Adrialin

Tuhelj - Az Ország Belseje - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Tuhelj

Ajánlatunkban 2 szállás szerepel Tuhelj-ban az Ön számára.

A levegője gyógyító hatásáról ismert Tuhelj kúrahely Zágráb-től, a legközelebbi nagyobb várostól 40 km-re fekszik.


Általánosságok


Tuhelj egy kisváros Horvátország belsejében, és Krapina-Zagorje megyéhez tartozik. A település valamivel kevesebb mint 3000 lakost számlál. Kis mérete ellenére Tuheljben található néhány nevezetesség, így a lakosság viszonylag nagy része az idegenforgalomból él. Ehhez a település közeli gyógyfürdő is hozzájárul, amely gyógyiszapos kezeléseket is kínál. A helyiek közül sokan foglalkoznak mezőgazdasággal, a leggyakrabban termesztett gyümölcs a szőlő és az olíva. Ezenkívül a kukoricatermesztés is fontos szerepet tölt be.
A központi település mellett a következő falvak és helységek tartoznak Tuhelj közigazgatási egységéhez: Banska Gorica, Črešnjevec, Sveti Križ, Trsteno, Tuheljske Toplice (itt található a gyógyfürdő), Glogovec Zagorski, Lenišče, Pristava, Lipnica Zagorska és Prosenik. A gyógyfürdő komoly hagyományokkal rendelkezik, már az ókori rómaiak is ismerték a település vizének gyógyító erejét, és gyógyüdüléseiket Tuhelj környékén töltötték. Napjainkban számos német turista keresi fel a kedvező árú termálfürdőket.
A város kulturális és művészeti egyesülete a helyiek és a látogatók számára széles körű szabadidős programokkal szolgál.
Tuhelj számos vendéglátóegysége a német turisták igényeire rendezkedett be, néhányuk étlapja az interneten német nyelven is elérhető.

Üdülés Tuheljben

Tuheljbe legkönnyebben Zágrábon keresztül juthatunk el. Az ide látogatók nagy többsége a tuhelji üdülés során Tuheljske Toplice gyógyfürdő-településen vagy egy ahhoz közeli szállodában tölti az éjszakát. A termálfürdők közvetlen szomszédságában háromcsillagos hoteleket találunk, a négycsillagos szállodák a turistaközponttól kissé távolabb állnak. Tuheljben emellett számos apartman, magánszoba és kemping is várja a látogatókat. Tuheljbe a legtöbben wellness-üdülés céljából érkeznek, nagy népszerűségnek örvendenek a település forró és gyógyhatású forrásai. Különböző szabadtéri és fedett gyógymedencében fürdőzhetünk, melyek mindegyike forró vizű. A termálfürdő hangulatát további látványosságok, mint például vízesések, gejzírek és beépített masszírozó egységek teszik különlegessé. Igény szerint vízi gyógymasszázzsal is kényeztethetjük magunkat. Tuheljske Toplice kínálatába természetesen a szauna is beletartozik.
A gyógyfürdő környékén az utóbbi években számos útjelző táblával ellátott kerékpárutat alakítottak ki, amelyek gyönyörű tájakon vezetnek keresztül, s amelyek mentén apró templomokat is találunk. Kerékpárt természetesen Tuheljben és Tuheljske Toplicében is bérelhetünk.
Tuheljben számos étterem kínálatában német ételek is szerepelnek, de még izgalmasabb kipróbálni a helyi specialitásokat.

Tuhelj történelme

Tuhelj történelmével elsőként egy 1403-ból származó okirat foglalkozik. Különböző ásatások azonban azt bizonyítják, hogy a mai Tuheljske Toplice gyógyfürdő-település már az ókorban is lakott volt, és a mai napig aktív hőforrások a római időkből származnak.
Több lelet egyértelműen arról tanúskodik, hogy Krapina-Zagorje megye más településeit korábban illírek és görögök népesítették be, és az általános vélekedés szerint ez Tuheljről is elmondható. A település a horvát felföldnek (Hrvatsko Zagrorje) nevezett történelmi térséghez tartozik, amelyet természeti és kulturális látnivalói tesznek különlegessé. Jelentősen hozzájárult a helyi horvát nyelvjárás kialakulásához, hogy Hrvatsko Zagorje térsége – Zágrábhoz hasonlóan – a középkor idején nem került a Velencei Köztársaság fennhatósága alá, hanem a Horvát Királyság része maradt. A kajkáv kultúra a dialektus mellett a különböző helyi népviseletekben nyilvánul meg. 1881-ben a polgári Horvátországnak is nevezett állam elvesztette függetlenségét, ekkor alakult meg a Horvát–Szlavón Királyság, amely az Osztrák–Magyar Monarchia fennhatósága alatt állt. A királyság viszonylag nagy autonómiát kapott. Az állam 1918-ig, a Szerb–Horvát–Szlovén Királyság, a későbbi Jugoszlávia létrehozásáig állt fenn. A második világháború után újból megalakult a Jugoszláv Köztársaság, ekkor Tuhelj Jugoszlávia Horvát Részköztársaságához tartozott. 1991-ben Horvátország kikiáltotta függetlenségét, amelyet a szerbek által irányított Jugoszlávia kezdetben nem ismert el, s ami egy 4 évig tartó háborúhoz vezetett. 1995-ben Horvátországot véglegesen elismerték független államként. A háború idején Tuhelj idegenforgalma teljesen visszafejlődött, de a település épületei épségben maradtak. Tuheljske Toplice gyógyfürdő jelentősen hozzájárult a régió gazdasági fellendüléséhez, és néhány éve egyre több német turista keresi fel.

Látnivalók

Tuhelj látnivalói közül elsőként Tuheljske Toplice gyógyfürdőhelyet emelhetjük ki, ahol római kori termálmedencéket láthatunk, amelyek a mai napig fürdőzésre szolgálnak. Ezenkívül itt található Horvátország legmodernebb wellnesscentruma, amely szabadtéri és fedett medencékkel, kiváló, modern szaunakabinokkal, teniszpályákkal, illetve minigolfpályával várja a látogatókat. Természetesen orvosi kezelések, például különböző masszázsok is a kínálat részét képezik. A „Vízi bolygó” elnevezésű wellnessközpont játszó- és élménymedencéinek köszönhetően gyermekek számára is ideális.
A modern wellnesscenter felett található a Mihanović-kastély, amely a 18. században épült, barokk stílusban. A kastély nagy része ma étteremként működik, étlapján megtalálhatók a helyi különlegességek. A barokk palota néhány pincehelyiségét hangulatos borpincének rendezték be, ahol megkóstolhatjuk a legnemesebb horvát borokat. Tuheljske Toplice kastélya emellett egy szállodának és egy kongresszusi központnak is otthont ad, ahol konferenciák mellett különböző wellnessprogramokat kínálnak a menedzserek számára.
Tuhelj egyházi látnivalói közül a Szűz Mária Mennybemenetele-templomot, valamint a Szent József-kápolnát emelhetjük ki. Az említett Mária-templom a település katolikus plébániatemplomaként szolgál. A településhez tartozó Cresnjevec helységben található a térség zarándokhelyeként számon tartott Szent Kereszt-kápolna.
Tuhelj Horvátország legszebb szőlőtermelő vidékei közé tartozik. A szőlőhegyeken tett séta során meglátogathatjuk valamelyik helyi borospincét, ahol megismerhetjük a borkészítés folyamatát, és meg is kóstolhatjuk a különleges élményt nyújtó helyi borokat.
Tuhelj és Tuheljske Toplice nagy kiterjedésű erdei változatos növény- és faállományuknak köszönhetően Horvátország legszebb természeti látnivalói közé sorolhatók. Különös hírnévnek örvend a Tuhelj melletti erdő gombagazdagsága. Az erdőben tett séta a kellemes klíma miatt a nyári hónapokban sem megerőltető.

Sportolási és kirándulási lehetőségek

A Tuheljben töltött üdülés során az első számú sport a fürdőzés Tuheljske Toplice termálfürdőjében, ahol szabadtéri és fedett medencék invitálják lubickolásra a vendégeket. A szauna és a jacuzzi is a vendégek pihenését szolgálja. Tuheljske Toplice wellnessfürdőjében ezen kívül a masszázs és az iszappakolás is a kínálat részét képezi. Az egészségügyi kezelések a köszvény, a reuma és az ízületi gyulladás tüneteit enyhítik. További sportolási lehetőségekkel szolgálnak Tuheljske Toplice hosszú kirándulóútvonalai, valamint foci- és röplabdapályák és egy takaros minigolfpálya is a vendégek rendelkezésére állnak. A településen nyaranta rendszeresen tartanak paintball-délutánokat. Hőlégballonról csodálatos kilátás tárul elénk Tuheljre és Tuheljske Toplicére, hőlégballonos repülések rendszeresen indulnak a településről.
A tuhelji nyaralás során kirándulásokhoz ideális úti cél a horvát főváros, Zágráb. A város jelképe a Zagrebačka katedrala épülete, melynek tornyai szinte a város bármely pontjáról láthatók. A templom a 12. századból származik, kincstárának gyűjteménye számos aranyból készült tárggyal büszkélkedik.
Zágráb számos lakója a székesegyház jelentősége ellenére a Szent Márk-templomot tartja a város legszebb egyházi épületének. A templomot román stílusú ablakai és szobrainak sokasága teszi különlegessé. Homlokzatán láthatjuk kifüggesztve Zágráb legrégebbi címerét.

Nyaralás Tuhelj az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Tuhelj-ben vagy csak Tuhelj-ről információt akar kapni Az Ország Belseje-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Tuhelj Apartmanok, Tuhelj Nyaralóházak, Tuhelj Szállodák, Tuhelj Üdülõfalvak, Tuhelj Vidéki házak, Tuhelj Panziók, Tuhelj Vendégszobák , Tuhelj Bungalók
Tuhelj, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE