Adrialin

Zágráb - Az Ország Belseje - Horvátország

Információk az Ön nyaralásához Zágráb

Ajánlatunkban 135 szállás szerepel Zágráb-ban az Ön számára.

Zágráb város lakosainak száma kb. 779200. Zágráb részei a következők: Velika Gorica, Lucko, Sljeme.


Általánosságok

A horvát főváros, a közel egymillió lakosú Zágráb az ország középső, szárazföldi részén található. Látógatóinak mintegy harminc múzeumban és közgyűjteményben kínál értékes látnivalókat (összesen nem kevesebb, mint 3,6 millió kiállítási tárgyat), több mint húsz színházával és számos kultúr- valamint szórakoztató- és szabadidőközpontjával pedig kiváló kikapcsolódási lehetőséget is nyújt az érdeklődőknek. Az ország és a tágabb közép-dél-európai művészeti életében betöltött fontos szerepét jól bizonyítja, hogy Zágráb évente több tucat rangos kulturális és művészeti fesztiválnak ad otthont (animációsfilm-világfesztivál, zenei biennálé, avantgárd zenei fesztivál, nemzetközi virágkiállítás, számos tánc- és színházifesztivál, valamint nemzetközi folklórszemle).
nevezetességek


Horvátország fővárosa, Zágráb a Medvednica-hegység lábánál fekszik, és az ország leghosszabb folyója, a Száva szeli át. A város jelképe a Sveti Stjepana katedrális, más néven Szent István-székesegyház. Nemcsak ebben hasonlít az osztrák fővárosra, Bécsre, amelynek szintén jellegzetessége az azonos nevű dóm. Zágráb is zöldellő város számos parkkal, és sok nevezetes épület is abból az időszakból származik, amikor Ausztriát és Magyarországot egyazon uralkodó irányította, az Osztrák–Magyar Monarchia korából. A várost jól ismerők Zágráb és a magyar főváros, Budapest építészeti eleganciája között is hasonlóságot vélnek felfedezni.
Napjainkban Zágráb Horvátország politikai, gazdasági és kulturális központja. A város a modern kor sajátosságait ötvözi a múlt hagyományaival – és mindez a számos parknak és a háttérben magasodó hegyvonulatnak köszönhetően festői városképpel párosul. Kevés nagyváros szolgál a természet szépségeinek ilyen váltakozásával.
Zágráb gazdasági erejét bizonyítja, hogy Horvátország bruttó nemzeti össztermékének mintegy harmadát adja, ezáltal a város az ország legfontosabb gazdasági központja. A fő gazdasági ágazatok közé tartozik a gyógyszeripar, az elektrotechnika, a kereskedelem és nem utolsósorban a turizmus.

Üdülés Zágrábban

Zágrábot az év bármely részében meglátogathatjuk. Különösen ideális üdülési szezonról nem beszélhetünk, azonban a tavasz számít a legszebb évszaknak. Ilyenkor a levegő rendkívül enyhe, és a nyíló virágok illata az egész várost körbelengi.
Zágráb nemcsak számos érdekes látnivalóval szolgál, hanem gyönyörű strandokkal is, amelyek a városközponttól kissé arrébb, a Jarun-tó partján találhatók. A meseszép tó igazi sport- és szabadidőközpont, amely két másik tavat köt össze egymással. A tavakon négy sziget terül el, amelyek cölöphidakon keresztül megközelíthetőek. Az itteni strandok közül több is elnyerte a Kék Zászló-díjat a kiváló vízminőség elismeréseként.
A különféle látnivalók széles kínálata, a vidék szépsége és a remek strandolási lehetőség miatt Zágráb mindenki számára ideális úti cél. Különösen vonzó lehet egy néhány napos látogatás, melynek során egy-két, kulturális és történelmi programokban gazdag napot Zágrábban töltünk, majd ezután a közeli, mesés strandok egyikén fürdőzéssel folytatjuk a kikapcsolódást. Egészen bizonyos, hogy ezeken a csodálatos strandokon üdítő és pihentető vakációban lesz részünk.
A szálláshelyek kínálata megfelel az európai nagyvárosok színvonalának. A legkülönbözőbb ár- és minőségi kategóriájú szálloda közül választhatunk, a nagy európai hotelláncok mind képviseltetik magukat a városban. Zágrábban kemping is található, így lehetőség van a nyaralás kötetlenebb formájára is.

Történelem

Már a történelem előtti időkben is éltek emberek a mai Zágráb területén: a Veternica-barlangban talált leletek alapján a kőkorszakra tehetjük ezt az időszakot.
A Zágrábot elsőként említő írásos emlék 1094-ből származik. I. László magyar király, aki egyben Horvátország királya is volt, ekkoriban alapította Kaptol települést. A fenyegető támadásoktól való félelem miatt a helység a 15. századig rendkívül meg volt erősítve. Ekkor jött létre egy újabb város Gradec néven. Amíg Gradecben elsősorban kereskedők és kézművesek éltek, addig Kaptol a papság városa volt. A két település között hosszú évekig konfliktusok zajlottak.
1850-ben a két város Zágráb néven egyesült.
A 19. században elsősorban Zágráb kultúrája indult rohamos fejlődésnek, amihez a Zeneakadémia, a Művészeti Akadémia, a Nemzeti Színház és az egyetem megalapítása nagymértékben hozzájárult. A közlekedés fejlesztésével Zágráb gazdaságilag is jelentősebbé vált.
Az első világháború után, 1918 végén a horvát parlament döntése értelmében az ország minden államjogi kapcsolatot megszakított az Osztrák–Magyar Monarchiával. Ezzel egy időben alakult meg a szlovénok, a horvátok és a szerbek állama Zágráb fővárossal. Nem sokkal ezután a Szerb Királyság is csatlakozott, ekkor az állam nevét Jugoszláv Királyságra változtatták.
A második világháború idején Zágráb német és olasz védnökség alatt állt. A háború után Horvátország a Szövetségi Jugoszláv Népköztársaság részévé vált, amelyet később Jugoszláv Szocialista Szövetségi köztársasággá neveztek át.
1991. június 25-én a horvát parlament kikiáltotta Horvátország függetlenségét, és fővárosa Zágráb lett. 1991. október 8-án a horvát kormány hivatalosan is megerősítette a függetlenséget. 1995. május 2–3-án Zágrábot szerb bombatámadás érte.
Napjainkban Zágráb a Horvát Köztársaság fővárosa és az ország kulturális és gazdasági központja.

Látnivalók Zágrábban

A mai Zágráb az Alsóvárosból (Donji Grad) és a Felsővárosból (Gornji Grad), a korábbi Gradecből áll. A keleti részen elhelyezkedő Felsővárost az egykori Kaptol alkotja.
Gornji Gradban található a 13. században épült Lotrščak bástya, ahonnan mindennap délben egy ágyúlövést adnak le. Közvetlenül a bástya mellett közlekedik a drótkötélvasút, amely a Felső- és az Alsóváros között szállítja az utasokat. A 13. században épült a Szent Márk-templom, amely korábban plébániatemplomként működött. A gyakori átépítések az épület külsejét illetően a Monarchiával való történelmi kapcsolat hatását is éreztetik. Érdemes megtekinteni a templom tetején a cserepekből kirakott két címert. A 13. századból származó Kőkapu a korábbi városfal maradványa. Gornji Gradba eredetileg öt városkapun át lehetett bejutni. A legenda szerint az 1731-es nagy tűzvész után egyedül egy, a kaput díszítő, Máriát a gyermek Jézussal ábrázoló kép maradt sértetlen, ezért a Kőkaput kis kápolnává építették át. A Báni palota korábban a bán székhelye volt, napjainkban a horvát kormány központi épülete. A parlament 1908-ban épült, és a Márk-téren található.
A város szimbóluma a Szent István-székesegyház, más néven a zágrábi katedrális, amely az ország legnagyobb temploma. A dóm előtti téren található a Mária-szökőkút, amelyet négy angyal szobra díszít. A székesegyház három oldalát körülöleli a püspöki palota. A Jelačić bán tér köti össze az Alsó- és a Felsővárost, amelyet a második világháború végétől Horvátország 1991-es függetlenné válásáig Köztársaság térnek neveztek. Központi fekvése miatt a tér ideális kiindulópont a városnéző túrákhoz.

Sportolási és kirándulási lehetőségek Zágrábban

Fővárosként Zágráb számos sportolási lehetőséggel szolgál. A luxusszállodák wellness-szolgáltatásokat is kínáló óriási sportlétesítményekkel várják a látogatókat, és Zágráb vidékén is sokféle sportos programban lehet részünk.
A sétálás, a futás, a kocogás, a kerékpározás és a téli sportok csak néhány lehetőség a széles kínálatból, amelyekre a közeli Medvednica-hegység és a nemzeti park a legideálisabb helyszín. A Jarun-tó a vízi sportok széles palettáját kínálja, emellett Zágráb környékén néhány termálfürdő is található.
A város más európai nagyvárosokhoz hasonlóan a zöldség- és gyümölcspiacoktól egészen a nagy bevásárlóközpontokig számtalan bevásárlási lehetőséget is kínál.
Kirándulásokra is indulhatunk Zágrábból: a Plitvicer-tavak vidékén elterülő világhírű nemzeti park mindig megér egy látogatást. A mesébe illő táj egyszerre vad és romantikus, de mindig csodaszép vízeséseivel felejthetetlen élményt nyújt az ide látogatóknak.
galéria,  történelmi óváros,  templomok,  múzeum,  székesegyház,  római kori emlékek,  barokk történelmi épületek
szabadidős ajánlatok

fedett uszoda
sportolási lehetőségek

úszás,  tenisz
gasztronómia és szórakozás

bár,  kávézó,  diszkó,  internetes kávézó,  pizzéria,  étterem,  színház
wellness, szépség és egészségügyi ajánlatok

Kórház
bevásárlás

bevásárlóközpont

Nyaralás Zágráb az Adrialinnal

Itt olcsó szálláshelyeket talál az Ön következő utazásához :

image description

Nyaralásához nyaralót, nyaralóházat, hotelt, vidéki házat, panziót, vendégszobát vagy bungallót keres Zágráb-ben vagy csak Zágráb-ről információt akar kapni Az Ország Belseje-ben, akkor jó helyen van nálunk.

Itt olyan szállásokat talál, mint nyaralók, nyaralóházak, vidéki házak, hotelek, nyaralóhelyek, panziók, vendégszobák, bungalók, hajóutak, jacht utazások, kirándulások. Adrialin változatos ajánlatokat kínál horvátországi, olaszországi és ausztriai utazásaihoz.

Az ajánlathoz:
Zágráb Apartmanok, Zágráb Nyaralóházak, Zágráb Szállodák, Zágráb Üdülõfalvak, Zágráb Vidéki házak, Zágráb Panziók, Zágráb Vendégszobák , Zágráb Bungalók
Zágráb, jó választás az Ön nyaralásához Horvátországban.

Tagja

Partnere

 • Adrialin a Horvát Turisztikai Központ partnere

Biztonságos fizetés

 Átutalás és a következő fizetési módok:
PayPal, Terhelés, MasterCard, Visa, American Express
ESIF
EU
Hamag

Adrialin világszerte

 • DE
 • AT
 • IT
 • CZ
 • HU
 • SK
 • GB
 • FR
 • NL
 • PL
 • HR
 • SI
 • DK
 • SE
 • NO
 • CH
 • RU
 • BE
 • DE
  • DE DE
  • AT AT
  • IT IT
  • CZ CZ
  • HU HU
  • SK SK
  • GB GB
  • FR FR
  • NL NL
  • PL PL
  • HR HR
  • SI SI
  • DK DK
  • SE SE
  • NO NO
  • CH CH
  • RU RU
  • BE BE