyen eljuthatunk, például a nudista strandokra is, valamint a Zavala-öbölbe, a Hvar-sziget déli partszakaszára. A Tiha-öbölben nagyon népszerű kavicsos strandot találhatunk, de szép fürdőhelyeken strandolhatunk a sziget nyugati részén lévő Jagodna nevű településen is. A déli parton ugyancsak vonzó strandokat és öblöket találhatunk. A kirándulóhajók Pakleni otocira tartanak. Itt, az északon fekvő Marinovac-szigeten találhatók a Zdrilca nevű, homokos, kavicsos és sziklás öblök. Több étterem is várja a vendégeket ezen a helyen. A sziget déli részén lévő Stipanska-öbölben is a sziklás és a kavicsos partszakaszok jellemzők, ahol szintén betérhetünk egy étterembe. Érdemes meglátogatnunk a szomszédos Sveti Klement-szigetet kavicsos és homokos tengerpartja miatt. Egy álomszép és sekély kavicsos öböl található a csak néhány házból álló Dubovica előtt. A Hvartól délkeletre fekvő Milna is sok kirándulót vonz csodálatos kavicsos öbleivel.

Nyaralás Stari Gradban

Stari Grad, a sziget egykori fővárosa egy patkó alakú öbölben fekszik a Hvar-sziget északnyugati részén. A történelmi óváros a turisták tömegétől zavartalanul, az erdővel körülvett öböl szélén fekszik. Vele szemben egy földnyelven találhatók a szállodák, amelyek a távolból egy méhkaptárra emlékeztetnek. A festői szépségű óvárost labirintusszerűen szűk kis sikátorok szelik át, amelyeket szép, reneszánsz és barokk stílusban épült házak szegélyeznek. Jellegzetes, hangulatos mediterrán terek, burjánzó, zöld növényzettel díszített udvarok és számos kis üzlet teszi vonzóvá Stari Grad történelmi városmagját. A város nemcsak a nyaralni vágyókat és a fürdőzőket várja, itt több jelentős rendezvényt is tartanak. Minden év augusztusában rendezik meg a maratoni úszóversenyt, amely a jól felkészült versenyzők mellett a nézőket is vonzza. Nyáron több régészhallgató vesz részt az évente megrendezett stari gradi workshopon, melynek keretében a „jövő felfedezői” többek között a katedrális mögött található, nagy méretű ásatási helyen a múlt bizonyítékainak feltárását gyakorolhatják. A város a festőművészek kedvelt találkozóhelye, ahol a híres festők gyakran ki is állítják képeiket. Természetesen itt nemcsak a profikat látják szívesen, lehetősége van bárkinek a gyakorlásra. Megtekinthetjük a görög ciklopfal maradványait, egy ókori, kőből készült domborművet, amely a szerelem istenét, Ámort ábrázolja. Ha ezeket a templommal együtt megcsodáljuk, akkor izgalmas barangolást tehetünk a város történelmében. A város legismertebb szülöttje Petar Hektorovic, aki reneszánsz palotáját egy csodálatos park közepére építtette. A környék változatos tájai izgalmas felfedezőtúrára hívnak, amelyek céljai lehetnek fürdőzésre alkalmas öblök, valamint a szomszédos szigetek egyaránt.

Nyaralás Stari Grad az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához:

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Stari Grad-ben vagy csak Stari Grad-ről információt akar kapni Szigetek-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Stari Grad Apartmanok, Stari Grad Nyaralóházak, Stari Grad Szállodák, Stari Grad Üdülõfalvak, Stari Grad Vidéki házak, Stari Grad Panziók, Stari Grad Vendégszobák , Stari Grad Bungalók
Stari Grad, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

 • az Adrialin RDA tag

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE