Adrialin

Zadar - Dalmácia - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Zadar

Ajánlatunkban 402 szállás szerepel Zadar-ban az Ön számára.

Zadar város lakosainak száma kb. 77000. Zadar részei a következők: Bibinje, Borik, Sukosan, Diklo, Kozino, Gornji Karin, Murvica, Lovinac, Policnik.


Általánosságok


Zadar, a kereskedelmi központ és közlekedési csomópont Észak-Dalmácia legjelentősebb városa. A történelmi óvárost egy körülbelül 1 kilométer hosszú és 400 méter széles földnyelvre építették, és Horvátország egyik legfontosabb temploma mellett még számos látványos épületet foglal magában. A 16. században épült hatalmas erődítmények falai a mai napig körülölelik az óvárost, a magas falak megvédik a kikötőt a nyílt tenger romboló hatásától. A történelem során az óvárost többször átépítették, amelynek köszönhetően ódon házak és modern épületek, valamint egyszerű kialakítású bevásárlóközpontok sajátos ötvözetét találhatjuk itt. A buszpályaudvarról könnyen eljuthatunk Horvátország többi városába, ezzel szemben az ország vonatközlekedése szerénynek mondható. Több komp is indul a környező szigetekre, a Rijekából Dubrovnikba közlekedő gyorskomp hetente kétszer-háromszor áll meg Zadarban. A legtöbb szállás a városon kívül található, ahol sok szálloda, apartman, kemping és diákszállás közül választhatunk. Zadarban leginkább magánszálláshelyeket találhatunk. Számos, óvárosi étterem, vendéglő és kávézó gondoskodik arról, hogy a vendégek jól érezzék magukat. Ősrégi „diákkocsmák” teszik még színesebbé a helyet, amelyek leginkább egy kis deszka ülőalkalmatosságból és a kocsma falából állnak. A Zadar külterületén lévő strandok jó lehetőséget kínálnak a fürdőzéshez és az egyéb vízi sportokhoz egyaránt.

Történelem

Illír törzsek már a történelem előtti korban kiépítettek Zadarban egy kikötőt, amelyet a Kr. e. 2. században a rómaiak hódítottak meg. A települést fürdőkkel, erődökkel, az amfiteátrummal és a városházával gazdagították, valamint kiépítették a 20 kilométerre lévő Vansko Jezero-tó és Zadar közti vízvezetékrendszert is. A 11. századtól Zadar a horvát–magyar királyok irányítása alatt állt, míg a várost a 13. században Velence el nem foglalta. A harcok alatt a város szinte a földdel vált egyenlővé, csak néhány templomot kíméltek meg. A 15. és 16. században a velenceiek óriási védőbástyákat építettek az előrenyomuló törökök megfékezésére. A török veszély végleg az 1571-es győztes lepantói tengeri csatának köszönhetően szűnt meg, melynek során az oszmán hatalom az egyesült velencei–dalmát hadiflottától megsemmisítő vereséget szenvedett. 1797-től 1918-ig Zadar osztrák uralom alatt állt, amelyet a napóleoni intermezzo csak rövid időre szakított meg. Az első világháború után Zadar olasz kézbe került. A második világégés során a város leginkább a jugoszláv földön zajló harcok miatt szenvedett, míg 1944 októberében a népi felszabadító hadsereg meg nem hódította azt. Az 1991-ben kirobbant polgárháborúban Zadart heves bombatámadás érte, amelynek következményeit ma már nem láthatjuk.

Nevezetességek

Zadar óvárosát óriási városfal veszi körül, amelyet bástyákkal, tornyokkal és kapukkal erősítettek meg. A felvonható híddal védett városkaput egy veronai építőmester építette, és művészi kialakítású velencei oroszlánokkal, valamint Zadar címerével díszítette. A kapu a város legjelentősebb reneszánsz építészeti emléke. Innen a régi római fórumhoz juthatunk, amelynek hatalmas méretei az épület egykori jelentőségét bizonyítják. Közvetlenül a fórum mellett emelkedik a város jelképe, a kör alakú, sajátos kialakítású Szent Donát-templom. A 9. században Zadar püspökének házikápolna céljából épített temploma Dalmácia legfurcsább szakrális épülete. A templommal összeépítették a 12-13. században román stílusban készült Szent Anasztázia-székesegyházat, amellyel csak a 14. század elejére készültek el teljesen. Szemben a régészeti múzeumot találjuk, amely csaknem 80 000 kiállított tárgyával csalogatja az érdeklődőket. A leletek a kőkortól kezdve a középkorig mutatják be a település történelmét. A városközponttól valamivel távolabb található a 13. században épített ferences kolostor, amelynek gótikus épülete a díszes templomokkal ellentétben kellemesen szerénynek és egyszerűnek hat. Érdemes megtekintenünk a rend kincstárát is, benne számos egyházi ékszerrel, amelyeket kérésre megmutatnak nekünk.

Sport és szabadidő

A vízi sportok, mint a szörfözés, vitorlázás és búvárkodás Zadar strandjain rendkívül népszerűek. A vitorlázók két kikötőt is találhatnak itt, ahol lehorgonyozhatnak és szállást is találhatnak. A Borik szállodakomplexumban sokféle sportág közül választhatunk, valamint tenisz-, vízisí-, és szörftanfolyamra is beiratkozhatunk. Valamivel izgalmasabb tevékenységgel üthetjük el az időt a Zadartól körülbelül 40 kilométerre lévő Obrovacban. Az itt található Zrmanja-folyó ideális a raftingoláshoz (vadvízi evezés), valamint a canyoningoláshoz (leereszkedés a kanyonba, speciális ruhában). A nyári főszezonban vezetett túrák keretében űzhetjük ezeket az „adrenalinbombák”-nak nevezett sporttevékenységeket. Zadarban egyedül is jelentkezhetünk raftingtúrára. Hegyi kerékpárral is bejárhatjuk a környéket, szép fürdőhelyek után kutatva. Több kialakított kerékpárút is vezet Zadarból Pag szigetére, valamint dél felé is tekerhetünk, a Vraner-tó és Biograd irányába. Kerékpárokat a városban található utazási irodákban lehet bérelni, ahol térképekhez is juthatunk. Szép úti cél a Zadartól csupán 17 kilométerre lévő Nin városka, amelyet a horvát kultúra bölcsőjeként tartanak számon. A festői szépségű, sekély öbölben található kis szigeten elterülő településen egy 9. századból származó keresztelőmedencét találtak, amely a frank hittérítések idejéből származik. Grgur Ninski püspök celebrálta az első szláv misét Horvátországban.

Strandok

A napfürdőzés és a vízi sportok szerelmeseinek Zadarban sem kell sokáig strand után kutakodniuk. Borik városrészben egy hatalmas szállodakomplexum található, közvetlenül a tenger mellett, amely széles szabadidős kínálatával a lehető legjobb fürdő- és vízi sportélményt garantálja. A város délkeleti részén szép strandot találhatunk, amelyhez egy kis park is tartozik. Az élményt még felejthetetlenebbé teszi, ha az itteni ugródeszkáról vetjük be magunkat a tengerbe, a Kralja Dmitra Zvonimirán található kávézóban pedig kipihenhetjük a strandolás fáradalmait. A tenger mentén húzódó sétányt parkok és fenyők szegélyezik. Ha a strandélményt a sziget felfedezésével teljessé szeretnénk tenni, akkor átkelhetünk a Zadarral szemközt található Ugljan-szigetre, és ott szép helyet találhatunk a fürdőzésre is. A sziget „fővárosának” számító Prekóban szép fürdőzőhely vár minket, miként a Galovac nevezetű fürdőszigeten is, amelyet hajótaxival kényelmesen elérhetünk. Itt a ferences kolostort is érdemes megtekintenünk. A Sabusa-öböl környékén, valamint a Kukljica nevezetű régi halászfaluban számos fürdőzési lehetőséget találhatunk. A szigeten lévő települések, mint Zdrelac, Nevidjane, valamint a Pasman nevezetű kis falu szép strandjaival és fürdésre alkalmas öbleivel vonzza a fürdőzésre vágyókat. Szinte mindenhol bérelhetünk búvárkodáshoz szükséges felszerelést, és egyedül vagy túra során is felfedezhetjük Zadar környékének páratlanul szép víz alatti világát.

Nyaralás Zadarban

Dalmácia egykori fővárosának régi városmagja egy földnyelven fekszik, hatalmas falakkal körülvéve. A település már messziről festői képet mutat. Zadarban minden olyan tevékenységet űzhetünk, amely a változatos és élményekben gazdag nyaraláshoz hozzátartozik, vagyis sétálhatunk, városnézésen vehetünk részt, bevásárolhatunk vagy több szigetet is bejárhatunk. A modern üzleti város több évezredes hagyományokra visszatekintő régi városmagjával minden látogató számára a kívánt szolgáltatást nyújtja. Zadar autómentes utcácskáinak csiszolt márvány burkolata izgalmas barangolást tesz lehetővé a több mint 2000 éves, változatos és magával ragadó történelemmel rendelkező városban. A különböző kultúrával rendelkező országok uralkodói, akik az idők során Zadart irányították, a legváltozatosabb stílusú épületeket hagyták emlékül maguk után. Sokat közülük a háborúk során leromboltak, majd újra felépítettek. Így fordulhatott elő, hogy a régiek helyére meglepően új stílusú épületeket hoztak létre.
A város terein nagy a nyüzsgés, amely a bevásárlóutcácskákat élettel tölti meg. A Narodni-téren, Zadar főterén mindennap működik a piac, ahol a környéken termett friss zöldséget és gyümölcsöt kínálják. A portrérajzolók ügyessége elkápráztatja az őket körülálló közönséget. Számos jelentős látványosság csalogatja a vendégeket, ezek megtekintése után kedves kávézókban vagy vendéglőkben pihenhetjük ki a kimerítő sétát. Esténként a római fórumnál rendezett koncertek a városnak elegáns hangulatot kölcsönöznek. Aki szeretné belevetni magát az éjszakai életbe, az Zadarban jó pár klubot, diszkót és bárt találhat, ahol az élet reggelig meg sem áll. A fórumon és a Szent Donát-templomban rendezett komolyzenei hangversenyek mellett július közepétől, egy hónapon keresztül a város a Színházi Nyár nevezetű rendezvénynek ad otthont. Ebben az időszakban Zadar parkjai és terei egyetlen nagy színpaddá változnak, ahol sokféle előadást tekinthetünk meg.
nevezetességek

kikötő,  történelmi óváros,  középkori történelmi épületek,  reneszánsz történelmi épületek,  templomok,  múzeum,  római kori emlékek,  parti sétány
sportolási lehetőségek

szörf

Nyaralás Zadar az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Zadar-ben vagy csak Zadar-ről információt akar kapni Dalmácia-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Zadar Apartmanok, Zadar Nyaralóházak, Zadar Szállodák, Zadar Üdülõfalvak, Zadar Vidéki házak, Zadar Panziók, Zadar Vendégszobák , Zadar Bungalók
Zadar, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

 • az Adrialin RDA tag

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE